Hlavní obsah

Smartphone Galaxy Note 7 oficiálně skončil. Co vybrat místo něj?

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Samsung tento týden oficiálně ukončila výrobu a prodej chytrého telefonu Galaxy Note 7. A to poté, co se ukázalo, že sedmička má vážný defekt baterie, který může vést až k požárům. Na trhu je naštěstí celá řada dalších zajímavých modelů, které mohou být vhodným kandidátem ke koupi.

BEZ KOMENTÁŘE: Samsung Galaxy Note 7Video: archív výrobce

 
Článek

Galaxy Note 7 měl být hlavním tahákem společnosti Samsung před Vánocemi. Lákal na 5,7palcový displej s rozlišením 2560 × 1440 pixelů. Dotykový panel byl přitom zakřivený – plynule přecházel z přední části na bočnice. Displej na bočnicích měl být stejně jako u modelu Galaxy S7 využit pro zobrazení času, notifikaci, ale také pro ovládání některých aplikací a funkcí.

Přístroj měl navíc patřit k těm nejvýkonnějším smartphonům na trhu, což měla být zásluha především osmijádrového procesoru Exynos 8 Octa 8890, který pochází přímo z dílen společnosti Samsung. Čtyři jádra byla taktována na 2,3 GHz a další čtyři na 1,6 GHz.

Foto: archív výrobce

Samsung Note 7

Galaxy Note 7 se začal prodávat už na přelomu srpna a září. Téměř okamžitě byl ale prodej ukončen, protože sedmička měla vážné výrobní vady týkající se napevno zabudovaného akumulátoru. Baterie se přehřívaly a v několika desítkách případů dokonce začaly hořet.

Řešením měly být nové přístroje s vyměněnými akumulátory, ale i ty se podle informací uživatelů přehřívají. Co tedy místo modelu Galaxy Note 7 koupit?

Apple iPhone 7 a 7 Plus: nové bestsellery?

IPhone 7 je vybaven stejně jako předchůdce 4,7palcovým displejem, verze 7 Plus má pak 5,5palcovou dotykovou plochu. Na první pohled se novinky příliš neliší od předchůdců, uvnitř se však změn událo mnoho. Velký důraz byl kladen na kvalitu fotoaparátů, a to především u větší verze 7 Plus, která má na zadní straně hned dva fotoaparáty. Ty nabízejí rozlišení 12 MPx.

Foto: archív výrobce

Nové iPhony vedle sebe

Díky nim mohou uživatelé dosáhnout lepších výsledků při focení, využívat mohou například pokročilých změn hloubky ostrosti či bezztrátového zoomu. Menší sedmička nabídne objektiv jen jeden, má nicméně rozlišení 12 MPx a chlubí se také optickou stabilizací, která byla doposud výsadou pouze větší verze.

Některé změny ale patrně neudělají všem uživatelům radost. Řeč je o absenci klasického sluchátkového konektoru jack 3,5 mm. Místo něho se uživatelé musí spokojit s rozhraním lightning a redukcí. Apple alespoň vylepšil zabudované reproduktory, nově jsou stereofonní. Jeden bude nad displejem, druhý pak pod ním. V režimu na šířku si tak uživatelé skutečně vychutnají stereofonní zvuk.

Konstrukce je nově vodotěsná a ukrývá nový procesor Apple A10, který je dvakrát výkonnější než předchůdce. Novinky by tak měly být připravené na ty nejnáročnější hry ve vysokém rozlišení. I přesto se podařilo zvýšit proti předchozí generaci výdrž baterie.

  • Klady: svižný chod systému, fotoaparát u verze 7 Plus
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: od 21 190 Kč (iPhone 7); od 24 990 Kč (iPhone 7 Plus)

Samsung Galaxy S7 a S7 edge: rovný i zakřivený displej

Není žádné tajemství, že jedním z největších konkurentů společnosti Apple je v současnosti jihokorejský Samsung. Tento výrobce se místo problémového modelu Galaxy Note 7 snaží zákazníky zaujmout již dříve představenými chytrými telefony Galaxy S7 a S7 edge.

Menší model Galaxy S7 je vybaven 5,1palcovou obrazovkou s rozlišením 2560 × 1440 obrazových bodů. Větší S7 edge má pak 5,5palcový displej s totožným rozlišením.

Foto: archív výrobce

Porovnání velikosti obou novinek, v pozadí je větší verze Galaxy S7 edge.

Na rozdíl od obyčejné es sedmičky je dotykový panel zakřivený – plynule přechází z přední části na bočnice. Displej na bočnicích má být stejně jako u předchůdce využit pro zobrazení času, notifikaci, ale také pro ovládání některých aplikací a funkcí. Obě sedmičky lákají na certifikaci IP68, zvýšenou odolnost proti vodě a prachu. Výrobci se ji podařilo do těla zařízení dostat, aniž by nějak narušil líbivý vzhled.

Smartphone díky tomu může být ponořen do hloubky 1,5 metru po dobu 30 minut. V útrobách nových chytrých telefonů od Samsungu tepe osmijádrový procesor, jehož čtyři jádra jsou taktována na 2,3 GHz a další čtyři na 1,6 GHz. Ten je doplněn o 4 GB operační paměti. Úložný prostor je možné rozšířit díky čtečce paměťových karet.

  • Klady: zakřivený displej u modelu S7 edge
  • Zápory: někteří zákazníci nemusí značce po opakovaných problémech s modelem Galaxy Note 7 důvěřovat
  • Cena: 15 000 Kč (S7); 18 000 Kč (S7 edge)

LG G5: co neumí, se snadno naučí

Chytrý telefon LG G5 vypadá na první pohled jako obyčejný mobil, má však navíc odnímatelnou celou spodní stranu. Místo ní je možné vložit do útrob smartphonu jiné moduly.

Foto: archív výrobce

LG G5

Adaptér Hi-Fi Plus s B Play má speciální sluchátkový konektor, který je napojen na elektroniku od společnosti Bang & Olufsen. Dokáže přehrávat hudbu ve 32bitové kvalitě a podporuje 383KHz audia. V praxi se tak telefon s tímto adaptérem promění na kapesní hi-fi přehrávač.

Druhý modul zvaný LG Cam Plus navíc telefonu přidá dvě hardwarová tlačítka (spouště kamery a fotoaparátu) a rolovací kolečko, kterým je možné zoomovat a zároveň měnit nastavení fotoaparátu.

Foto: archív výrobce

Fotografický modul zvaný LG Cam Plus

Ani v ostatních parametrech novinka nijak nezaostává za konkurencí, ba naopak patří k tomu nejlepšímu, co je aktuálně možné dostat. To je zásluha především osmijádrového procesoru Qualcomm Snapdragon 820, jenž je taktován na 2,15 GHz, a 4 GB operační paměti.

Pro uložení dat je k dispozici 32GB úložiště, které je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Displej má úhlopříčku 5,3 palce a rozlišení 2560 × 1440 obrazových bodů.

  • Klady: moduly přidávají telefonu zajímavé funkce
  • Zápory: větší rozměry zařízení po připojení modulů
  • Cena: 12 000 Kč

Huawei P9: fotit umí i mobily

Klasickým kompaktům konkurují v dnešní době velmi zdatně některé chytré telefony. To je příklad i nového modelu Huawei P9, který je vybaven duálním fotoaparátem, na vývoji se podílela známá fotografická společnost Leica.

Foto: archív výrobce

Huawei P9

Na zadní straně smartphonu tak nalezneme hned dva objektivy, jeden se stará o zachycení barev, druhý pak o co nejvěrnější detaily snímaného obrazu – toho výrobce docílil tak, že použil monochromatický snímač.

Když oba fotoaparáty spolupracují, měly by podle výrobce dosahovat o poznání lepších výsledků, než je tomu u obyčejných modelů. Dokážou prý zachytit více světla a zároveň vynikají při pořizování momentek za špatných světelných podmínek.

Kromě duálního fotoaparátu láká novinka také na poměrně slušnou hardwarovou výbavu. Základem je osmijádrový procesor Huawei Kirin 955, u kterého jsou čtyři jádra taktována na 2,5 GHz a další čtyři na 1,8 GHz. Tento čip má k dispozici 3 GB operační paměti a 32GB úložný prostor.

Dotykový displej, jehož úhlopříčka dosahuje hodnoty 5,2 palce, nabízí Full HD rozlišení. Všechny zmiňované komponenty se ukrývají v těle z leteckého hliníku. Rozměry jsou 145 ×70,9 × 6,95 mm, přístroj je tedy velmi tenký. Hmotnost činí 144 g.

  • Klady: duální fotoaparát nabízí velmi vysokou kvalitu momentek
  • Zápory: některým uživatelům může chybět vyšší rozlišení displeje
  • Cena: 11 500 Kč

Xiaomi Mi Max: jde to i levně

Jak už samotný název napovídá, patrně největším lákadlem modelu Xiaomi Mi Max je velký displej. Ten má úhlopříčku 6,44 palce a rozlišení 1920 × 1080 obrazových bodů. Právě kvůli použití takto velkého dotykového panelu narostly rozměry na 173,1 × 88,3 × 7,5 mm.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi Max

Výkon udává osmijádrový procesor Snapdragon 652, u kterého jsou čtyři jádra taktována na 1,8 GHz a další čtyři na 1,4 GHz. Novinka se dále pochlubí 4 GB operační paměti a 128GB úložným prostorem. Nechybí ani slot na paměťové karty.

V prodeji se nicméně objeví ještě osekaná verze, která nebude sice tak výkonná, ale zároveň bude levnější. Ta poběží na čipu Snapdragon 650 a bude mít 3 GB operační paměti. V ostatních parametrech by se odlehčená verze nijak lišit neměla.

Obě provedení tak mají systém Android a disponují 12megapixelovým a pětimegapixelovým fotoaparátem, čtečkou otisků prstů a podporují rychlý mobilní internet LTE.

  • Klady: velký displej je dobře čitelný
  • Zápory: někomu již mohou připadat rozměry příliš veliké
  • Cena: 6500 Kč (základní verze); 10 000 Kč (vrcholný model)

Honor 8: atraktivní cenovka

Už při červencové premiéře bylo jasné, že Honor 8 bude mít velmi atraktivní cenovku. Tehdy se předpokládalo, že se ji na tuzemském trhu podaří stlačit pod 12 tisíc korun. Výsledek je ale nakonec ještě o něco příznivější, novinka se totiž v tuzemských obchodech nabízí za méně než 11 000 Kč. I přes nižší cenovku se svou výbavou osmička může srovnávat s telefony vyšší třídy.

Foto: archív výrobce

Honor 8

Nabízí totiž poměrně slušný výkon, o který se stará především osmijádrový procesor Huawei Kirin 950. U něj jsou čtyři jádra taktována na 1,8 GHz a další čtyři na 2,3 GHz. Smartphone má k dispozici 4 GB operační paměti a 64GB úložný prostor, nezapomnělo se ani na slot na paměťové karty. Ten mimochodem půjde využít také jako slot pro druhou SIM kartu. Displej nabídne úhlopříčku 5,2 palce a rozlišení 1920 × 1080 obrazových bodů.

Patrně největší předností smartphonu je duální fotoaparát, který nabídne rozlišení 12 megapixelů. Na zadní straně chytrého telefonu tak nalezneme hned dva objektivy, jeden se stará o zachycení barev, druhý pak o co nejvěrnější detaily snímaného obrazu – toho výrobce docílil tak, že použil monochromatický snímač.

Když oba fotoaparáty spolupracují, měly by podle výrobce dosahovat o poznání lepších výsledků, než je tomu u obyčejných modelů – tedy úplně stejně jako u modelu Huawei P9.

  • Klady: duální fotoaparát, atraktivní cena
  • Zápory: skleněná záda fungují jako magnet na otisky prstů
  • Cena: 10 500 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám