Hlavní obsah

MWC 2016: Xiaomi Mi 5 přináší špičkovou výbavu i elegantní design. A stát bude pakatel

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Své nové želízko do ohně přivezli do španělské Barcelony na veletrh MWC také Číňané. Tamní nejpopulárnější výrobce, společnost Xiaomi, bude konkurovat nejlepším smartphonům od Applu, Samsungu i dalších výrobců modelem Mi 5. Ten láká na elegantní design a špičkovou výbavou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nový smartphone Xiaomi Mi 5Video: Reuters

 
Článek

Páni inženýři z Xiaomi si dali na vzhledu opravdu záležet. Přístroj se pochlubí tloušťkou pouze sedm milimetrů, a aby padnul lépe do ruky, jsou bočnice na zadní straně zkosené. Telefon díky tomu lépe kopíruje přirozené zakřivení ruky.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi 5

Celá zadní strana má přitom keramický povrch, který by měl lépe odolávat omakům a nečistotám. Výrobce tvrdí, že tento materiál je výrazně odolnější než plast a zároveň lehčí než kov. I díky tomu se podařilo hmotnost stlačit pod 130 gramů. Jak se keramický povrch osvědčí v praxi, ukáže nicméně až čas.

Novinka bude k dostání ve třech výkonnostních provedeních, které se od sebe liší pouze taktem procesoru, kapacitou operační paměti a velikostí úložného prostoru. Konkrétně jde o edice Standard, High a Exclusive.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi 5

Jak už samotný název napovídá, to nejlepší má představovat právě Xiaomi Mi 5 Exclusive. Pracovní tempo u tohoto provedení udává procesor Snapdragon 820, jehož čtyři jádra jsou taktována na 2,2 GHz. Tento čip je podpořen 4 GB operační paměti a k dispozici má 128GB úložiště.

Edice Standard a High budou mít stejný procesor. Prostřední model High bude mít dokonce i stejný takt, ale pouze 3 GB operační paměti. Ty má i verze Standard, u které však procesor pracuje už jen na 1,8 GHz a u které kapacita úložné paměti klesla na 32 GB.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi 5

Displej má úhlopříčku 5,15 palce a nabízí pouze Full HD rozlišení. To je tak trochu zklamání, protože ty nejlepší smartphony na trhu budou v letošním roce nabízet standard 4K, tedy čtyřikrát vyšší rozlišení. Vše pracuje pod operačním systémem Android.

Fotoaparáty jsou k dispozici tradičně dva. Přední čtyřmegapixelovou kamerku doplňuje hlavní 16MPx fotoaparát na zadní straně. Ten má LED blesk, velice rychlý autofokus a v neposlední řadě i optickou stabilizaci obrazu. Dokáže natáčet videa ve 4K.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi 5

Ve výbavě by dále neměla chybět čtečka otisků prstů či podpora rychlého mobilního internetu LTE. Zda budou podporovány i frekvence sítí evropských operátorů, jinými slovy zda bude možné přijímat rychlý mobilní internet bez problémů i v Česku, zatím není známo.

Jisté je nicméně to, že Xiaomi bude zákazníky lákat velmi příznivou cenou. Zatímco za zavedené značky konkurenčních výrobců jsme tak nějak již zvyklí platit klidně i více než 20 000 Kč, model Mi 5 se v závislosti na konkrétním provedení bude nabízet v přepočtu za 9000 až 12 500 Kč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám