Hlavní obsah

Apple se prý chystá omezit výrobu nejnovějších iPhonů

Americká společnost Apple se v tomto čtvrtletí údajně chystá asi o 30 procent snížit výrobu svých nejnovějších telefonů iPhone, jejichž zásoby u výrobců se zvyšují a dodávky na trh klesají. Napsal to japonský list Nikkei.

Apple iPhone 6S a 6S PlusVideo: Apple

 
Článek

Dohady o omezení produkce potvrzuje i další informace, podle níž tchajwanská společnost Foxconn, která je smluvním výrobcem většiny nejnovějších iPhonů, během týdne oslav začátku nového lunárního roku nezvykle omezí produkci a pracovní dobu.

„Ve dnech oslav čínského Nového roku zaměstnanci obvykle slouží přesčasy. Letos však Foxconn podobně jako většina jiných výrobu přeruší," řekl agentuře Reuters informovaný zdroj. Oslavy čínského Nového roku začínají 8. února.

Foxconn montuje iPhony v čínských továrnách, v nichž zaměstnává statisíce lidí, a během svátků Nového roku jim obvykle nabízí štědré pobídky v podobě trojnásobku běžných přesčasových příplatků. Foxconn ke zprávě pouze uvedl, že „právě plánuje provozní rozvrh na svátky lunárního Nového roku”.

Foto: Jonathan Alcorn, Reuters

Lidé v Los Angeles zkouší nové iPhony.

Zásoby narůstají

List Nikkei napsal, že zásoby přístrojů iPhone 6 a iPhone 6 Plus od zářijového uvedení na trh narůstají. Firma proto omezí výrobu, aby prodejci mohli zásoby vyprodat. Výroba by se měla vrátit k normálu v období duben až červen. Apple se k této zprávě podle agentury Reuters nevyjádřil.

„Je to překvapující snížení výroby, které signalizuje slabší poptávku, s kterou se Apple u modelu iPhone 6 potýká od začátku," uvedl analytik FBR Capital Markets Daniel Ives. „Burza se na snížení připravovala, tento rozsah je ale trochu znepokojující,” dodal.

Vlažné prosincové prognózy dodavatelů Applu, jako jsou Jabil Curcuit, který vyrábí obaly pro iPhony, nebo Dialog Semiconductor, vyvolaly mezi analytiky obavy, že dodávky iPhonů by mohly letos vůbec poprvé klesnout. Někteří analytici se domnívají, že nové iPhony nemají dostatek zlepšení ve srovnání s předchozím modelem, a nejsou tak pro spotřebitele dostatečně přitažlivé.

Analytici vidí za útlumem poptávky po iPhonech zpomalování růstu čínské ekonomiky. „Nejde jen o útlum u iPhonů, ale o útlum celé čínské ekonomiky," řekla Kylie Huangová z tchajpejské společnosti Daiwa-Cathay Capital Markets. Čína je největším světovým trhem chytrých telefonů.

Co umí nové iPhony

Obě novinky jsou svým vzhledem prakticky k nerozeznání od loňských modelů, mají i stejné rozměry a úhlopříčky obrazovky – 4,7 a 5,5 palce. Nabízejí ale samozřejmě řadu nových vychytávek. Asi tou nejdůležitější je nová technologie 3D Touch, která by měla usnadnit ovládání iPhonů.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 6S a 6S Plus

Jde v podstatě o schopnost dotykového panelu rozlišovat intenzitu dotyku. Silnějším dotykem bude možné například vyvolat nabídku rychlých funkcí. V e-mailové schránce je takto možné zase zobrazit náhled přijaté zprávy, aniž by ji bylo nutné odesílat.

Úhlopříčky displejů jsou stejné jako u předchůdců. Menší verze 6S má tak 4,7palcový displej s rozlišením 1334 x 750 pixelů, větší 6S Plus 5,5palcový displej s rozlišením 1920 x 1080 pixelů. Krycí sklo obrazovky by však mělo být výrazně odolnější než u loňských modelů.

Použit byl u nových iPhonů nový 64bitový čip A9, který má proti předchozí generaci s pořadovým číslem osm o 70 % větší výkon. Grafika je podle zástupců amerického počítačového gigantu rychlejší dokonce až o 90 %.

Vylepšen byl také fotoaparát – má rozlišení 12 megapixelů a dokáže zaznamenávat video ve standardu 4K.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám