Hlavní obsah

Bývalí zaměstnanci Nokie založili firmu a vyvíjejí nový chytrý telefon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část bývalých zaměstnanců finské společnosti Nokia založila nový podnik. Firma s názvem Jolla sídlí v Helsinkách a nyní se chystá uvést na trh svůj první smartphone. Ten bude paradoxně využívat operační systém MeeGo, který Nokia vyvinula společně s Intelem, ale už se jej prakticky vzdala. Jolla teď jedná s výrobci hardwaru a hledá mezi nimi spojence.

Foto: Jukka Toyli, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Zcela vážně pracujeme na vývoji smartphonu," řekl šéf Jolly Jussi Hurmola, jehož cituje list The Wall Street Journal (WSJ). "Pochopitelně to ale nemůžeme dělat sami," dodal Hurmola, který v Nokii pracoval 12 let. Pokud vše půjde hladce, Jolla by nový smartphone chtěla mít na trhu ještě do Vánoc. Analytici ale tvrdí, že firma to bude mít těžké, protože na trhu smartphonů panuje tvrdá konkurence.

Šéf Jolly řekl, že nový podnik bude potřebovat kolem deseti miliónů eur (asi 255 miliónů Kč), pokud má úspěšně zahájit výrobu. Kapitál si chce obstarat od soukromých investorů. Hurmola řekl, že podnik bude muset podle propočtů prodat 50 000 až 100 000 smartphonů, aby měl alespoň vyrovnané hospodaření.

Firma jedná s partnery, mezi nimiž jsou i výrobci a dodavatelé čipových sestav. Hurmola řekl, že Jolla už podepsala několik smluv. "Zdá se, že je zde hodně nadšenců MeeGo," poznamenal manažer a naznačil tak, že by firma této podpory mohla využít k růstu poptávky po svém novém produktu.

MeeGo používá zatím jediný telefon

Zatím jediným telefonem s operačním systémem MeeGo je Nokia N9. MeeGo se vyznačuje velice přehledným a intuitivním ovládáním. Zajímavé je, že se zcela obejde bez jakýchkoliv tlačítek. Například hlavního tlačítka pro otevření menu nebo návrat na úvodní obrazovku. Tlačítka nahrazují gesta – pro ilustraci menu spustíte jednoduchým pohybem prstu z jednoho kraje obrazovky do druhého.

Foto: Novinky

Nokia N9

Systém našel uplatnění také v některých netboocích a zábavních zařízeních určených do automobilů. Operační systém MeeGo je založen na Linuxu a Nokia jej spolu s Intelem vyvinula v roce 2010. Řada odborníků tvrdí, že MeeGo je prozatím nejlepší operační systém od Nokie.

Platformu MeeGo Nokia zavrhla loni v únoru, kdy navázala partnerství se společností Microsoft a ve svých nových chytrých telefonech začala nabízet do té doby konkurenční Windows. Podle serveru Businessweek americký softwarový gigant za tento strategický krok zaplatil finské Nokii miliardu dolarů, tedy více než 17 miliard korun. [celá zpráva]

Na internetu se mezitím množí spekulace, že Nokia současnou krizi tak jako tak nepřežije. Nebude to ale zřejmě zásluha konkurence, kterou jí teď připravují bývalí zaměstnanci, ale výsledek růstu obliby telefonů, které fungují na bázi systému Android. Nemluvě o tom, že k pádu Nokie hodně přispěla i společnost Apple.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám