Hlavní obsah

Chtěl kávu a vymyslel aplikaci Záchranka

Právo, Kateřina Severová

Inspirací pro mobilní aplikaci, která dokáže zachránit lidské životy, byla pro Filipa Maleňáka káva. Dostal na ni chuť při cestě autem, a tak pomocí svého chytrého telefonu hledal nejbližší kavárnu. Protože studoval lékařskou informatiku a vyznal se v programování, napadlo ho, že by podobná aplikace mohla pomáhat i záchranářům. Nyní má jeho Záchranku v mobilu na 200 tisíc lidí.

Foto: Kateřina Severová, Právo

Filip Maleňák

Článek

Od svého spuštění letos v březnu aplikace pomohla již ve stovkách případů. Zájem o ni mají dokonce i v Americe.

„Napadlo mě tehdy, že když je telefon schopný najít moji polohu a navigovat mě do nejbližší kavárny, proč by nemohl být schopen najít v případě nouze zraněného člověka a navigovat takhle záchranku,“ řekl o svém příběhu, který před třemi lety změnil jeho život, 26letý Filip.

Foto: archív tvůrců

Ukázka mobilní aplikace Záchranka

Jeho otec vlastní firmu, která vyvíjí informační systémy pro záchranné služby, přemýšlel proto, co by šlo v této oblasti zlepšit. „Od záchranky i od táty z firmy jsem měl informace, že největším problémem je lokalizace pacientů, kteří volají na linku 155,“ řekl mladý muž. Čas přitom hraje v případě záchrany života hlavní roli.

Pro svou bakalářskou práci na brněnské vysoké škole proto vymyslel jednoduchou aplikaci, která byla schopna poslat SMS zprávu z jednoho telefonu na jiný s přesnou polohou GPS.

Vývoj trval dva roky

Nápad představil na lékařské konferenci na Moravě, kde měl úspěch. Podporu našel u Jihomoravského kraje i u soukromých dárců. Významná byla následující pomoc a spolupráce odborníků z řad záchranných služeb.

Cesta od prototypu k finální verzi Záchranky trvala dva roky. Nejsložitější bylo podle slov Maleňáka nalezení shody s jednotlivými krajskými záchrankami, aby byl systém celoplošně propojený. Nyní má jeho aplikace pokrytí po celé ČR. Lidé si ji mohou stáhnout zdarma do chytrého mobilu. Novinkou je možnost stažení do hodinek, které jsou schopny přijímat hovory a psát SMS zprávy. Právě v nich vidí Filip budoucnost.

Kdo má aplikaci Záchranka, stačí mu v případě ohrožení života nebo zranění pouze přidržet nouzové tlačítko na displeji. Spustí se tak vytáčení linky 155 a současně se z mobilu odešle zpráva, která obsahuje informace o poloze, případně i další doplňující informace, týkající se zdravotního stavu zraněného, které předem vyplnil.

I když není mobilní telefon připojen k internetu, aplikace po aktivaci alarmu odešle polohu pomocí SMS a současně dochází k vytáčení linky záchranné služby. Kromě toho má aplikace Záchranka třeba interaktivní návod pro poskytnutí první pomoci, uvede například polohu nejbližší pohotovosti nebo lékárny.

Aplikace je i pro nevidomé a díky Nadaci Vodafone se připravuje rozšíření pro neslyšící.

Anketa

Máte v mobilu aplikaci Záchranka?
Ano
50 %
Ne
50 %
Celkem hlasovalo 2500 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám