Hlavní obsah

ČTÚ bude dál zkoumat ceny LTE internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemští telefonní operátoři po výzvě Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) snížili velkoobchodní ceny rychlého internetu pro virtuální operátory. Dva z nich, T-Mobile a Vodafone, ale pouze na základě množstevních slev. Tyto nabídky nyní ČTÚ detailně prozkoumá, zda odpovídají podmínkám aukce kmitočtů pro rychlý internet LTE. Uvedl to předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák. Operátoři měli čas na snížení velkoobchodních cen do konce dubna.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

V aukci kmitočtů se operátoři dobrovolně zavázali, že nebudou virtuálním operátorům takzvaně stlačovat marže. „Všichni tři operátoři ceny upravili směrem dolů, konkrétně třeba O2 ze 70 haléřů za megabit na 0,43 haléřů za megabit,“ uvedl Novák. Podle Nováka je cena datového toku významnou součástí nedávné aukce kmitočtů, aby plný virtuální operátor měl takové obchodní podmínky, za kterých by mohl podnikat i v datových službách.

Zhodnocení nových nabídek telefonních operátorů bude úřadu trvat zhruba měsíc a půl. Kromě jednotkové ceny za megabit dat se bude úřad rovněž zabývat dalšími obchodními podmínkami, jako jsou například měsíční náklady na provoz SIM karty.

Vysokorychlostní sítě již běží více než rok a dosud v nich nezačal nabízet služby žádný ze zhruba sedmi desítek virtuálních operátorů. Vyplývá to z vyjádření regulátora na internetu. Podle operátorů ceny většinou vycházejí z konkrétních jednání s virtuálními operátory, připustili ale, že se zatím s nikým nedohodli.

Operátoři zaplatili za frekvence pro vysokorychlostní sítě LTE dohromady 8,5 miliardy korun. Sítě vysokorychlostního mobilního internetu pokrývají přes 90 procent české populace. Umožňují maximální teoretickou rychlost stahování přes 200 Mbit/s.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám