Hlavní obsah

Vlajková loď HTC zlevnila o tisíce korun. Rozdíly v cenách jsou však propastné

Novinky, ort

Chytrý telefon HTC 10, který představuje aktuálně to nejlepší z nabídky stejnojmenného výrobce, se v tuzemských obchodech nabízí sotva pár týdnů. Přesto již zvládl zlevnit hned o několik tisíc korun. Rozdíly v cenách u jednotlivých obchodníků jsou však propastné. Vyplývá to z informací nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz.

HTC 10Video: archív výrobce

 
Článek

Ještě v červenci se novinka nabízela v tuzemských obchodech v rámci předobjednávky za bezmála 20 tisíc korun. Aktuálně je však možné desítku podle Zboží.cz zakoupit už od 17 752 Kč, tedy o více než dva tisíce korun levněji.

Někteří prodejci si však cení HTC více, setkat se je tak možné i s cenovými nabídkami, které atakují pomyslnou hranici 22 tisíc korun. Tak propastný rozdíl v cenách je zarážející především proto, že všechny modely nabízené v tuzemsku jsou hardwarově zcela totožné. Neliší se tedy například kapacitou úložného prostoru, což by jinak cenu pochopitelně ovlivňovalo.

Vysoký výkon

HTC 10 tak láká na špičkový výkon, kterého se podařilo dosáhnout díky použití 64bitového čipsetu Qualcomm Snapdragon 820. Ten používají také vlajkové lodi řady dalších výrobců a v letošním roce by se nic výkonnějšího nemělo na pultech obchodů objevit.

Foto: archív výrobce

HTC 10

Novinka disponuje 4 GB operační paměti a až 64 GB úložného prostoru, který bude možné dále rozšiřovat pomocí paměťových karet typu microSD. Displej má úhlopříčku 5,2 palce a nabízí jemné rozlišení Quad HD, tedy 2560 × 1440 pixelů.

Hlavní fotoaparát je 12megapixelový a výrobce vyzdvihuje především jeho rychlost. Za pouhou sekundu dokáže pořídit až osm momentek.

Odolná konstrukce

Přední snímač má rozlišení pět megapixelů a láká na optickou stabilizaci, kterou doposud žádný jiný přístroj na čelní straně neměl. Optická stabilizace by měla zajistit, že selfie – autoportrét  – bude za jakékoli situace ostrý. Fotit je přitom možné i při zhoršených světelných podmínkách. Novinka sice nemá blesk, ale dokáže rozzářit celý displej, a tím i projasnit focenou scénu.

Všechny zmiňované součástky se ukrývají v celokovové konstrukci, která si už při vývoji prošla poměrně krutými testy. Desítka byla vystavena 168 hodinám extrémních teplot, které se pohybovaly od mrazivých -20 °C po úmorných 60 °C.

Více se o nové vlajkové lodi od HTC dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

HTC 10

Není všechno zlato, co se třpytí

Nejnižší cena se automaticky nerovná nejlepší nabídka. V řadě případů totiž přístroje nemusejí být pro český trh určeny, což může přinést celou řadu problémů.

Obchodníci například nabízejí přístroje, které neobsahují češtinu. Za její dodatečnou instalaci si pak nechají pěkně připlatit. Některé modely zase nejsou určeny do provozu v tuzemských sítích, a tak se může stát, že si s telefonem sice zavoláte, ale rychlý internet nespustíte.

Před nákupem podobných telefonů je tedy vždycky vhodné si obchodníka pořádně „proklepnout“. Pomoci při výběru může také nákupní rádce Zboží.cz od společnosti Seznam. Návštěvníci na něm naleznou uživatelské recenze, ve kterých se lidé dělí o své zkušenosti s produktem. Často tak upozorňují i na jeho neduhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám