Hlavní obsah

Problémový mobil bude stát Samsung miliardy dolarů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohlo by se zdát, že problémy s chytrým telefonem Galaxy Note 7 budou společnost Samsung stát tak maximálně dobrou pověst. Ve skutečnosti však jihokorejský elektronický gigant zaplatí za zastavení prodeje a ukončení výroby opravdu velký balík peněz – hned několik miliard dolarů.

BEZ KOMENTÁŘE: Samsung Galaxy Note 7Video: archív výrobce

 
Článek

Smartphone, který se přehřívá a v některých případech může začít hořet, nebo dokonce vybuchnout, bude výrobce stát přinejmenším 5,3 miliardy dolarů. Pro lepší představu – v přepočtu jde o více než 130 miliard korun.

Alespoň takové jsou odhady vedení Samsungu, které byly zveřejněny v pátek.

To se pochopitelně promítne do finančních výsledků celého elektronického gigantu. Firma již ve středu předpověděla, že její provozní zisk za uplynulé třetí čtvrtletí bude nižší zhruba o 2,3 miliardy dolarů. Není přitom pochyb o tom, že na vině jsou právě nebezpečné smartphony se sedmičkou v názvu.

Foto: archív výrobce

Samsung Note 7

Hlavní tahák před Vánocemi

Galaxy Note 7 měl být totiž hlavním tahákem společnosti Samsung před Vánocemi. Firma uvedla novinku na trh s velkou parádou na přelomu srpna a září, jen pár dní poté však musely být prodeje ukončeny.

U sedmičky se totiž začaly projevovat vady napevno zabudovaného akumulátoru. Baterie se přehřívaly a v několika desítkách případů začaly hořet. Někteří uživatelé dokonce hovoří přímo o explozích.

Vadná baterie modelu Galaxy Note 7 měla pravděpodobně na svědomí i shoření vozu Jeep Grand Cherokee v USA. [celá zpráva]

Takto dopadl vůz po požáru.

Jihokorejský elektronický gigant se proto odhodlal k radikálnímu kroku. Více než 2,5 miliónu chytrých telefonů stáhl z trhu a novopečeným majitelům nabídl výměnu či finanční kompenzaci.

Samsung přesto nechtěl sedmičku pohřbít. Zkraje října se tak na pulty obchodů opět dostaly modely Galaxy Note 7. Tentokrát však s novými bateriemi, které již neměly žádné defekty obsahovat.

Lidé mohou přístroj vrátit

Bohužel se však ukázalo, že to není pravda. Přístroje se opět přehřívaly a v některých případech začaly i hořet. Sen o vážném konkurentovi pro iPhone 7 a 7 Plus se rozplynul. Zástupci jihokorejského elektronického gigantu byli nuceni ukončit prodej i výrobu. [celá zpráva]

Lidé mohou přístroj vrátit, detaily se dozvědí na bezplatné telefonní lince 800 726 786. Samsung jim nabídne místo vadného Notu 7 aktuální vlajkové lodi, tedy buď Galaxy S7, nebo Galaxy S7 Edge.

Foto: Andrew Zuis, ČTK/AP

U některých chytrých telefonů Samsung Galaxy Note 7 se vznítily i vyměněné baterie, které měly být bezpečné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám