Hlavní obsah

Policii předali mobilní operátoři loni o čtvrtinu víc údajů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet případů, kdy mobilní operátoři předali údaje k telefonním číslům svých klientů policii nebo státnímu zástupci, se loni zvýšil o čtvrtinu na 214 705. Zhruba stejným tempem na 3040 vzrostl i počet případů, kdy firmy data neposkytly. Oznámil to Český telekomunikační úřad.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Údaje by měli operátoři na vyžádání poskytnout policii, státnímu zastupitelství a soudům v souvislosti s trestním řízením. Policisté mají k datům přístup i v souvislosti s pátráním nebo odhalováním teroristických hrozeb. Údaje si mohou vyžádat i Bezpečnostní informační služba, Vojenské zpravodajství a Česká národní banka.

V pevných sítích telekomunikační firmy předaly údaje v 11 861 případech, což je pokles o dvě čtvrtiny. Počet případů, kdy firmy úřadům nevyhověly, se zvýšil o 14 procent na 679.

Operátoři musí data o provozu ve svých sítích a lokalizační údaje ukládat v souladu se zákonem o elektronických komunikacích po dobu šesti měsíců. Po uplynutí lhůty mají firmy údaje zlikvidovat.

Firmy mají právo odmítnout, pokud žádost přijde po lhůtě, po kterou mají povinnost data uchovávat. Důvodem neposkytnutí dat ale může být i to, že je operátor neměl k dispozici nebo je vymazal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám