Hlavní obsah

Operátoři pokryli sítěmi 3G kolem čtyř pětin populace

Mobilní operátoři zvýšili za poslední dva roky pokrytí sítěmi 3G z poloviny na čtyři pětiny populace. Stále však jde jen o necelou třetinu území Česka. Vyplývá to z informací firem.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

T-Mobile a Telefónica za frekvence přidělené na 20 let v roce 2001 zaplatili dohromady 7,3 miliardy korun. Vodafone vyšly kmitočty o pět let později na dvě miliardy Kč. S jejich intenzivním budováním ale firmy začaly až zhruba před čtyřmi lety, kdy klesly náklady na infrastrukturu. Zaměřily se přitom především na města a obce.

„V pokrývání 3G sítě pokračujeme formou sdílené výstavby dle plánu pro letošní rok. Aktuálně pokrýváme signálem 78 procent populace. Dále se věnujeme například optimalizaci sítí v oblasti dálnic. S rostoucím provozem v síti dbáme na udržení stejně dobré kvality sítě pro všechny naše datující zákazníky," uvedl mluvčí Telefóniky Hany Farghali. Ta vysílače sdílí s T-Mobilem.

V síti T-Mobilu je v provozu kolem 3000 základnových stanic a pokrývá 85 procent populace. Na čtvrtině vysílačů běží technologie HSPA+42, která umožňuje teoretickou rychlost až 42 Mbit/s.

Vodafone podle mluvčí Markéty Kuklové pokrývá zatím 73 procent obyvatel. „Další plány budou nyní záviset na výsledku aukce, která do velké míry předurčí další strategii pokrývání území," řekla. Průměrná rychlost v sítích T-Mobilu a Vodafonu přesahuje pět Mbit/s. U Telefóniky je to 3,4 Mbit/s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám