Hlavní obsah

Europoslankyně chtějí, aby výrobci varovali před zdravotním rizikem mobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Některé europoslankyně podle zpravodajského serveru RTL.be prosazují přijetí zákona EU, který by přinutil výrobce mobilních telefonů umístit na obaly svých výrobků varování, že tyto přístroje vyzařují vlnění, které při intenzivním telefonování může způsobit i nádor na mozku. Toto riziko pro lidské zdraví je podle nich prokázáno. Většina dosud zveřejněných vědeckých zpráv ale tvrdí opak.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Jako je tomu u tabáku či azbestu, je nutné se rychle zabývat nebezpečím, které pramení z intenzivního používání mobilního telefonu. Pokud nic neuděláme, čeká nás v několika příštích letech zdravotní katastrofa," řekla minulý týden francouzská europoslankyně Michèle Rivasiová. Podpořila ji belgická kolegyně Frédérique Riesová.

Ženy poukázaly na to, že italský soud v říjnu rozhodl, že vedoucí pracovník jedné italské firmy Innocente Marcolini vážně onemocněl a stal se invalidním důchodcem kvůli intenzivnímu používání mobilního telefonu při práci. Podle europoslankyň by Ital neměl telefon tak často u ucha, kdyby byl předem informován o zdravotním riziku podobné praxe. [celá zpráva]

Úřady čekají na jasné důkazy

Vědci ve světě nejsou v této otázce zajedno. Někteří věří, že mobilní telefony mohou poškodit lidské zdraví, jiní jsou přesvědčeni, že nikoli. Úřady včetně institucí EU čekají s případnými preventivními kroky na jasné důkazy v této otázce.

Skupina badatelů z dánského Institutu pro epidemiologii rakoviny v Kodani loni na základě rozsáhlého výzkumu prohlásila, že používání mobilního telefonu nijak nezvyšuje riziko onemocnění rakovinou. Také dřívější studie většinou ukazovaly, že souvislost mezi používáním mobilu a vznikem mozkových nádorů zřejmě neexistuje.

Světová zdravotnická organizace (WHO) nicméně loni varovala, že o nezávadnosti elektromagnetického záření z mobilních přístrojů ještě neexistuje dost důkazů. Mobily proto spolu s kávou, chloroformem nebo olovem prý stále figurují na seznamu potenciálních karcinogenů, který WHO sestavuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám