Hlavní obsah

Jak daleko jsme ochotni zajít, abychom si dobili mobil?

Nová divadelní hra Hand to God na Broadwayi měla už za deset minut začít, hrála předehra, když se stalo něco hodně nezvyklého. Z hlediště vylezl na pódium člověk, aby si mohl zapojit svůj mobilní telefon do - dlužno podotknout nefunkční - zásuvky tvořící součást kulis. Divadelní zřízenci museli zastavit předehru, odstranit telefon a hlasitě divákům vysvětlit, proč tohle nemohou dělat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mladík si chtěl nabít mobil během představení na jevištiVideo: Rjayy99, Newsflare.com

 
Článek

Zní to jako nejhorší příklad faux-pas, jakého se člověk v divadle může dopustit. Ale je to také typický příklad dilematu, v jakém se často ocitá mnohý majitel moderního mobilního telefonu. Je to téměř každodenní boj o zdroj, když se díváme na svůj chytrý telefon, na kterém se třepotá poslední zbytek červeně svítícího proužku naznačujícího, že baterie už brzy bude vybitá.

Takhle to nikdy nebývalo – a možná ani nemělo být. Ve starých, dávných časech, kdy mobilní telefony byly pouze na telefonování, bylo snadné udržet je nabité. Sice mohly velikostí připomínat cihlu, ale nalitá dávka energie jim vydržela nejméně tři dny.

Dnes ale snaha udržet si mobil v energeticky bezpečné "zelené zóně" vede jejich majitele k neuvěřitelným výkonům. Balancují na špičkách, aby dosáhli na nezvykle vysoko umístěnou zásuvku na letišti, sedí na zemi na veřejných záchodcích anebo si klestí cestu mezi dráty pod stolkem v kavárně.

Baterie jsou nedoceněným dělníkem mobilního světa.
dopisovatel BBC ze Silicon Valley Dave Lee

Podobné projevy zoufalství jsou tím častější, čím víc z nás používá chytré telefony napěchované aplikacemi, které jsou lačnými žrouty energie. "Baterie jsou přepracovaným a nedoceněným dělníkem mobilního světa, protože se nevyvíjejí stejným tempem jako zbytek vybavení vašeho mobilního telefonu," vysvětluje dopisovatel BBC ze Silicon Valley Dave Lee.

Výrobci se snaží vyvinout rychlejší nabíjení baterií – jeden z nejnovějších modelů Samsungu potřebuje na nabití jen deset minut. Ale baterie vedou mnohdy předem prohranou bitvu, protože řada aplikací začíná baterii vysávat už v okamžiku, kdy se telefon zapne.

Zároveň se výrobci snaží najít způsob, jak upravit software, aby energií více šetřil, dodal Lee. U nové verze mobilního operačního systému iOS společnosti Apple bude k dispozici "nízkoenergetický mód", který život baterie o několik hodin prodlouží – ale značně sníží funkčnost telefonu.

Byznys okolo nabíjení

Krom samotných mobilních telefonů se v posledních letech rozvíjí i samostatný druh podnikání, které se stará o jejich nabíjení. Firma Greenlight Planet, která vyrábí a prodává solární lampy, ke svým výrobkům přidala i nabíjecí zásuvku. Přiměly ji k tomu mnohé domácnosti ve východní Africe, které nemají elektřinu.

"Lidé nám říkali, že mít světlo napájené solární energií je sice hezké, ale mobilní telefon je pro ně nezbytností," uvedla Radhika Thakkarová, která má v Greenlight Planet na starosti rozvoj globálního obchodu.

Jak se užívání mobilních telefonů v Africe stále více rozšiřuje, lidé je používají k mnoha různým účelům – nejen k telefonování. Stávají se jejich primárním nástrojem pro bankovní transakce, k připojení on-line i k získání informací potřebných k vypěstování nebo prodeji úrody.

Všechny inovace, které mají umožnit lidem udržet telefon déle nabitý, zároveň pomáhají zmírnit novou úzkostnou poruchu, kterou odborníci nazvali "nomofobie" – strach z odloučení od mobilního telefonu. Věci z Missourské univerzity prokázali, že tento stav může značně zvýšit hladinu stresu a vést k vážným psychologickým následkům.

To by mohlo vysvětlovat, proč jsou někteří lidé ochotni i vyskočit na jeviště divadla, jen aby se vyhnuli obávanému nápisu: "Vaše baterie je téměř vybitá."

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám