Hlavní obsah

Z digitálních fotoaparátů se stává vymírající druh. Kvůli mobilům

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Popularita klasických fotoaparátů neustále klesá. A to i přesto, že se výrobci snaží lákat neustále na novější, lepší a často také levnější modely. Mezi uživateli jasně vítězí chytré telefony, které jsou zkrátka pro pohotové focení na cestách vhodnější. Vyplývá to z údajů fotografické sociální sítě Flickr.

Foto: Profimedia.cz

Digitální fotoaparáty? Lidé používají častěji mobily.

Článek

Data přitom mají poměrně velkou vypovídací hodnotu, protože statistiky jsou sestaveny z údajů od více než 100 miliónů uživatelů, kteří Flickr používají.

Drtivá většina uživatelů této fotografické sítě přitom používá právě chytré telefony (48 %). Základní či profesionální digitální zrcadlovky, které nabízejí přece jen lepší obrazovou kvalitu než běžné kompakty a zároveň i než většina smartphonů, mají podíl pouze 25 %.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 6S a 6S Plus

Zbývajících 27 % pak tvoří obyčejné digitální fotoaparáty. Sluší se nicméně podotknout, že jednotky procent ze zmiňovaného čísla tvoří dokonce ještě analogové fotoaparáty využívající kinofilm, u nichž uživatelé využívají moderní techniky převodu klasické fotografie do digitální podoby – zpravidla naskenováním negativů.

Nadvláda chytrých telefonů je nicméně ze zveřejněných čísel zřejmá. Zajímavý je i pohled na oblibu konkrétních modelů. Nejpoužívanějším fotoaparátem je podle statistik Flickeru iPhone 6, druhé místo pak patří iPhonu 6S.

Třetí místo v žebříčku vybojoval chytrý telefon Galaxy S6 od společnosti Samsung. Právě model od jihokorejského elektronického gigantu je jediným smartphonem v žebříčku pěti nejpoužívanějších fotoaparátů, který nepochází z dílen společnosti Apple.

Na čtvrté příčce se totiž umístil iPhone 5S a na páté pak iPhone 6 Plus.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy S6 (po stranách) a Galaxy S6 edge (uprostřed)

Dotykové displeje, pokročilé funkce

Fotoaparáty chytrých telefonů dnes již většinou nabízejí totožný počet megapixelů jako kompakty. Některé modely mají dokonce rozlišení ještě výrazně vyšší. Většina mobilů ale zatím na rozdíl od digitálů nenabízí optický zoom, tedy možnost přiblížení snímaného objektu.

Velkou předností smartphonů jsou ale dotykové displeje, vhod přijdou především při ostření. Zatímco většina kompaktů má pevně dané ostřicí body, ostřit na většině mobilů můžete kdekoli na ploše dotykového displeje.

Stejně jako kompakty, už i telefony v dnešní době dokážou na snímku automaticky zachytit úsměv. Problém jim nedělá ani práce s obrazovými filtry a efekty. Jejich pomocí je možné imitovat kolorovací procesy ze 70. let nebo vytvořit medailonek.

Nastavení většiny telefonů ukrývá možnosti také pro zkušenější uživatele. Pracovat je například možné s hloubkou ostrosti, která zaostří vybraný objekt a zbytek scény rozmaže. Stejně tak je možné nastavit i expozici, sytost a kontrast.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám