Hlavní obsah

Notebook a tablet jako náhrada školního sešitu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Notebooky a počítačové tablety nacházejí stále častěji uplatnění na středních, a dokonce i na základních školách, kde mohou nahradit sešity. Na trhu je celá řada modelů, které jsou určeny především pro studenty.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Tab S6

Článek

Při výběru notebooku pro studenta je nutné v první řadě myslet na jeho hmotnost. Každý gram v aktovce navíc je při každodenním nošení znát. I mezi nejlevnějšími přenosnými počítači je možné vybrat přístroje, které neváží ani celý kilogram.

Otázku hmotnosti ovlivňuje velikost displeje. Není výjimkou, že modely s 15,6palcovou úhlopříčkou jsou až dvakrát těžší než 11,6palcové stroje.

Dobré je myslet také na to, že velikost notebooku rozhoduje o rozměrech klávesnice. Ty nejmenší modely mohou mít tak titěrné klávesy, že na nich nepůjde pohodlně psát. Nejlepší je proto před koupí vyzkoušet, jestli se obě ruce na klávesnici pohodlně při psaní vejdou.

Delší výdrž, dotykový displej

To tablety jsou na tom v otázce hmotnosti citelně lépe. Na trhu se již běžně prodávají modely, které nejsou o moc těžší než běžný mobil – váží několik stovek gramů. Mezi jejich další nespornou výhodu patří dlouhá výdrž baterie. Zatímco u nejlevnějších notebooků se uživatel bez elektrické zásuvky obejde zhruba čtyři hodiny, drtivá většina tabletů vydrží dvakrát déle.

Samozřejmě i tablety mají nevýhody. Chybí jim zpravidla klávesnice, která je pro psaní přece jen vhodnější než dotyková obrazovka.

Spojit to nejlepší ze světa notebooků i tabletů se snaží počítačové hybridy. Zároveň odbourávají celou řadu jejich nedostatků. Displej je prakticky vždy dotykový a díky speciální konstrukci je zařízení možné různě překlápět a otáčet nebo z něj vytvořit tablet. U některých modelů je dokonce možné klávesnici zcela odpojit.

Při výběru notebooku, hybridu nebo tabletu pro studenty je vhodné myslet také na odolnost. Důležité je, aby stroj vydržel i méně šetrné zacházení. Plasty by tak měly být dostatečně tvrdé, aby se nikde neprohýbaly a perfektně chránily jednotlivé součástky uvnitř. Vybírat můžeme také z dražších modelů, které mají kovové tělo.

Microsoft Surface Go: šikovný hybrid

Surface Go od společnosti Microsoft je plnokrevný tablet. Lze však k němu připojit klávesnici, která funguje zároveň jako ochranný kryt na displej. V takovém případě dokáže novinka nahradit při práci i notebook.

Pracovní tempo udává procesor Pentium 4415Y z edice Kaby Lake-Y. Ten má dvě jádra a čtyři vlákna díky technologii HyperThreading, všechna pracují při frekvenci 1,6 GHz.

Foto: archív výrobce

Surface Go

Foto: archív výrobce

Surface Go

Na výběr budou různá provedení, která se budou lišit velikostí operační paměti a úložného prostoru. Základní provedení nabídne 4 GB operační paměti a 64GB úložný prostor, u vyšší verze budou tyto hodnoty dvojnásobné, tedy konkrétně 8 GB a 128 GB.

Výrobce vsadil na 10palcový displej s poměrem stran 3 : 2. Rozlišení tohoto panelu je 1800 × 1200 obrazových bodů. Tablet dovede pracovat se stylusem Surface Pen a dovede rozpoznat až 4096 úrovní přítlaku.

V zadní části tabletu nalezneme výklopný stojánek, který poslouží k polohování displeje. Tablet také disponuje dvěma fotoaparáty s rozlišením 5 a 8 megapixelů.

  • Klady: kompaktní rozměry, solidní výkon
  • Zápory: ještě letos by se měl ukázat novější model
  • Cena: 12 000 Kč (64GB verze); 16 000 Kč (128GB varianta)

Alcatel 3T 10: batůžek pro lepší zvuk

Tablet Alcatel 3T 10 se na první pohled velmi podobá modelům od konkurenčních výrobců, zásadně se ale liší nabízenou výbavou. Dodáván je totiž se speciálním batůžkem, který zajistí především lepší zvuk. To nicméně není jeho jediná přednost.

Samotný výrobce označuje Alcatel 3T 10 jako chytrý systém 2v1. Naráží přitom právě na největší přednost – tedy že nejde o pouhý tablet. K novince lze totiž připojit reproduktor Audio Station s vlastní baterií. S tímto batůžkem lze docílit kvalitních basů při přehrávání hudby na cestách až po dobu sedmi hodin.

Foto: archív výrobce

Alcatel 3T 10 s nasazeným batůžkem

Foto: archív výrobce

Alcatel 3T 10

Po připojení reproduktoru Audio Station k tabletu se na jeho obrazovce objeví přehledné informace o nejčastěji používaných aplikacích, fotky, kalendář, hudební skladby a předpověď počasí. Zařízení Audio Station je dále vybaveno 3,5mm portem AUX, konektorem micro-USB a čtečkou paměťových karet microSD, takže lze jednoduše přehrávat zvuk z libovolného externího přehrávače médií.

Desetipalcový stroj mimochodem láká také na vlastní velkou baterii s kapacitou 4800 mAh. Pro úplnost dodejme, že přístroj je poháněn čtyřjádrovým procesorem MT8765B, u nějž každé jádro pracuje na frekvenci 1,28 GHz. Celý stroj pohání operační systém Android 9.0 Pie.

  • Klady: batůžek funguje jako dokovací stanice
  • Zápory: novinku nabízí jen pár tuzemských prodejců
  • Cena: 5000 Kč

Asus VivoBook 15: praktický univerzál

Nechybí mu nic, co byste potřebovali při práci na cestách, v kanceláři či doma. Řeč je o notebooku VivoBook 15 X512UF od společnosti Asus, který se rozhodně neztratí ani ve školních lavicích. Jde zkrátka o praktický univerzál.

To je zásluha především hardwarové výbavy. Stroj nabízí v základu výkonný procesor Intel Core i5-8250U, jehož čtyři jádra mohou pracovat při frekvenci až 3,4 GHz. Do vínku dostal laptop dále 8 GB operační paměti, rychlou SSD jednotku s kapacitou 128 GB a velký 1TB pevný disk pro ukládání dalších souborů.

Foto: archív výrobce

VivoBook 15 X512UF

Foto: archív výrobce

VivoBook 15 X512UF

Potěší také přítomnost dedikované grafické karty Nvidia GeForce MX130 s 2GB vlastní pamětí. Díky tomu stačí tento stroj i na jednodušší hry. Případní zájemci nicméně musí počítat s tím, že kvůli 15,6palcové obrazovce není přenášení laptopu tak pohodlné jako v případě menších modelů. Na druhou stranu hmotnost 1,7 kg patří v dané kategorii spíše k těm nižším.

Samozřejmostí je u tohoto modelu VivoBook 15 X512UF zabodovaná webkamera, čtečka paměťových karet či bezdrátové adaptéry wi-fi a Bluetooth. Vše pracuje pod operačním systémem Windows 10 Home.

  • Klady: vyvážený výkon, stačí i na jednodušší hry
  • Zápory: 15,6palcový stroj není na přenášení tak vhodný jako menší modely
  • Cena: 17 000 Kč

Dell XPS 13: kompaktní rozměry především 

Nová generace modelu XPS 13 nabízí, stejně jako předchůdce, 13palcovou obrazovku. Ta se však dočkala zásadního vylepšení, vůbec poprvé totiž podporuje technologii Dolby Vision, která podle výrobce mění zážitek ze zábavy díky mimořádně živé kvalitě obrazu – vysokému jasu, kontrastu a barvám.

V porovnání se standardním obrazem dokáže technologie Dolby Vision v praxi skutečně poskytovat neskutečně věrný barevný obraz. Je to dáno mimo jiné tím, že jas je až čtyřicetkrát vyšší, obrazovka přitom produkuje až desetkrát tmavší odstíny černé.

Foto: archív výrobce

XPS 13

Foto: archív výrobce

XPS 13

V otázce technologií se sluší vyzdvihnout také webkameru, která je umístěna u horního okraje displeje. Jde o vůbec nejmenší HD webkameru v portfoliu tohoto výrobce, má velikost pouze 2,25 mm, a i díky tomu může mít laptop velmi tenké rámečky okolo obrazovky.

U XPS 13 se zapracovalo pochopitelně také na výkonu, rychlejší jsou především díky nejnovějším čtyřjádrovým procesorům Intel Core 8. generace.

Zajímavý je u novinky také design. Kromě takřka bezrámečkové obrazovky láká stroj také na zářivý vnitřní povrch z arkticky bílých tkaných skleněných vláken a novou variantu elektrolyticky oxidovaného vnějšího povrchu v bílostříbrné barvě, která tak doplňuje verze ve zlatorůžovém a bílém a v černém a stříbrném provedení.

  • Klady: líbivý vzhled
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 36 000 Kč (základní konfigurace)

Samsung Galaxy Tab S6: nahradí notebook i PC

Jednou z největších předností modelu Galaxy Tab 6 je podpora vylepšeného rozhraní Samsung Dex. Lidé k němu budou moci kromě napájení připojit také monitor, klávesnici a myš. Obyčejný tablet se tak promění doslova v klasické PC.

Stejně tak půjde k novince přikoupit speciální kryt displeje, který se pochlubí zabudovanou klávesnicí. Společně s ním pak bude zařízení schopné zastat i funkci laptopu. V prostředí DeX je možné pracovat s celou řadou aplikací, například i s kancelářským balíkem Office od Microsoftu.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Tab S6

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Tab S6

Patrně není velkým překvapením, že s ohledem na všechny nabízené přednosti poskytne šestá generace Galaxy Tabu i pořádnou dávku výkonu. Srdcem tohoto modelu je osmijádrový procesor, který udává pracovní tempo při taktu až 2,8 GHz. Stroj má dále k dispozici 6 GB operační paměti a 128GB úložný prostor, který je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet microSD.

Galaxy Tab S6 nabízí obrazovku s úhlopříčkou 10,5 palce, technologií Super AMOLED, poměrem stran 16 : 10 a rozlišením 2560 × 1600 při bodové hustotě 287 pixelů na palec (PPI). Přímo do displeje byla po vzoru prémiových chytrých telefonů integrována čtečka otisků prstů. Akumulátor nabízí kapacitu 7040 mAh, což by mělo stačit zhruba až pro 15 hodin reálného provozu.

K dispozici jsou i tři fotoaparáty, ten na přední straně nabízí rozlišení 8 Mpx. Na zadní je pak duální optika kombinující klasický fotoaparát (13 Mpx) a ultraširokoúhlý objektiv (5 Mpx). Novinka přichází se čtyřmi vylepšenými reproduktory vyladěnými od AKG a audiotechnologií Dolby Atmos.

  • Klady: dokáže nahradit nejen notebook, ale také stolní PC
  • Zápory: prostředí Androidu není tak univerzální jako v případě Windows
  • Cena: 18 000 Kč (základní konfigurace)

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

S novými notebooky se roztrhl pytel

Hned několik velkých výrobců ukázalo v uplynulých týdnech nové notebooky. Ty lákají na špičkový výkon i praktické konvertibilní konstrukce, díky kterým dokážou...

Novinky z obřího počítačového veletrhu

Tchaj-pej hostil minulý týden jeden z největších veletrhů výpočetní a spotřební elektroniky Computex. Hlavní město Tchaj-wanu se tak na několik dní stalo...

Elektroničtí pomocníci pro děti a studenty

Škola pomalu končí a letní prázdniny klepou na dveře. To je ale ten pravý čas, kdy je vhodné se zamyslet nad odměnami za vysvědčení pro žáky i studenty. Na...

Výběr článků

Načítám