Hlavní obsah

Výroba iPhonu 4 stojí 3900 korun, Apple jej ale prodává šestkrát dráž

Novinky, Miloslav Fišer

Analytická společnost iSuppli se rozhodla prozkoumat, kolik stojí výroba multimediálního telefonu iPhone 4. Novinku od Applu proto rozebrala do posledního šroubku. Z analýzy vyplynulo, že přístroj je postaven z dílů, které je možné pořídit za 189 dolarů, tedy necelých 3900 Kč. V obchodech se přístroj přitom prodává až šestkrát dráž.

Článek

iSuppli upozorňuje na fakt, že cena 3900 Kč odpovídá pouze hardwarovým součástkám telefonu. K této sumě je nutné připočítat další nezbytné položky.

Kromě marže výrobce a prodávajícího celkovou cenu tvoří například i licenční poplatky, náklady na vývoj softwaru a hardwaru, montáž samotného telefonu, balení přístroje i dopravu na prodejnu.

Prodejní ceny iPhonů 4 jsou v každém státě odlišné. Například v sousedním Německu startuje cena nedotovaného přístroje na 1050 eurech (26 950 Kč). To je šestkrát více než výrobní cena telefonu.

S podpisem smlouvy nestojí iPhone ani korunu

Výrazně snížit cenu iPhonu 4 je možné s podpisem smlouvy u operátora. Například v Japonsku je možné nový telefon s logem nakousnutého jablka pořídit za 46 tisíc jenů, tedy přibližně 10 700 Kč.

Pokud si u operátora zákazníci objednají i doplňkové služby, jako je například internetové připojení, mohou jej získat zcela zdarma.

V USA je s podpisem dvouleté smlouvy u operátora možné přístroj pořídit v přepočtu za 4400 Kč v případě 16GB verze. Model s kapacitou 32 GB vyjde na 6500 korun.

iPhone 4

Aktuálně je možné zakoupit iPhone 4 ve Spojených státech, Francii, Německu, Japonsku a ve Velké Británii.

Do konce července bude prodej zahájen také v Austrálii, Rakousku, Belgii, Kanadě, Dánsku, Finsku, Hongkongu, Irsku, Itálii, Lucembursku, Nizozemsku, Norsku, na Novém Zélandu, v Singapuru, Jižní Koreji, Španělsku, Švédsku a ve Švýcarsku.

V České republice by se měl iPhone 4 začít prodávat v září, kdy bude zároveň představen ve zbylých 88 zemích světa. Cena přístroje pro tuzemský trh zatím nebyla stanovena.

iPhone 4 v kostce

Nejnovější iPhone je vybaven 3,5palcovým displejem s rozlišením 940x640 obrazových bodů. To je čtyřikrát více než u verze 3GS. Konkurence telefon s vyšším rozlišením v současnosti nevyrábí. Obrázky, videa i texty jsou na displeji až neuvěřitelně ostré a realistické. „Displej iPhonu 4 může směle konkurovat i jemnosti tištěných novin,“ vychvaloval Jobs na konferenci novinku.

Vylepšení se dočkala i kamera na zadní straně přístroje. Má rozlišení pět megapixelů, automatické ostření, pětinásobný digitální zoom a vestavěný LED blesk, který může být při horších světelných podmínkách během nahrávání videa nepřetržitě zapnutý.

Nově je umístěn také druhý fotoaparát na přední straně, který slouží pro videohovory. Ani jedna z předchozích verzí iPhonu jej neměla.

iPhone 4 je rychlejší

iPhone 4 je vybaven novým procesorem A4, který je taktován na jeden gigahertz. Díky němu patří novinka k tomu nejvýkonnějšímu, co je možné v současnosti koupit.

I přes vysoký výkon ale telefon vydrží pracovat na baterii poměrně dlouho. Nepřetržitě telefonovat jím bude možné sedm hodin. Přehrávat video zvládne bez elektrické zásuvky 10 hodin. Stejně dlouho dovolí přístroj brouzdat na internetu přes WiFi.

Poslouchat nonstop hudbu je možné téměř dva dny. V pohotovostním stavu přístroj vydrží podle Applu 300 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám