Hlavní obsah

Trhu se smartphony kraluje Samsung, Apple je světovou dvojkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedničkou na trhu s chytrými mobily zůstal ve třetím čtvrtletí s podílem 23,7 procenta jihokorejský výrobce Samsung. Applu patřilo druhé místo s 13,1 procenta. Oznámila to analytická společnost Gartner. Americký počítačový gigant ale stále vede v segmentu prémiových smartphonů. Podíl na trhu je tak pravděpodobně nižší především proto, že v jeho nabídce chybí levnější přístroje.

Foto: Bebeto Matthews, ČTK/AP

Samsung Galaxy S6 edge

Článek

Apple se přitom snažil v minulosti levný iPhone nabídnout v roce 2013. Konkrétně je řeč o modelu 5C, který byl skutečně levnější než předchůdci, ale pouze o pár tisíc korun. Zájemci za něj tehdy zaplatili 15 000 korun.

Levné smartphony s operačními systémy Androidem nebo Windows Phone od konkurenčních výrobců přitom bylo v loňském roce možné bez problémů sehnat za méně než pět tisíc korun.

Levný iPhone 5CVideo: Apple

Pro řadu analytiků tak byl iPhone 5C velkým zklamáním, protože očekávali, že jeho cena bude ještě nižší. „Apple iPhone 5C je skutečně levnější, ale rozhodně není levný,“ prohlásil již dříve Neil Mawston, ředitel výzkumné společnosti Strategy Analytics.

Místo levných modelů se tak americký počítačový gigant od té doby soustředí na segment prémiových přístrojů. Letos rozšířil svou nabídku například o iPhony 6S a 6S Plus. [celá zpráva]

Třetí místo v globálním prodeji patřilo ve třetím kvartálu po Samsungu a Applu čínské technologické firmě Huawei.

Prodeje mobilů rostou

Celosvětový prodej chytrých telefonů vzrostl ve třetím čtvrtletí proti předešlému roku o 15,5 procenta. Růst táhla vzhůru pokračující poptávka po dostupných smartphonech na rozvíjejících se trzích, oznámila analytická společnost Gartner.

Během tří měsíců do září se po celém světě prodalo 353 miliónů chytrých telefonů, z toho 259,7 miliónu na rozvíjejících se trzích. Na těchto trzích se prodej smartphonů ve srovnání s loňským třetím kvartálem zvýšil o 18,4 procenta, zatímco na vyspělých trzích se prodalo o 8,2 procenta více telefonů než před rokem.

„Dosažitelnost dostupných chytrých telefonů na rozvíjejících se trzích vedla k tomu, že zákazníci díky menšímu cenovému rozdílu přecházeli z klasických mobilů na smartphony," uvedl ředitel výzkumu společnosti Gartner Anshul Gupta.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám