Na špehování uživatelů poprvé upozornili dva zaměstnanci University of Exeter na odborné konferenci Where 2.0. "Údaje o poloze přístroje se ukládají společně s přesným časem a datem, kdy se lidé na daném místě nacházeli. Data o poloze jsou ukládána ve formě přesné zeměpisné délky a šířky," uvedli.

Aladair Allan a Pete Warden, kteří na skutečnost upozornili, dále tvrdí, že se ukládaná data nikam neposílají a nikdo, dokonce ani samotný Apple k nim nemá přístup. Při synchronizaci iPadu či iPhonu s multimediální aplikací iTunes se však data přenesou do počítače v nezašifrovaném souboru, proto představují bezpečnostní riziko.

„V momentě, kdy telefon nebo tablet vyměníte za novější, soubor se opět zpětně zkopíruje z počítače do nového telefonu a pokračuje v ukládání dat,“ popsali celou problematiku zaměstnanci univerzity.

Způsob, jakým jsou uchovávána data o pohybu uživatele, mění novější verze operačního systému iOS. Po nainstalování aktualizace jsou totiž data uchovávána pouze po dobu jednoho týdne. V případě, že uživatel v zařízení zakáže lokalizační funkce, soubor s historií pohybu se smaže úplně. [celá zpráva]