Hlavní obsah

Na českém trhu už skončilo osm virtuálních operátorů

Po dvou letech skončilo na českém trhu osm virtuálních mobilních operátorů. Celkem nabízí mobilní služby bez vlastní sítě stále ale kolem 80 firem. Vyplývá to z údajů společnosti Tarifomat, která tuzemský trh monitoruje.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Podle odborníků nejspíše bude zánik některých virtuálních mobilních operátorů pokračovat. Na trhu je jich totiž stále mnoho. Firmy, které mohou kromě mobilních tarifů nabídnout i další služby, jako je například nabídka dodávek energií či finanční produkty, mají na trhu podle nich největší potenciál. Naopak virtuální operátoři, kteří jakoukoli přidanou hodnotu k telefonním tarifům nabídnout nemohou, z trhu potupně odcházejí.

„Vznik virtuálních mobilních operátorů před dvěma lety konečně rozhýbal trochu zatuchlý český telekomunikační trh. Od té doby vznikly desítky operátorů s výhodnou cenovou nabídkou. Několik těchto firem, jako je například City mobile nebo Viral mobil, však už zaniklo a s vysokou pravděpodobností zaniknou i další. Na malou Českou republiku je jich totiž příliš mnoho," uvedl Pavel Černoch z Tarifomatu.

Celkově bylo ke konci loňského roku v České republice evidováno 14,6 miliónu SIM karet a podíl virtuálních operátorů činil okolo osmi procent. Cena mobilního volání přitom již několik let klesá. Zatímco v roce 2006 podle statistik Českého telekomunikačního úřadu volali Češi v průměru za 4,84 Kč/min, v roce 2014 už průměrně stála minuta hovoru jen 1,24 Kč. Naopak ceny mobilních dat se příliš nemění a malý pohyb cen směrem dolů lze zaznamenat pouze u dražších tarifů s vyššími datovými limity.

Levné neomezené volání v Česku

Revoluci neomezených tarifů rozpoutala v Česku v předloňském roce Telefónica, v dubnu jako první nabídla tarif nazývaný Free CZ. Za 749 Kč měsíčně při úvazku na dva roky lidé získali neomezené volání a SMS do všech sítí a připojení k internetu s jedním GB dat. Cena takového tarifu přitom předtím činila dvakrát tolik.

Během několika dnů následovala Telefóniku i konkurence, podobná nabídka u Vodafonu tehdy vyšla na 699 Kč a na 749 Kč u T-Mobilu. Podle odborníků bylo zavedení tarifů reakcí na vznik virtuálních operátorů i možný vstup čtvrtého provozovatele mobilní sítě.

Na neomezené mobilní tarify za první rok od jejich zavedení přešly přes tři milióny zákazníků. Cenově dostupné paušály navíc přivedly uživatele k masivnímu používání mobilního internetu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám