Hlavní obsah

Apple nabízí mapy od Googlu, jeho vlastní navigace ohrožovala uživatele

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdysi dávno byly mapy od Googlu nepostradatelnou součástí iPhonu. S příchodem nejnovější generace přístroje se ale zástupci Applu rozhodli, že je nahradí vlastní obdobou. Ta se ale vůbec nepovedla, a tak americký počítačový gigant nyní opět nabízí ve svém internetovém obchodu iTunes Store původní verzi.

Foto: Profimedia.cz

iPhone 5

Článek

Především na nepřesnosti v mapách od Applu si uživatelé stěžovali už od konce září, kdy se začal prodávat iPhone 5 a byl zároveň uveden nový mobilní operační systém iOS 6. Objevovaly se v nich i takové kuriozity, jako že například Berlín leží uprostřed Antarktidy nebo že ve Vilniusu v Litvě je přistávací ranvej letiště zasazena do kopcovitého terénu.

Jednou z posledních kapek, po kterých se zástupci amerického počítačového gigantu nejspíše definitivně rozhodli mapy od Googlu zařadit do svého internetového obchodu, bylo varování australských policistů ze začátku tohoto týdne. Podle nich může navigace od Applu ohrozit motoristy na životě.

Policisté museli kvůli chybným mapám zachraňovat v posledních dvou měsících šest řidičů, kteří zabloudili v národním parku Murray. Do něj zavedl řidiče chytrý telefon místo do města Mildura. To přitom leží o 70 kilometrů dál. [celá zpráva]

Google nabídl Applu navigaci už v září

Google žádal o zařazení map do internetového obchodu s aplikacemi iTunes Store už v září. Schvalovací proces, kterým prochází každý program, Applu zpravidla trvá dva až čtyři týdny. Jen u těch „závadných“, které by mohly například ohrožovat mravní vývoj mladistvých, to trvá klidně i několik měsíců.

Foto: iTunes Store

Google Maps pro iPhone

Protože schvalovací proces map od Googlu se počítal na měsíce, někteří zahraniční odborníci již tvrdili, že je Apple vůbec ke stažení nenabídne. Nakonec tak ale učinil právě kvůli varování australských policistů.

Že by Apple zcela zanevřel na vlastní navigaci, je ale poměrně nepravděpodobné, protože by tím otevřeně přiznal chybu. Na druhou stranu zástupci firmy dříve vždycky tvrdili, že nevyrobí nikdy počítačový tablet s jiným než 9,7palcovým displejem – a letos se začal prodávat iPad Mini s 7,9palcovým monitorem.

Stahovat Google mapy je možné prostřednictvím iTunes Store zcela zdarma (stačí do vyhledávače zadat klíčové slovo Google Maps).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám