Hlavní obsah

Lákadla největšího mobilního veletrhu

Novinky, mif

Výrobci chytrých telefonů ze všech koutů světa se minulý týden sjeli do španělské Barcelony, kde se konal největší veletrh mobilních technologií Mobile World Congress (MWC).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na veletrhu v Barceloně se ukázaly novinky mobilního světaVideo: Reuters

 
Článek

Na MWC byly k vidění stovky nových tabletů a chytrých telefonů. Kromě exotických značek se zde ukázali také známí výrobci.

Velká pozornost byla již tradičně věnována společnosti Samsung. Ta přivezla do Barcelony své nové vlajkové lodi – přímé konkurenty poslední generace iPhonů od Applu.

LG zase světu ukázalo první modulární telefon. A v praxi vypadá opravdu skvěle – chcete smartphone naučit novým kouskům? Jednoduše jeden díl odpojte a místo něj zapojte jiný. Díky tomuto konceptu by lidé nemuseli obměňovat každý druhý rok svůj chytrý telefon.

Lepší cena i výkon

Zajímavé novinky přivezla na veletrh MWC také společnost Sony. Ta totiž přišla s celou novou sérií X, která staví na jiném principu než konkurence.

Když chtějí lidé špičkový mobil, zpravidla musí sáhnout hluboko do kapsy. Druhou možností je koupit si klidně i o polovinu levnější přístroj, ale smířit se s průměrným výkonem i výbavou. A právě tento zažitý koncept chce Sony změnit.

Chytré telefony řady X se snaží zaujmout především zajímavým poměrem cena/výkon. Nepůjde tedy o přístroje s tou nejlepší výbavou, kterou je možné aktuálně sehnat. Zároveň ale nepůjde ani o mainstreamové přístroje, kterých jsou každý rok uvedeny stovky.

Kromě telefonů a tabletů byla k vidění i celá řada dalších zajímavých novinek. Řeč je o doplňcích, powerbankách, klávesnicích a externích úložištích. Nouze nebyla ani o nositelnou elektroniku.

Samsung Galaxy S7 a S7 edge: evoluce ve znamení výkonu

Menší Galaxy S7 je vybaven 5,1palcovou obrazovkou s rozlišením 2560 × 1440 obrazových bodů. Větší S7 edge má pak 5,5palcový displej s totožným rozlišením. Na rozdíl od obyčejné es sedmičky je dotykový panel zakřivený – plynule přechází z přední části na bočnice. Displej na bočnicích má být stejně jako u předchůdce využit pro zobrazení času, notifikaci, ale také pro ovládání některých aplikací a funkcí.

Samsung Galaxy S7 a Galaxy S7 edgeVideo: archív výrobce

Obě sedmičky lákají na certifikaci IP68, zvýšenou odolnost proti vodě a prachu. Výrobci se ji podařilo do těla zařízení dostat, aniž by nějak narušil jeho líbivý vzhled. Smartphone díky tomu může být ponořen do hloubky 1,5 metru po dobu 30 minut.

V útrobách nových chytrých telefonů od Samsungu tepe osmijádrový procesor, jehož čtyři jádra jsou taktována na 2,3 GHz a další čtyři na 1,6 GHz. Ten je doplněn o 4 GB operační paměti. Úložný prostor je možné rozšířit díky čtečce paměťových karet.

Vylepšení se dočkaly i fotoaparáty, jihokorejský výrobce vůbec poprvé použil technologii tzv. duálních pixelů. Díky tomu by měl být zachycovaný obraz daleko jasnější a ostřejší. Hlavní fotoaparát na zadní straně má rozlišení 12 megapixelů a je napojen na objektiv se špičkovou světelností F1,7. Objektiv na přední straně má stejnou světelnost a rozlišení pět megapixelů.

  • Kdy bude: Na pultech obchodů se obě novinky objeví 11. března. Základní model Galaxy S7 s 32GB pamětí vyjde na 19 799 Kč, za zakřivenou verzi Galaxy S7 edge pak případní zájemci zaplatí 22 599 Kč.

Panasonic Toughpad: netradiční smartphone do nepohody

Voda, pády z vysokých výšek a samozřejmě ani prach. Nic z toho nevadí novému odolnému „otesánkovi“ od společnosti Panasonic. Nový komunikátor nazývaný Toughpad je telefon do těch nejextrémnějších podmínek.

Foto: archív výrobce

Panasonic Toughpad

Foto: archív výrobce

Panasonic Toughpad

Místo tenkého těla dává na odiv masitou konstrukci, která je z velké části gumová. Právě díky ní by měl telefon bez větší újmy přežít i velmi nešetrné zacházení a pády. Certifikace IP 67 pak zajišťuje odolnost proti vodě a prachu, což ocení uživatelé nejen na stavbách. Pod vodou může telefon fungovat až do hloubky 1,5 metru po dobu 30 minut.

Zajímavý je „batůžek“ na zadní straně, který zabraňuje nechtěnému vyklouznutí telefonu a zároveň ukrývá čtečku čárových kódů. Displej má úhlopříčku 4,7 palce a rozlišení 1280 × 720 obrazových bodů, přičemž jej lze ovládat klidně i v rukavicích. Další výbava čítá procesor Snapdragon 801, 2 GB operační paměti a pro uložení dat je k dispozici 16GB paměť. Samozřejmostí je podpora rychlého 4G internetu.

  • Kdy bude: Ceny se budou pohybovat v přepočtu mezi 37 000 a 39 000 Kč. Na pultech obchodů by se extrémně odolná novinka měla objevit v horizontu několika týdnů.

LG G5: první modulární telefon

Modulární smartphony staví na poměrně jednoduchém principu – když uživateli nějaký hardwarový díl v jeho přístroji nevyhovuje, jednoduše jej vymění za jiný, lepší. A v zásadě úplně stejně to funguje i u nového LG G5, který je vůbec prvním modulárním smartphonem určeným pro masovou výrobu.

LG G5 v akci

Celá spodní strana nového telefonu, ve které je připevněna i baterie, se dá vysunout. Místo ní je pak možné vložit jiné moduly. Přímo na nedělní tiskovce ukázali zástupci společnosti LG dva kousky – jeden cílí na fotografy, druhý na milovníky dobré hudby. Lze předpokládat, že další adaptéry budou postupně přibývat.

Ani v ostatních parametrech novinka nijak nezaostává za konkurencí, ba naopak patří k tomu nejlepšímu, co je aktuálně možné dostat. To je zásluha především osmijádrového procesoru Qualcomm Snapdragon 820, jenž je taktován na 2,15 GHz, a 4 GB operační paměti. Pro uložení dat je dispozici 32GB úložiště, které je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Displej má úhlopříčku 5,3 palce a rozlišení 2560 × 1440 obrazových bodů.

  • Kdy bude: Nad cenou LG G5 i jednotlivých modulů zatím visí otazník. Jisté zatím není ani to, kdy přesně se začne novinka prodávat.

Sony Xperia X Performance: odolnost hraje prim

Vrchol nové série X od společnosti Sony představuje telefon Xperia X Performance, čemuž nasvědčuje i použití procesoru Qualcomm Snapdragon 820, jehož osm jader tepe při frekvenci 2150 MHz. Právě tento čip se totiž letos bude objevovat v celé řadě vlajkových lodí různých výrobců. K dispozici jsou 3 GB operační paměti. 32GB úložný prostor spolupracuje se čtečkou paměťových karet, kapacitu lze tak snadno navýšit.

BEZ KOMENTÁŘE: Sony Xperia X PerformanceVideo: Sony

Displej má úhlopříčku pět palců a nabízí rozlišení 1920 × 1080 pixelů. Jedním z velkých lákadel modelu X Performance je certifikace IP 68, díky které je možné pracovat s telefonem i pod vodou. Zároveň nabízí zvýšenou odolnost proti prachu.

Kromě vrcholné verze Xperia X Performance byly v Barceloně k vidění ještě dva nižší modely, které jsou vzhledem velmi podobné. Jde o verze Xperia X a Xperia XA. Obě ale mají nižší výkon a verze XA ještě nižší rozlišení displeje a horší fotoaparát.

  • Kdy bude: Přesné datum uvedení na trh zatím není známo, stejně jako ceny pro evropský trh. Zástupci Sony nicméně přislíbili, že případné zákazníky nezruinují. Zkrátka že budou příznivější, než bývá u prakticky všech výrobců běžné.

HP Elite X3: mobil dokáže nahradit PC i notebook

Na první pohled se novinka ze stáje HP nijak dramaticky neliší od smartphonů konkurenčních výrobců. Má skoro šestipalcový displej, který mimochodem nabízí špičkové rozlišení 2560 × 1440 obrazových bodů, rychlý procesor Snapdragon 820 a 4 GB operační paměti.

Výbava je to sice slušná, ale najdete ji i v každém druhém top modelu od konkurenčních výrobců. Hlavní přednost novinky tkví v něčem úplně jiném – v operačním systému Windows 10, díky kterému nabízí tento mobil také funkci Continuum. Díky ní dokáže novinka fungovat klidně jako stolní PC.

BEZ KOMENTÁŘE: HP Elite X3Video: Windows

Kromě základní dokovací stanice, kterou mají také chytré telefony Microsoft Lumia, se ale novinka bude nabízet s adaptérem zvaným HP Mobile Extender. Na první pohled jde o plnohodnotný notebook – má displej, klávesnici i touchpad. Ve skutečnosti ale chybí tomuto stroji vlastní procesor i operační systém. Veškerou práci odvádí samotný telefon, který je možné k tomuto adaptéru připojit dokonce i bezdrátově. Novinka od HP tak dokáže nahradit také notebook.

Kromě velmi slušného výkonu a jemného displeje bude samotný telefon lákat také na zvýšenou odolnost. Výrobce totiž garantuje zvýšenou odolnost proti vodě, prachu a pádům, což je dáno certifikacemi IP 67 a MIL-STD-810.

  • Kdy bude: Na pultech obchodů by se měl model Elite X3 objevit v průběhu letošního léta. Cena zatím zveřejněna nebyla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám