Hlavní obsah

Brexit by mohl zdražit roaming ve Velké Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po odchodu Velké Británie z Evropské unie by mohlo pro české uživatele podražit mobilní volání na ostrovech. Británie přestane být zemí, která by se musela řídit evropskou regulací roamingu. Uvedl to mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Cenový dopad pro české firmy a spotřebitele lze patrně očekávat v oblasti regulace roamingu, neboť Británie přestane být zemí, kde by se na účastníky vztahovala evropská regulace cen roamingu," řekl Drtina.

Podle mluvčí O2 Lucie Pecháčkové se evropská regulace roamingu vztahuje i na země, které nejsou v EU, ale jsou součástí Evropského hospodářského prostoru (EHP). "Regulované ceny tak platí například i pro Norsko. V případě, že by Británie byla členem EHP, nic se nezmění. V případě, že ne, budeme situaci dál analyzovat," dodala.

Dopady je těžké odhadnout

Dopady je podle mluvčí T-Mobilu Martiny Kemrové zatím těžké odhadnout. "GB už nebude pod vlivem regulace velkoobchodních cen, takže čistě teoreticky nám britští operátoři mohou účtovat mnohem více než dnes, stejně jako například Švýcaři. Koncové ceny pro zákazníky se budou odvíjet od vývoje na velkoobchodu," podotkla.

Podle celosvětového vedení britské skupiny Vodafone Group operátorovi nepřísluší hodnotit politické a hospodářské důsledky, které budou následovat poté, co Britští voliči v referendu rozhodli o vystoupení Spojeného království z EU.

"Co se týče dopadů na společnost Vodafone, všechny naše pobočky v jednotlivých zemích jsou samostatné obchodní jednotky schopné přizpůsobit se místním podmínkám. Jak jsme řekli již před referendem, budeme i nadále podporovat naše zákazníky ve Spojeném království bez ohledu na výsledky hlasování," uvedlo vedení skupiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám