Hlavní obsah

Počet mobilních aktivací příští rok přesáhne počet lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet aktivací mobilních telekomunikačních služeb ve světě příští rok poprvé přesáhne počet obyvatel planety. Předpovídá to švédská telekomunikační společnost Ericsson, která dvakrát ročně vydává zprávu o vyhlídkách tohoto odvětví. Ještě do konce letošního roku má být ve světě aktivováno dalších asi 600 miliónů přístrojů, převážně díky silnému zájmu o smartphony.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Předpokládaný nárůst počtu aktivací bere v úvahu i to, že některé přístroje mohou mít více než jednu SIM kartu. To znamená, že počet aktivací bude mírně vyšší, než počet mobilních přístrojů, které jsou v provozu. Na konci tohoto roku by tak mělo být v celém světě zhruba 6,6 miliardy aktivací. To odpovídá pokrytí asi 90 procent.

"Mobilita se stává čím dál významnější součástí našeho každodenního života; mobilní přístroj máme vždy na dosah ruky, což nám dává okamžitý přístup k informacím, zábavě i kontaktům s přáteli," podotkl viceprezident strategie Ericssonu Douglas Gilstrap. Přes sítě Ericssonu se přenáší kolem 40 procent objemu všech mobilních služeb ve světě.

O růst se postarají chytré telefony

Jen v Číně se ve třetím letošním čtvrtletí počet aktivací zvýšil asi o 40 miliónů. Pokud bude pokračovat dosavadní tempo, měl by se počet aktivací v celém světě na konci příštího roku vyšplhat na zhruba 7,5 miliardy. To bude výrazně nad počtem obyvatel planety, který se podle OSN pohybuje mírně nad sedmi miliardami.

Především obliba smartphonů se podle prognózy švédského podniku postará o to, že růst počtu aktivací bude pokračovat i v dalších letech. Do roku 2018 by tak měl počet aktivací dosáhnout 9,3 miliardy.

Ericsson také uvedl, že objem dat, která se přes mobilní přístroje přenášejí, se jen za poslední rok zdvojnásobil. Příčinou je hlavně rychlý nástup služeb mobilního internetu. Naproti tomu objem přenosu tradičních hlasových služeb se prakticky nezměnil. Tempem 100 procent ročně se objem přenášených dat podle Ericssonu bude zvyšovat až do roku 2018.

Popularita smartphonů roste

Firma odhaduje, že až 40 procent mobilních přístrojů, které se ve třetím čtvrtletí v celém světě prodaly, byly smartphony. O rok dříve to bylo zhruba 30 procent. Dosavadní vývoj naznačuje, že v roce 2018 by aktivace smartphonů mohly dosáhnout asi 3,3 miliardy.

K nárůstu objemu přenesených dat ale ve třetím letošním čtvrtletí nejvíce přispělo on-line video. Na celkovém objemu všech služeb, které se přenesly přes smartphony, se on-line video podílelo z 25 procent. U tabletů je to dokonce 40 procent. Ericsson očekává, že objem přenesených mobilních dat se od letoška do roku 2018 zvýší asi dvanáctkrát.

Analýza Ericssonu naznačuje, že celkový počet aktivace smartphonů se v celém světě do konce letošního roku vyšplhá na 1,1 miliardy. To bude asi o 47 procent více než koncem loňského roku. V zemích západní Evropy a Severní Ameriky by se v roce 2018 měly prodávat už jen smartphony, zatímco na Blízkém východě, Africe a v oblasti Asie a Tichomoří budou smartphony v té době tvořit jen asi třetinu prodaných mobilních přístrojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám