Hlavní obsah

Legendární značka Nokia se vrací na pulty obchodů

Novinky, chm

Nokia je pojem, který ještě před pár lety něco znamenal. Nyní se tento finský podnik snaží zašlou slávu opět oživit, zkouší přitom jinou taktiku než většina konkurentů. Zaujmout se snaží především masy. A kde jinde začít, než na nejlidnatějším trhu světa – v Číně.

Foto: archív výrobce

Nokia 6

Článek

Většina renomovaných výrobců se snaží zákazníky zaujmout především prémiovými smartphony, které nabízejí ty nejnovější technologie a nejlepší vychytávky. Sluší se připomenout, že stejně to tak v minulosti dělala i Nokia.

Praxe je však taková, že si tyto špičkové přístroje koupí jen naprosté minimum zákazníků. Drtivá většina si zvolí spíše cenově dostupnější modely. A právě na tento segment trhu se chce zaměřit finský podnik – přinejmenším ve svých začátcích.

Tuctová výbava

Novinka zvaná Nokia 6 tak nabídne vcelku tuctovou výbavu. Bude mít 5,5palcový displej s rozlišením Full HD a procesor Snapdragon 430. Ten rozhodně nepatří k etalonům mobilního trhu, zároveň ale nabízí dostatek výkonu pro svižný chod samotného operačního systému Android a i většiny aktuálně nabízených aplikací.

Foto: archív výrobce

Nokia 6

Do vínku dostal přístroj dále 4 GB operační paměti a 64GB úložný prostor, který je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD. V základní výbavě nechybí dokonce ani praktická čtečka otisků prstů, která se bude ukrývat v domovském tlačítku.

Tím jistě nejzajímavějším je však pořizovací cena. Pro čínský trh byla stanovena v případě modelu Nokia 6 na 1700 juanů, tedy v přepočtu bezmála 6300 Kč. Poměr cena/výkon je tak nastaven velmi rozumně.

Pokud by se za zmiňovanou částku šestka objevila i v tuzemských obchodech, šlo by pravděpodobně o bestseller. A to i bez zvučného jména. Zda bude novinka dostupná i mimo Čínu, však zatím není jasné.

Zástupci společnosti HDM, kteří smartphone s pořadovým číslem šest v názvu vyrábějí, se navíc nechali slyšet, že chystají celou paletu dalších chytrých telefonů. Přinejmenším některé z nich by mohly být určeny i pro tuzemský trh. Fanoušci dříve věhlasné značky Nokia se tak evidentně mají na co těšit.

Mobilní vrchol a pád

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před lety sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů, což byl právě jeden z důvodů, proč se rozhodl odprodat mobilní divizi Microsoftu.

Loni nicméně zástupci tohoto finského podniku potvrdili, že mají v úmyslu se na mobilní trh vrátit. Nokia už však vyrábět smartphony nebude, produkovat je bude pouze s využitím partnerů. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám