Hlavní obsah

Nebezpečný Galaxy Note 7 stále zůstává mezi lidmi. Samsung ale vyzrál na požáry

Novinky, chm

Ani opakované požáry v různých koutech světa nepřesvědčily některé zákazníky, aby vrátili problémové chytré telefony Galaxy Note 7 zpátky výrobci. Společnost Samsung uvedla, že se jí podařilo stáhnout z oběhu pouze dvě třetiny přístrojů, které se nabízely v Evropě. Na problémy chce výrobce vyzrát pomocí aktualizace.

BEZ KOMENTÁŘE: Samsung Galaxy Note 7Video: archív výrobce

 
Článek

Kolik přístrojů přesně se nepodařilo od zákazníků vybrat, zatím zástupci jihokorejského elektronického gigantu neuvedli. I kdyby šlo o pouhé desítky, představuje to pro Samsung daleko větší problém, než by se mohlo na první pohled zdát.

V první řadě kvůli případným soudním tahanicím, pokud přístroj začne skutečně hořet. Kvůli vadnému akumulátoru totiž již došlo k několika požárům. Baterie ze sedmičky měla pravděpodobně na svědomí například shoření vozu Jeep Grand Cherokee v USA. [celá zpráva]

Fotografie modelu Galaxy Note 7 po výbuchu baterie zveřejněné na Twitteru. 

Takto dopadl vůz po požáru, který údajně způsobil chytrý telefon.

Aktualizace omezí nabíjení

Samsung v těchto dnech začal distribuovat mezi majitele modelu Galaxy Note 7 aktualizaci, která byla již na přelomu září a října testována na domovském jihokorejském trhu. Ta omezí možnost nabíjení do plné kapacity.

Při šetření vadných akumulátorů se totiž ukázalo, že k problémům dochází při nabíjení v rozmezí od 60 do 100 %. Jihokorejský elektronický gigant proto vydá softwarovou aktualizaci operačního systému, která omezí možnosti nabíjení – nabíječka se jednoduše odpojí ve chvíli, kdy kapacita baterie dosáhne hranice 60 %.

Logicky se tak ale sníží celková výdrž baterie na jedno nabití. A je vcelku pravděpodobné, že po zmiňované softwarové úpravě se Galaxy Note 7 neobejde bez elektrické zásuvky ani jeden celý den.

Foto: archív výrobce

Samsung Note 7

Právě to by ale paradoxně mohlo jihokorejskému elektronickému gigantu pomoci. Lidé, kterým nebude výdrž dostačovat, budou chtít pravděpodobně problémový přístroj vrátit. Samsungu se tak možná podaří stáhnout z trhu i zbývající třetinu nebezpečných přístrojů.

Tuzemští uživatelé mohou přístroj vrátit, detaily se dozvědí na bezplatné telefonní lince 800 726 786. Samsung jim nabídne místo vadného Notu 7 aktuální vlajkovou loď, tedy buď Galaxy S7, nebo Galaxy S7 Edge.

Problémy od začátku

Firma uvedla Galaxy Note 7 na trh s velkou parádou na přelomu srpna a září, jen nedlouho poté však musely být prodeje ukončeny. U sedmičky se totiž začaly projevovat vady napevno zabudovaného akumulátoru. Baterie se přehřívaly a v několika desítkách případů začaly hořet. Někteří uživatelé dokonce hovoří přímo o explozích.

Jihokorejský elektronický gigant se proto odhodlal k radikálnímu kroku, přístroje stáhl z trhu. Samsung přesto nechtěl sedmičku pohřbít. Zkraje října se tak na pulty obchodů tyto modely opět dostaly. Tentokrát však s novými bateriemi, které již neměly žádné defekty obsahovat.

Foto: Andrew Zuis, ČTK/AP

U některých chytrých telefonů Samsung Galaxy Note 7 se vznítily i vyměněné baterie, které měly být bezpečné.

Bohužel se však ukázalo, že to není pravda. Přístroje se opět přehřívaly, v některých případech začaly i hořet. Sen o vážném konkurentovi pro iPhone 7 a 7 Plus se rozplynul. Zástupci jihokorejského elektronického gigantu byli nuceni ukončit prodej i výrobu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám