Hlavní obsah

Webkamera Dell UltraSharp v testu: 4K a hromada chytrých funkcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Dell přišla na trh s novinkou zvanou UltraSharp Webcam. Tato webkamera nabízí 4K obraz a řadu chytrých funkcí, výrobce se navíc chlubí tím, že obraz se svou kvalitou přibližuje digitálním zrcadlovkám.

Test webkamery Dell UltraSharpVideo: Novinky

 
Článek

Dell si nemohl uvedení nové webkamery naplánovat lépe. Přichází s ní v době, kdy stále více lidí kvůli pandemii koronaviru řeší práci z domova. A podobné problémy se týkají pochopitelně i školáků, kteří ač zdraví, mohou snadno skončit v karanténě kvůli některému spolužákovi či kantorovi – a k hodině se pak budou připojovat on-line.

Dell UltraSharp Webcam přitom necílí pouze na uživatele stolních počítačů. Uplatnění naleznete také u notebooků, jejichž webkamery zpravidla bývají podprůměrné. V praxi nabízí kamera tak kvalitní obraz, že je ji možné bez problémů využít také pro streamování.

Velmi dobře zvládá totiž natáčet i ve velmi špatných světelných podmínkách, což je zásluha především velkého snímače Sony STARVIS CMOS. Ten je napojen na víceprvkovou optickou soustavu, která dovede zachytit více světla. Snímač s rozlišením 8,3 megapixelu dovede natáčet obraz v rozlišení 4K.

Foto: archív výrobce

Webkameru je možné přidělat i na stativ.

Chytré funkce

Testovaný kousek láká na celou řadu pokročilých funkcí – například dovede skládat obraz s vysokým dynamickým rozsahem Digital Overlap HDR. Díky tomu jste na obrazovce dobře vidět, i když budete v tmavé místnosti.

S kvalitou obrazu při horším světle pomáhá i funkce odstranění 3D/2D šumu, která z videa automaticky eliminuje zrnitost. V praxi kamera dovede obraz skutečně vyhladit tak, aby byl digitální šum minimální.

Vyzdvihnout si zaslouží také automatické komponování obrazu, které mluvčího pomocí umělé inteligence neustále centruje a zaostřuje. V případě potřeby je možné také přizpůsobit úhel záběru – na výběr je mezi 65°, 78° a 90° – a k dispozici je případně i pětinásobný digitální zoom. Při jeho použití je ale kvalita obrazu pochopitelně o něco horší, obzvláště pokud využíváte skutečně 4K rozlišení.

Foto: archív výrobce

Novinka láká na hliníkovou konstrukci, zpracování je precizní.

Pozná uživatele a odemkne PC

Samozřejmostí je i podpora Windows Hello, tedy rozpoznávání tváře pro rychlé a bezpečné přihlášení do systému od Microsoftu. Zajímavá je v praxi funkce Dell ExpressSign-in, kterou využijete u počítačů Dell. Ta v podstatě dovede uživatele přihlásit, když přijde k PC, a zároveň i odhlásit, když se vzdálí. Samotný uživatel nemusí na nic klikat ani zdlouhavě manipulovat s počítačem.

Výrobce si dal velmi záležet také na konstrukci samotné kamery, prakticky celé její kulaté tělo je tak vyrobeno z odolného hliníku. K úchytu na monitor se kamerka připíná magneticky, výhodou je také možnost přidělání na klasický stativ.

Součástí balení je i praktická magnetická krytka, se kterou snadno zacloníte objektiv, když kameru nepoužíváte. Kamera disponuje USB-C portem, prostřednictvím něhož se připojuje k počítači.

Webkamera se chlubí umělou inteligencí. Má i vlastní operační systém

Hardware

Hodnocení

UltraSharp Webcam od společnosti Dell je velmi povedeným kusem hardwaru, který nabízí velmi dobré obrazové vlastnosti. V praxi se tak najde uplatnění nejen při práci z domova, ale například také při on-line výuce a streamování. Zásluha je to nejen velkého senzoru, ale také hromady podpůrných funkcí. Jde o jednu z nejinteligentnějších webkamer na trhu. Daní za všechny přednosti je však vyšší cena, v tuzemských obchodech se novinka nabízí od 4500 Kč.

Foto: archív výrobce

Dell UltraSharp Webcam

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám