Hlavní obsah

Zrození prvního telefonu provázel velký spor

Pomoc hluchoněmým stála u zrodu jednoho z nejpoužívanějších přístrojů dneška - telefonu. Jeho vynálezce Alexander Graham Bell, to však zpočátku neměl vůbec jednoduché. Svedl totiž patentovou válku s Elishou Grayem, jenž přišel se stejným nápadem a přihlásil ho o pouhé dvě hodiny později. Stalo se tak před 140 lety, 14. února 1876.

Foto: Profimedia.cz

Muž ukazuje, jak se používá Bellův telefon.

Článek

Skotský učitel řeči Bell byl toho dne na patentovém úřadě pátý, zatímco chicagský technik Gray pětatřicátý. Jejich vleklý soudní spor skončil vítězstvím Bella, v té době již hodně znechuceného. Každopádně patent USA číslo 174 465 na telefon, vůbec nejvýnosnější, jaký kdy byl podán, získal on. Přitom Elisha Gray byl profesionální vynálezce, který během života získal přes 70 patentů na své objevy. Ten největší mu ale utekl.

Foto: Profimedia.cz

Alexander Graham Bell

Gray svému soupeři nikdy neodpustil a mnoho let se snažil přesvědčit soudy, že mu Bell vynález ukradl. Bell si později připsal na své konto další prvenství. V roce 1909 například jako první na území Kanady vzlétl ve vlastnoručně konstruovaném letadle, ve dvaasedmdesáti letech vytvořil na nedalekém jezeře rychlostní rekord motorových člunů.

Bellovi přitom chybělo vzdělání ve fyzice. Zakladatel americké firmy Bell Telephone dosáhl úspěchu díky příslovečné skotské houževnatosti. Narozený v Edinburghu 3. března 1847 jako Alexander Bell, později přijal jméno Graham po rodinném příteli. Jeho matka byla hluchoněmá a Bell tak svůj život zasvětil hluchoněmým, což mu vyneslo přezdívku otec neslyšících. A protože byl povahy hloubavé, napadlo ho sestrojit nějakou elektrickou pomůcku, která by konverzaci s nimi usnadňovala.

Zprvu zřejmě ani netušil, co se mu povedlo. Revoluční vynález byl na světě.

Ve výzkumech pokračoval i později v Bostonu za finanční podpory právníka Gardinera Hubbarda. Do jeho hluchoněmé dcery a své žačky Mabel se zamiloval a později si ji vzal za ženu.

S asistentem Thomasem Watsonem se mu v červnu 1875 podařilo přenášet zvukem vyvolané elektrické signály po drátech mezi dvěma přístroji - sluchátkem a mluvítkem. Někdy počátkem roku 1876 vyslal z přízemí na půdu svého domu proslulou větu svému asistentovi: "Pane Watsone, prosím, přijďte sem, potřebuji vás tady." Zprvu zřejmě ani netušil, co se mu povedlo, ale za okamžik se po schodech přiřítil rozjásaný asistent. Revoluční vynález byl na světě.

Foto: Profimedia.cz

Elisha Gray

Bell se však začal potýkat s černou můrou všech vynálezců: s uplatněním. Když svůj přístroj nabízel americké a britské vládě, od britského poštovního úřadu se dozvěděl, že Američané snad takovou věc potřebují, ale Angličané předávají zprávy pomocí malých chlapců, kteří přenášejí listiny mezi adresáty.

"Utrpení, které musí vynálezce sklízet, neunese žádný tvor z masa a kostí," napsal později. Marně na světové výstavě ve Filadelfii mluvil do svého trychtýřku. Pak ale náhodou šel kolem brazilský císař don Pedro II., jehož výkřik: "Bože, ono to mluví!" spustil lavinu zájmu o nový vynález.

První telefonní centrála

Do dvou let fungovala první telefonní centrála v New Havenu, v roce 1892 následovala její první automatizovaná sestra v La Porte v Indianě. Do techniky telefonování se od Bella osobně nechala zasvětit dokonce britská královna Viktorie.

Foto: Profimedia.cz

Prototyp prvního telefonu

Jinou verzi telefonu vynalezl ve své laboratoři v Highland Parku ve státě Illinois, Elisha Gray. Syn chudých kvakerů z Ohia, narozený 2. srpna 1835, vyrůstal na farmě. Po smrti otce musel odejít se školy, ale dokončil ji později, zatímco se živil jako tesař. Během dvou let studií na vysoké škole jej zaujala elektrotechnika a v roce 1867 získal první patent na vylepšený telegrafický přenos. Seznam jeho patentů během života zahrnoval i teleautograf (1888) - elektrický přístroj pro kopírování textu na dálku.

Gray zemřel 21. ledna 1901. Bell, který přišel i s koncepcí přenosu zvuku pomocí optických vln, vynalezl mikrofon a zkonstruoval gramofon, zemřel o více než 20 let později, 1. srpna 1922.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám