Hlavní obsah

Mobilní telefony táhnou Samsung vzhůru. Zisk vzrostl na 111 miliard korun

Zisk jihokorejské společnosti Samsung Electronics v prvním čtvrtletí překonal očekávání. Firmě pomohlo spuštění prodeje dvou nových telefonů – Galaxy S7 a S7 edge. Čistý zisk se zvýšil o 14 procent na 5,3 biliónu wonů (111 miliard Kč). Analytici dotazovaní agenturou FactSet čekali zisk jen 4,7 biliónu wonů.

Foto: Albert Gea, Reuters

Šéf mobilní divize Samsungu JK Shin

Článek

Tržby společnosti za leden až březen stouply o šest procent na 49,8 biliónu wonů. Provozní zisk se zvýšil o 12 procent na 6,7 biliónu wonů. To bylo o něco více, než firma uvedla v předběžném odhadu hospodaření na počátku tohoto měsíce.

Samsung zahájil prodej své nejnovější verze přístroje Galaxy 11. března. Výzkumná společnost Counterpoint Technology Market Research odhaduje, že Samsung v březnu prodal deset miliónů přístrojů Galaxy S7. To je o 25 procent více než ve stejném měsíci loni. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Porovnání velikosti obou novinek, v pozadí je větší verze Galaxy S7 edge.

Menší Galaxy S7 je vybaven 5,1palcovou obrazovkou s rozlišením 2560 × 1440 obrazových bodů. Větší S7 edge má pak 5,5palcový displej s totožným rozlišením. Na rozdíl od obyčejné S7 je dotykový panel zakřivený – plynule přechází z přední části na bočnice. Displej na bočnicích má být stejně jako u předchůdce využit pro zobrazení času, notifikaci, ale také pro ovládání některých aplikací a funkcí.

Obě sedmičky lákají na certifikaci IP68, zvýšenou odolnost proti vodě a prachu. Výrobci se ji podařilo do těla zařízení dostat, aniž by nějak narušil líbivý vzhled. Smartphone díky tomu může být ponořen do hloubky 1,5 metru po dobu 30 minut.

V útrobách nových chytrých telefonů od Samsungu tepe osmijádrový procesor, jehož čtyři jádra jsou taktována na 2,3 GHz a další čtyři na 1,6 GHz. Ten je doplněn o 4 GB operační paměti. Úložný prostor je možné rozšířit díky čtečce paměťových karet.

Reklama

Výběr článků

Načítám