Hlavní obsah

Letos se prodají téměř dvě miliardy mobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na celém světě by se letos podle odhadů analytické firmy Gartner měly prodat téměř dvě miliardy mobilních telefonů. Jen v Evropě se mají prodeje zvýšit o sedm procent na 322,5 miliónu přístrojů. V roce 2014 Gartner počítá s 2,25 miliardy prodaných přístrojů. Uvedli to zástupci firmy na největším veletrhu mobilních technologií na světě Mobile World Congress (MWC 2011).

Foto: Profimedia.cz

Obchod s mobilními telefony. Ilustrační foto

Článek

Prodej telefonů v Evropě se má podle analytiků Gartneru letos zvýšit o sedm procent na 322,5 miliónu přístrojů. Samotná východní Evropa poroste o 12 procent na 120 miliónů prodaných telefonů.

V první polovině letošního roku se na vývoji trhu bude odrážet nedostatek některých dílů pro mobilní telefony, jako jsou kamery nebo části dotykových displejů. "Tato situace se nezlepší dříve než ve druhé polovině roku. Dlouhodobější nedostatek dílů způsobuje rostoucí poptávka po dalších kategoriích zařízení, jako jsou tablety, které používají stejné komponenty," uvedla analytička Gartneru Carolina Milanesiová.

Celkové výnosy telekomunikačního odvětví mají letos stoupnout o téměř pět procent na 2,11 biliónu dolarů (zhruba 37,9 biliónu Kč). Příjmy přitom potáhnou výnosy z mobilních služeb, předpověděl Gartner.

Mobilní aplikace jsou stále populárnější

Výnosy ze stahování mobilních aplikací letos celosvětově vzrostou o 190 procent na 15,1 miliardy dolarů. Počet stažení se má zvýšit o 117 procent na 17,7 miliardy.

Loni celosvětový prodej mobilních telefonů stoupl o 32 procent na 1,6 miliardy přístrojů. Odbyt chytrých telefonů vzrostl o 72 procent a tvořil téměř pětinu celkového trhu. Jedničkou na trhu byla nadále Nokia se 461,3 miliónu prodaných přístrojů, následuje Samsung s 281 milióny a LG, která prodala 114 miliónů telefonů. Další dvě příčky patří značkám Research In Motion (RIM) a Apple.

Mezi operačními systémy loni vedl Symbian od společnosti Nokia s podílem 36 procent před Androidem od firmy Google s 25 procenty a operačním systémem od společnosti Apple, který má téměř 17 procent trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám