Hlavní obsah

Falešné vibrace cítí 90 procent majitelů mobilních telefonů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět z deseti uživatelů mobilních telefonů cítí vibrace v kapse, i když jejich zařízení žádnou zprávu či hovor nepřijímá. Fantomové vibrace jsou vyvolány neustálým očekáváním toho, že telefon bude reagovat, a drobnými svalovými záškuby, které by jinak zůstaly bez povšimnutí.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Mobily ovlivňují mozek více, než si uvědomujeme. Ilustrační foto

Článek

Svaly v dolních končetinách prodělávají během dne drobné spasmy, které lidé v minulosti vědomě nevnímali. Tím, že však posledních patnáct let nosí v kapsách mobily, které vibrují při příjmu zprávy či volání, začal mozek takové vibrace očekávat. A spojuje si s nimi také záškuby svalů dolních končetin.

„Potkávám spoustu lidí, kteří mi říkají, tohle se mi přesně děje, ale měl jsem pocit, že jsem sám, že jsem divný,“ tvrdí doktor Robert Rosenberger z Georgia Tech Institute of Technology. Výzkumem fantomových vibrací se zabývá dlouhodobě. A zjistil, že falešné vibrace pociťuje devět z deseti lidí, kteří používají mobil.

„Není to vlastně žádný syndrom v technickém slova smyslu. Je to jen pojmenování, které se stalo běžným. Ale u málokoho se jedná o skutečný problém, občas se to stane většině lidí, pouhá dvě procenta však mají kvůli tomu jiné potíže a vyhledávají pomoc odborníků,“ dodává doktor Rosenberger.

Reklama

Výběr článků

Načítám