Hlavní obsah

Microsoft zeštíhlí výrobu telefonů, zruší přes 1800 pracovních míst

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft chystá restrukturalizaci své divize pro výrobu chytrých telefonů. Americký softwarový gigant kvůli tomu zruší více než 1800 pracovních míst. Informovali o tom zástupci podniku s tím, že propouštění se dotkne především Finska.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zaměřujeme své snahy v oblasti telefonů, kde se odlišujeme, na firmy, které si cení bezpečnosti, snadnosti použití a naší schopnosti v oblasti Continua (funkce, která dovoluje používat počítač jako mobil – pozn. red.), a dále na zákazníky, kteří oceňují totéž,“ uvedl Satya Nadella, ředitel společnosti Microsoft.

Restrukturalizace by se měla týkat především Finska, kde v dceřiné společnosti Microsoft Mobile Oy přijde o práci zhruba 1350 lidí. Dalších 500 pracovních pozic by mělo být zrušeno po celém světě.

Prodej divize klasických mobilů

Oznámení o restrukturalizaci mobilního oddělení přišlo pouhý týden poté, co se zástupci společnosti Microsoft rozhodli prodat svoji divizi klasických mobilních telefonů. Tedy levných a „hloupých“ přístrojů, které nejsou vybaveny vlastním operačním systémem.

Kupcem má být HMD Global Oy a FIH Mobile, tedy dceřiná společnost Foxconn Technology Group. Celý obchod má cenu 350 miliónů dolarů, tedy více než osm miliard korun. [celá zpráva]

Důležité je však podotknout, že s telefony americký softwarový gigant rozhodně nekončí. Svůj zájem pouze soustředí na ty chytré. „Společnost Microsoft bude nadále vyvíjet systém Windows 10 Mobile a podporovat telefony Lumia a telefony od OEM partnerů, jako jsou Acer, Alcatel, HP, Trinity či VAIO,“ podotkli zástupci Microsoftu.

Dříve se přitom objevily spekulace, že se americký softwarový gigant chystá značku Lumia odepsat úplně. Nahradit ji ale má údajně úplně nová řada mobilů zvaná Surface Phone. [celá zpráva]

Mobilní divize stála Microsoft miliardy

Microsoft získal výrobu hloupých i chytrých telefonů akvizicí mobilní divize finské společnosti Nokia. Předloni za akvizici americký softwarový gigant zaplatil 5,44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč).

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před lety sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů, což byl právě jeden z důvodů, proč se rozhodl odprodat mobilní divizi Microsoftu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám