Hlavní obsah

Celoroční ztráta výrobce telefonů BlackBerry prudce stoupla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čistá ztráta kanadského výrobce chytrých mobilních telefonů BlackBerry v uplynulém finančním roce prudce stoupla na 5,9 miliardy USD (zhruba 118 miliard korun) z 646 miliónů USD v předchozím roce. Oznámila to v pondělí firma, která se potýká s odlivem zákazníků ke konkurenci.

Foto: BlackBerry

BlackBerry Z10

Článek

Tržby společnosti se ve finančním roce, jenž skončil 1. března, propadly na necelých sedm miliard USD ze zhruba 11 miliard v předchozím roce. Nový generální ředitel podniku John Chen podle agentury DPA doufá, že firma by mohla začít opět vykazovat zisky počátkem příštího roku.

Chen uvedl, že firmě se daří snižovat náklady rychleji, než plánovala. "BlackBerry dnes stojí na silnějších finančních základech a je na cestě k obnovení růstu a ziskovosti," prohlásil.

Společnost BlackBerry, původně Research In Motion, byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje měli v oblibě zejména manažeři. Nyní však BlackBerry na trhu výrazně zaostává za přístroji s operačním systémem Android a také za telefony iPhone od americké společnosti Apple.

Loni BlackBerry plánovala, že se nechá odkoupit jinou společností, na podzim se však místo toho rozhodla ke změnám, které jí mají pomoci k návratu k zisku. Oznámila propuštění 4500 zaměstnanců, což je zhruba 40 procent její celkové pracovní síly, prodej některých nemovitostí a investovala do výroby nového levného přístroje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám