Hlavní obsah

Samsung promění tisíce Notů 7 v bezcenné cihly

Novinky, ort

Podle nejstřízlivějších odhadů přinejmenším tisíce nebezpečných smartphonů Galaxy Note 7 stále zůstávají mezi lidmi. Zákazníci se zakoupené přístroje nerozhodli vrátit ani po opakovaných požárech v různých koutech světa. Společnost Samsung se proto rozhodla k radikálnímu kroku, pomocí aktualizace zbývající modely v oběhu promění v bezcenné cihly, nepůjde je totiž vůbec nabít.

BEZ KOMENTÁŘE: Samsung Galaxy Note 7Video: archív výrobce

 
Článek

Jihokorejský elektronický gigant již na konci října začal mezi uživatele distribuovat aktualizaci, která omezí možnost nabíjení do plné kapacity. Při šetření vadných akumulátorů se totiž ukázalo, že k problémům dochází při nabíjení v rozmezí od 60 do 100 % – nabíječka se jednoduše odpojí ve chvíli, kdy kapacita baterie dosáhne hranice 60 %.

Jak ale nyní upozornila agentura Reuters, toto řešení není s největší pravděpodobností konečné. Zhruba v polovině prosince chce totiž Samsung vydat další aktualizaci, která zamezí nabíjení přístroje úplně. To jinými slovy znamená, že přístroj po vybití nebude možné vůbec používat.

Riziko soudních tahanic

Tak radikálnímu kroku ze strany Samsungu se nelze příliš divit. I kdyby bylo v oběhu pouze několik desítek Notů 7, představuje to pro Samsung daleko větší problém, než by se mohlo na první pohled zdát.

Přinejmenším kvůli případným soudním tahanicím, pokud přístroj začne skutečně hořet. Kvůli vadnému akumulátoru totiž již došlo k několika požárům. Baterie ze sedmičky měla pravděpodobně na svědomí například shoření vozu Jeep Grand Cherokee v USA.

Fotografie modelu Galaxy Note 7 po výbuchu baterie zveřejněné na Twitteru. 

Takto dopadl vůz po požáru, který údajně způsobil chytrý telefon.

Aktualizace má být distribuována nejprve výhradně pro přístroje, které byly určeny pro americký trh. Lze nicméně předpokládat, že postupně bude tento update vydán i pro další části světa.

To by mělo představovat definitivní tečku za celou kauzou okolo nebezpečných přístrojů. Nemožnost přístroj nabíjet a potažmo i používat patrně přiměje všechny zbývající zákazníky, aby jej vrátili výrobci.

Tuzemští uživatelé mohou přístroj vrátit, detaily se dozvědí na bezplatné telefonní lince 800 726 786. Samsung jim nabídne místo vadného Notu 7 vrácení peněz nebo aktuální vlajkovou loď, tedy buď Galaxy S7, nebo Galaxy S7 Edge.

Problémy od samého začátku

Firma uvedla Galaxy Note 7 na trh s velkou parádou na přelomu srpna a září, jen nedlouho poté však musely být prodeje ukončeny. U sedmičky se totiž začaly projevovat vady napevno zabudovaného akumulátoru. Baterie se přehřívaly a v několika desítkách případů začaly hořet. Někteří uživatelé dokonce hovoří přímo o explozích.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Samsung Galaxy Note 7

Jihokorejský elektronický gigant se proto odhodlal k radikálnímu kroku a přístroje stáhl z trhu. Samsung přesto nechtěl sedmičku pohřbít. Zkraje října se tak na pulty obchodů tyto modely opět dostaly. Tentokrát však s novými bateriemi, které již neměly žádné defekty obsahovat.

Bohužel se však ukázalo, že to není pravda. Přístroje se opět přehřívaly, v některých případech začaly i hořet. Sen o vážném konkurentovi pro iPhone 7 a 7 Plus se rozplynul. Zástupci jihokorejského elektronického gigantu byli nuceni ukončit prodej i výrobu. [celá zpráva]

Podle výzkumníků ze společnosti Instrumental totiž za výbuchy nemohly samotné baterie, ale jejich agresivní design a málo prostoru v samotném telefonu. [celá zpráva]

Foto: Andrew Zuis, ČTK/AP

U některých chytrých telefonů Samsung Galaxy Note 7 se vznítily i vyměněné baterie, které měly být bezpečné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám