Hlavní obsah

První 4K mobil dorazil do Česka, rozdíly v cenách jsou propastné

Novinky, ort

Sony Xperia Z5 Premium je první chytrý telefon na světě, který nabízí displej se 4K rozlišením. Stroj, který kromě špičkové obrazovky láká také na slušný výkon a odolnou konstrukci, nyní dorazil do Česka. Nabízí jej více než dvě desítky prodejců. Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam, jsou však rozdíly v cenách propastné.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia Z5 Premium

Článek

Nejlevněji je možné Xperii Z5 Premium zakoupit za 22 460 Kč, což víceméně koresponduje s odhady, které se objevily hned při premiéře na největším evropském veletrhu IFA, jenž se konal v září v německém Berlíně.

Za méně než 23 tisíc korun je přitom podle Zboží.cz možné zakoupit všechna tři barevná provedení – zlaté, černé a chromované.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia Z5

Přestože se novinka nabízí pouze v jediné verzi, co se kapacity úložného prostoru a dalších technických parametrů týče, někteří prodejci si Xperii Z5 Premium cení více. Zaplatit je za ní možné klidně i přes 27 000 Kč, tedy o zhruba pět tisíc korun více než u nejlevnějších internetových obchodů.

V útrobách přístroje se ukrývá osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 810 MSM8994, jehož čtyři jádra jsou taktována na 2 GHz a další čtyři na 1,5 GHz. K dispozici jsou dále 3 GB operační paměti, grafický čip Adreno 430, 32GB úložný prostor, slot na paměťové karty.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia Z5

Xperia Z5 Premium navíc splňuje certifikaci IP 68. Je tedy plně vodotěsná, do hloubky až 1,5 metru může být ponořena po dobu půl hodiny. Konstrukce zároveň smartphone brání před vniknutím prachu a jiných nečistot. I přes zvýšenou odolnost působí novinka elegantním dojmem, protože všechny součástky se podařilo vtěsnat do těla s tloušťkou pouze 7,8 mm.

Jedním z největších lákadel novinky je bezpochyby displej. Panel s úhlopříčkou 5,5 palce má totiž stejné rozlišení jako ty nejlepší televizory na trhu – 3840x2160 pixelů, jde tedy o standard 4K. Ten zatím nenabízí žádný další výrobce.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Není všechno zlato, co se třpytí

Nejnižší cena se automaticky nerovná nejlepší nabídka. V řadě případů totiž přístroje nemusejí být pro český trh určeny, což může přinést celou řadu problémů.

Obchodníci například nabízejí přístroje, které neobsahují češtinu. Za její dodatečnou instalaci si pak nechají pěkně připlatit. Některé modely zase nejsou určeny do provozu v tuzemských sítích, a tak se může stát, že si s telefonem sice zavoláte, ale rychlý internet nespustíte.

Před nákupem podobných telefonů je tedy vždycky vhodné si obchodníka pořádně „proklepnout“. Pomoci při výběru může také nákupní rádce Zboží.cz od společnosti Seznam. Návštěvníci na něm naleznou uživatelské recenze, ve kterých se lidé dělí o své zkušenosti s produktem. Často tak upozorňují i na jeho neduhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám