Hlavní obsah

Jednotná USB nabíječka pro všechny mobily se stává realitou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) schválila technologii pro univerzální nabíječku mobilních telefonů. Cílem vytvoření nabíječky společné pro všechny mobilní telefony je odstranění zmatků a plýtvání, které způsobuje současná široká škála přístrojů. Uvedla to mluvčí ITU Sarah Parkesová. S tím souhlasí i deset největších výrobců mobilních telefonů, kteří do svých zařízení začnou od příštího roku montovat pouze konektory micro USB.

Foto: mif, Novinky

Konektor micro USB

Článek

Někteří výrobci mohou umožnit odpojení kabelu od adaptéru pro napájení ze sítě a místo toho napojit kabel přes port USB do počítače.

Energie z počítače však bývá menší než z elektrické zástrčky a nabíjení telefonu tak bude zřejmě trvat delší dobu. Parkesová dodala, že někteří výrobci již začali používat nový systém a mnoho firem již podepsalo dohodu o využití nového systému s ITU nebo již dříve s Evropskou unií.

Z nové technologie budou mít užitek všichni uživatelé mobilních telefonů.
Mezinárodní telekomunikační unie

Po výrobcích nebude právně požadováno, aby nový standard používali. Ve skutečnosti se však stává pouze velmi zřídka, že by výrobci nedodržovali standardy doporučené ITU.

"Z nové technologie Universal Charging Solution budou mít užitek všichni uživatelé mobilních telefonů," uvedla ITU. V budoucnosti tak bude možné využít stejnou nabíječku pro všechny mobilní telefony, bez ohledu na výrobce a model.

USB konektory v mobilech
USB (Universal Serial Bus) je rozhraní, pomocí kterého počítače komunikují s dalšími zařízeními, například digitálními fotoaparáty, tiskárnami, MP3 přehrávači nebo právě mobilními telefony. Jeho výhodou je možnost připojování a rozpoznávání za běhu a napájecí napětí 5 V s možností odběru až 500 mA.Již nyní mají některé mobilní telefony a komunikátory pouze jeden USB konektor, který slouží jak pro připojení k počítači, tak pro dobíjení baterie, a to buď prostřednictvím počítače nebo klasickou nabíječkou z elektrické zásuvky.

V současné době existuje v EU velké množství typů nabíječek pro mobilní telefony. S mnohými z nich lze nabíjet jen jeden určitý mobilní telefon. Téměř každá domácnost podle EK vlastní sbírku již zbytečných nabíječek. Staré nabíječky v současnosti představují několik tisíc tun odpadu ročně.

Nejnovější baterie se dobíjí vzduchem

Vědci ze skotské univerzity St. Andrews vyrobili prototyp baterie, která se dobíjí za pomoci kyslíku ze vzduchu a vydrží až desetkrát déle než tradiční akumulátor. Podle britského tisku by baterie s novou technologií mohly vést k nové generaci elektrických vozů, laptopů a mobilních telefonů.

Akumulátory se znovu nabíjejí kyslíkem ze vzduchu, který reaguje s uhlíkem na síťce vně baterie. Nyní se používají v akumulátorech oxidy lithia a kobaltu. Jejich nahrazením uhlíkem jsou nové baterie mnohem lehčí a vydrží bez dobíjení až desetkrát déle.

"Klíčem je použití kyslíku ze vzduchu jako látky vyvolávající reakci namísto chemikálií, které je potřeba přenášet uvnitř baterie," řekl Peter Bruce z chemické fakulty univerzity St. Andrews, který projekt vývoje nového akumulátoru vede. Podle něj by nové baterie mohly být na trhu za pět let.

Podle Parkesové jednotná nabíječka zamezí plýtvání, protože povede k prudkému poklesu počtu nabíječek, a to jak vyráběných tak později, při nákupu nového modelu, vyhazovaných. Sníží se také spotřeba energie při nabíjení. Nová technologie by měla snížit spotřebu energie v pohotovostním stavu o 50 procent a snížit produkci skleníkových plynů ročně o 13,6 miliónu tun, uvedla agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám