Hlavní obsah

Nokia chce dál kupovat malé firmy, aby rozšířila svoji nabídku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finská Nokia chce dále kupovat malé technologické firmy, aby si rozšířila nabídku svých internetových služeb. Na akci Nokia World ve Stuttgartu to uvedl šéf divize služeb Nokie Niklas Savander. Firmu k této strategii přiměl zpomalující se prodej samotných mobilních telefonů. Akcie podniku díky zprávě posílily o 4,3 procenta na 9,75 eura.

Článek

Savander uvedl, že se Nokia zaměřila na společnosti, v nichž mladé talentované týmy rozvíjejí služby, které by Nokia sama chtěla v budoucnu nabízet. Tyto akvizice jí umožní spustit tyto služby rychleji. "Že najdeme malé technologické společnosti, je pravděpodobné," řekl manažer během výroční konference Nokie.

Například loni Nokia koupila za 8,1 miliardy dolarů americkou firmu Navteq, která vytváří digitální mapy. Vedle toho převzala přes deset menších podniků, aby jí pomohly nabídku služeb na síti rozjet. Nokia se snaží zvýšit příjmy například nabídkou stahování hudby a her do mobilních telefonů, protože trh se samotnými mobilními telefony se nasycuje. Její nabídka ale zatím měla slabší odezvu.

Finský výrobce mobilů má v současnosti 55 miliónů internetových uživatelů a webové služby mu za duben až červen zajistily příjem 140 miliónů eur. Savander ale dodal, že Nokia potřebuje s internetovou nabídkou prorazit hlavně ve Spojených státech.

Úspěch tam ale bude záviset na tom, zda se jí podaří v USA prodávat více mobilů. Nokia má v USA méně než deset procent trhu s prodanými mobily, když se ve světě její tržní podél blíží 40 procentům, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám