Hlavní obsah

Nejzajímavější mobilní novinky z Barcelony

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 1300 společností z celého světa se sjelo minulý týden do Barcelony na největší veletrh mobilních technologií na světě Mobile World Congress (MWC). Na něm byly k vidění ty nejzajímavější telefony a počítačové tablety, které se začnou v průběhu letošního roku prodávat.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvníci na veletrhu Mobile World Congress 2011 v Barceloně

Článek

Analytici před zahájením veletrhu předpovídali, že prakticky všichni výrobci se budou na MWC 2011 soustředit na technologii trojrozměrných displejů. Jak se nakonec ale ukázalo, těm se na výstavě věnovalo jen několik firem – o to větší byl ale o ně zájem.

3D displejem s úhlopříčkou 4,3 palce byla například vybavena nová vlajková loď společnosti LG. Novinka Optimus 3D dokáže dimenzi navíc zobrazovat i bez speciálních brýlí.

Telefon je schopný trojrozměrný obraz dokonce i pořizovat, a to ať už se bavíme o fotografiích, nebo videu. Je totiž vybaven třemi objektivy. Dva na zadní straně slouží pro záznam ve 3D, třetí na čelní straně pak může být využit pro videokonference. Technologii 3D obrazu LG nabídne také u svého tabletu LG Optimus Pad, který byl představen na MWC 2011.

Vysoký výkon a vestavěné SIM karty

Velký důraz byl u představených mobilů a tabletů věnován vysokému výkonu. S trochou nadsázky bychom mohli říct, že nová mobilní zařízení se směle vyrovnají nejlevnějším netbookům. Proti předchozím generacím jsou novinky zpravidla vybaveny dvoujádrovými procesory a operační pamětí až s dvojnásobnou kapacitou.

Výrobci také odhalili zajímavou inovaci – již v příštím roce by se mohla objevit první mobilní zařízení, která budou mít vlastní vestavěnou SIM kartu. Výrobci spolu s mobilními operátory sdružení v asociaci GSMA nyní pracují na jednotném celosvětovém standardu, který by umožnil vzdálenou správu těchto SIM karet, jak oznámila organizace GSMA.

U zařízení se zabudovanou SIM už nebudou potřeba klasické karty od operátorů, což by mělo výrazně ulehčit a zrychlit přechod k jinému poskytovateli mobilních služeb. Operátoři jednoduše nahrají vždy svá nastavení přímo do přístroje.

Chytřejší Windows pro mobilní telefony

Na MWC 2011 nechyběl samozřejmě ani softwarový gigant Microsoft. Šéf společnosti Steve Ballmer prozradil některá vylepšení, která vývojáři chystají pro Windows Phone 7. Podle něj bude operační systém zdokonalován postupně formou aktualizací v průběhu celého letošního roku.

První by se měla objevit již začátkem března a nabídne majitelům telefonů možnost snadného kopírování a vkládání textu. To uměly už starší verze mobilních Windows, sedmičky ale nikoliv.

Řada uživatelů Microsoftu vyčítala, že Windows Phone 7 nepodporuje plnohodnotný multitasking – tedy možnost mít spuštěných několik programů najednou, alespoň tedy co se týkalo softwaru třetích stran. Softwarový gigant vždy tvrdil, že je to kvůli obavám o výdrž baterie.

Jak se ale zdá, nyní již Microsoft získal k výrobcům aplikací důvěru, a tak bude podpora multitaskingu jedním z hlavních bodů některé z aktualizací. Fungovat by měla velice jednoduše. Ve chvíli, kdy uživatel dlouze stiskne tlačítko s funkcí zpět, zobrazí se správce se všemi běžícími aplikacemi.

Novinkou by také měla být větší integrace sociálních sítí Facebook a Twitter přímo do operačního systému.

Samsung Galaxy S II: extrémně tenký a výkonný

Nový chytrý mobil Galaxy S II patří k těm nejtenčím a zároveň nejvýkonnějším smartphonům na světě. Jeho tloušťka je pouhých 8,5 mm.

Samsung Galaxy S II je vybaven dotykovým 4,27palcovým kapacitním displejem S-AMOLED, který nabízí rozlišení 800 x 480 obrazových bodů. Jeho hlavní předností by měla být dobrá čitelnost i za ostrého slunečního svitu, tedy v situacích, které činí problém většině konkurenčních modelů. Srdcem telefonu je výkonný dvoujádrový procesor Samsung Exynos taktovaný na 1 GHz.

Foto: Novinky

Samsung Galaxy S II

K dispozici je také 1024 MB operační paměti a 32GB prostor pro uložení dat, který je možné dále rozšířit pomocí paměťových karet typu microSDHC až o dalších 32 GB.

  • Kdy bude: druhá polovina letošního roku

HTC Flyer: počítačové hry i na tabletu

Tablet HTC Flyer má širokoúhlý sedmipalcový displej s rozlišením 1024 x 600 obrazových bodů. Vybaven je procesorem Qualcomm s frekvencí 1,5 GHz, který má k dispozici 1 GB operační paměti. Vestavěná paměť dosahuje kapacity 32 GB, navíc ji je možné rozšířit pomocí paměťových karet typu SD.

Foto: Novinky

HTC Flyer

HTC Flyer je jedním z prvních tabletů, který má plně integrovanou herní službu OnLive. Ta umožňuje hrát nové počítačové hry i na méně výkonném hardwaru. Přímo na novince si tak budete moci zahrát výkonnostně náročné tituly, jako je Assassin’s Creed II, NBA 2K11 nebo Lego Batman.

Novinka má rozměry 195 x 122 x 13 mm a hmotnost příjemných 415 gramů. Ve výbavě tabletu nechybí Bluetooth, wi-fi, či GPS. Dodáván bude s operačním systémem Android.

  • Kdy bude: duben 2011

Sony Ericsson Xperia Play: unikátní herní mobil

Společnost Sony Ericsson oficiálně představila chytrý mobil Xperia Play, který se snaží zaujmout především hráče videoher. Novinka svým vzhledem připomíná model Xperia X10, na rozdíl od něj však místo výsuvné QWERTY klávesnice nabízí herní ovladač, který je podobný joysticku od PlayStationu.

Sony Ericsson Xperia Play je vybaven procesorem ARM7 Scorpion, který je taktován na 1 GHz. Pro ukládání dat je k dispozici 400MB vestavěná paměť, kterou je možné rozšířit pomocí paměťových karet typu microSDHC až o dalších 32 GB.

Dotykový displej telefonu je kapacitní a má úhlopříčku čtyři palce. Jeho rozlišení je 480 x 854 obrazových bodů, přičemž dokáže zobrazit 16,7 miliónu barev. Nechybí ani GPS, wi-fi, Bluetooth či vestavěný fotoaparát s rozlišením 5,1 MPx, který je vybavený automatickým ostřením, bleskem i stabilizací. Novinku pohání operační systém Android ve verzi 2.3.

  • Kdy bude: březen 2011

Notion Ink Adam: tablet s výborným displejem

Tablet Notion Ink Adam je vybaven širokoúhlým displejem s rozlišením 1024 x 600 obrazových bodů. Displej je navíc hybridní, a tak kromě klasického LCD v sobě ukrývá ještě energeticky velice úspornou černobílou vrstvu se 64 odstíny, která je dobře čitelná i na ostrém slunci. Ta má navíc extrémní rozlišení 3072 x 600 obrazových bodů.

Foto: Novinky

Notion Tink Adam

Srdcem novinky je dvoujádrový ARM procesor Nvidia Tegra 2 Cortex A-9, který pracuje na frekvenci 1 GHz. K dispozici má 1024 MB operační paměti. Vestavěná paměť tabletu má kapacitu 8 GB, kterou je možné doplnit paměťovými kartami microSD. Ty se v dnešní době vyrábějí s kapacitou až 32 GB.

Adamovi nechybí vestavěná webkamera s rozlišením 3,2 megapixelu a s automatickým ostřením, čtečka otisků prstů, dva USB konektory i HDMI výstup pro připojení k televizoru.

  • Kdy bude: už se prodává; základní WiFi verze stojí 375 USD (6800 Kč), vybavenější 3G 550 USD (10 000 Kč)

Nokia E7: vlajková loď z Finska

Nokia tentokrát nezazářila na veletrhu žádnou zajímavou novinkou, pouze ukázala modely, které již byly oznámeny. Nejvíce lidé obdivovali model E7, který by se měl stát novou vlajkovou lodí.

Nokia E7 nabídne velký čtyřpalcový displej s rozlišením 360 x 640 obrazových bodů a s výsuvnou QWERTY klávesnicí. Ta vychází z tradičních počítačových klávesnic. Psát všemi deseti prsty na ní kvůli drobným rozměrům ale nejspíš nebude možné. Srdcem telefonu bude procesor ARM1176 s frekvencí 680 MHz, který bude mít k dispozici 256 MB operační paměti. Pro uložení dat bude novinka vybavena vestavěnou pamětí s kapacitou 16 GB.

Foto: Novinky

Nokia E7

Ve výbavě Nokie E7 nebude chybět Bluetooth, wi-fi, nebo GPS s doživotní aktualizací map zdarma. Samozřejmostí bude vestavěný fotoaparát s rozlišením osm megapixelů, který bude vybaven dvoubodovým bleskem a bude schopný natáčet i videa ve vysokém rozlišení.

  • Kdy bude: duben 2011

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám