Hlavní obsah

Novinky z obřího počítačového veletrhu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej

Tchaj-pej hostil minulý týden jeden z největších veletrhů výpočetní a spotřební elektroniky Computex. Hlavní město Tchaj-wanu se tak na několik dní stalo středobodem technického světa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Asus představil Zen Book Duo laptopVideo: AP

 
Článek

K vidění byly desítky tisíc různých produktů. Kromě nových tabletů a počítačů také rekordéry, fotoaparáty či televizory. Stranou nezůstalo ani nejrůznější příslušenství, a to nejen pro počítače, ale také pro automobily.

Co se počítačů týče, místo tradičních stolních sestav výrobci velmi často dávali přednost notebookům. Jejich výkon se totiž směle může měřit s klasickými stolními PC. Kromě špičkového výkonu lákali výrobci i na naprosté unikáty, například na laptop se dvěma displeji.

Velká pozornost byla na akci věnována také komponentám – odhaleny byly nové procesory, základní desky a grafické karty. Nouze nebyla ani o operační paměti či rychlé SSD jednotky, ale například také výkonné chlazení jednotlivých počítačových součástek.

Roboti a virtuální realita

Ještě loni tento počítačový veletrh připomínal tak trochu zoo plnou dronů. V letošním roce bylo bezpilotních letounů méně. Jejich popularita sice neklesá, ale výrobci je zpravidla odhalují na vlastních tiskovkách, aby ve víru novinek z obřích počítačových veletrhů nezapadly.

Prim tak letos hráli roboti. Ty se tvůrci již několik posledních měsíců snaží proměnit v inteligentní samostatné stroje, které by uživatelům usnadnily každodenní činnosti. Kromě práce ale mají sloužit také pro zábavu.

Zaujmout se výrobci snažili také novými brýlemi pro virtuální a rozšířenou realitu, které najdou uplatnění při hrách, sledování videí i práci. Všechny představené novinky by měly být dostupné v průběhu několika nadcházejících měsíců.

Qnap AfoBot II: šikovný robot nejen do domácnosti

Společnost Qnap, která je známá především výrobou NAS serverů, se pochlubila novým robotem zvaným AfoBot II. Jak již název napovídá, jde v pořadí již o druhou generaci tohoto inteligentního stroje.

Podle výrobce může být novinka ideálním společníkem pro zvídavé děti, které zvládne zabavit dlouhé hodiny. Může je totiž učit pomocí interaktivních příběhů nebo her. Díky stereo reproduktorům umí přehrávat i hudbu, a dokonce tancovat.

Foto: archív výrobce

AfoBot II

Ještě užitečnější ale může být robot jako asistent pro seniory. Starším jedincům dokáže připomenout důležité informace, jako jsou lékařské prohlídky, braní léků podle rozvrhu nebo jakékoli jiné události.

Proti předchůdci má novinka zvětšenou 10palcovou obrazovku a výkonnější součástky. Hardwarová výbava zahrnuje dva 5W stereo reproduktory pro kvalitnější zvuk, mikrofon s potlačením šumu pro lepší rozpoznávání hlasu, detekci zvukového zdroje, která umožňuje automatické natočení, slot Mini PCIe pro instalaci modulu 4G LTE, podporuje USB – LAN a výstup HDMI na větší obrazovku.

Vhod mohou přijít také další vychytávky, jako jsou videokonference a rozpoznání tváře pomocí umělé inteligence. Uplatnění tedy nalezne nejen v chytrých domácnostech, ale také ve firmách, které se zabývají zdravotní péčí, bankovnictvím či pohostinstvím.

  • Cena a dostupnost: Na veletrhu Computex výrobce bohužel neprozradil žádné detailnější informace týkající se dostupnosti a ceny. Otazník zatím visí i nad tím, zda se novinka bude nabízet také v Česku, neboť předchůdce se v tuzemských obchodech neprodával. 

AMD Ryzen 3000: procesory pro nejnáročnější

Společnost AMD odhalila na veletrhu Computex hned pět nových procesorů, tři z nich přitom cílí na ty nejnáročnější uživatele. Tím nejlepším v nabídce společnosti bude Ryzen 9 3900X. Jde o 12jádrový čip, který však nabídne hned dvojnásobný počet vláken. Počítat u něj případní zájemci mohou s taktem 3,8 až 4,6 GHz.

Další dvě novinky spadají do produktové třídy Ryzen 7, konkrétně jde o modely Ryzen 7 3800X a 3700X. V obou případech mají čipy osm jader a 16 vláken. První je nicméně taktován na 3,9 až 4,5 GHz, zatímco druhý na 3,6 až 4,4 GHz.

Foto: archív výrobce

Jeden z nových procesorů AMD Ryzen

Základ nabídky bude tvořit Ryzen 5 3600, jehož šest jader je taktováno na 3,6 GHz. Procesor se nicméně v případě potřeby dovede přetaktovat až na 4,2 GHz. Výkonnější z této dvojice je Ryzen 5 3600X, který bude nepatrně svižnější. Pracovní tempo se u něj bude pohybovat mezi 3,8 a 4,4 GHz.

Nové procesory jsou velmi zajímavé především konstrukčně. Každý čip totiž bude složen z více čipletů, tedy menších křemíkových kousků, které budou zhotoveny 7nm výrobním procesem. Díky tomu by novinky měly nabídnout solidní dávku výkonu při zachování nízké spotřeby.

Pro úplnost ještě dodejme, že všech pět nových procesorů je určeno pro patici AM4 a bude spolupracovat se základními deskami, které nabídnou čipovou sadu AMD X570. Jde zároveň o první PC platformu s rozhraním PCI Express 4.0. Toho by měla být schopná využít nová generace grafických karet, která díky tomu bude rychlejší.

  • Dostupnost a cena: Nové procesory řady Ryzen 3000 má v plánu společnost AMD začít prodávat zkraje letních prázdnin. Cena základního provedení by se měla pohybovat okolo 5000 Kč, zatímco za to nejvýkonnější případní zájemci zaplatí více než dvojnásobek.

Asus ZenBook Pro Duo: dva displeje v jednom notebooku

Velmi zajímavý notebook představila na veletrhu Computex 2019 společnost Asus, má totiž hned dva displeje. Jeden z nich je navíc možné ovládat rukou, chlubí se speciální dotykovou vrstvou. To ale není jediné lákadlo modelu ZenBook Pro Duo.

Hlavní obrazovka nabízí úhlopříčku 15,6 palce a rozlišení 4K. Jde mimochodem o OLED panel, který by měl – podobně jako moderní televizory – nabízet velmi věrné barevné zobrazení. Druhý panel je pak umístěn nad klávesnicí a plynule navazuje na obrazovku výše.

Asus ZenBook Pro DuoVideo: archív výrobce

Tento displej je extrémně protáhlý, což dokládá poměr stran 31:9. Má úhlopříčku 14 palců a rozlišení 3840 x 1100 obrazových bodů. Právě tato obrazovka nad klávesnicí je dotyková. Mohou se na ní zobrazovat další aplikace nebo například ovládací panely různých programů, což ocení zejména grafici či střihači videí.

Kvůli umístění druhé obrazovky se však pod klávesnici již nevešel klasický touchpad, který u notebooků běžně nahrazuje funkce myši. Asus si s tímto problémem poměrně důmyslně poradil – touchpad udělal z číselníku na pravé straně. Příslušným tlačítkem tak uživatel může přepínat mezi funkcí touchpadu a numerického bloku.

V otázce výkonu patří novinka spíše k těm výkonnějším notebookům, posloužit může bez nadsázky i hráčům. Kromě procesoru Core i9-9980HK, jehož osm jader může v turbo režimu tepat až na frekvenci 5 GHz, se totiž v útrobách tohoto stroje ukrývá také výkonná grafika GeForce RTX 2060 s 6 GB videopaměti. Stroj může být dále vybaven 8 až 32 GB operační paměti a rychlou SSD jednotkou s kapacitou 256 až 1000 GB.

Sluší se nicméně podotknout, že v prodeji se objeví také odlehčená verze, která nabídne menší obrazovku a méně výkonné komponenty. V útrobách 14palcového šasi bude pracovní tempo udávat čip Intel Core i7 v kombinaci s grafickou kartou Nvidia GeForce MX250. Ani zde však nebude chybět druhá dotyková obrazovka.

  • Cena a dostupnost: Výrobce zatím dělá bohužel tajnosti v otázce ceny modelu ZenBook Pro Duo. Výkonnější stroj by nicméně měl stát podle prvotních odhadů zhruba 70 000 Kč, základní varianta pak polovinu této sumy. Na informace o dostupnosti si budeme muset ještě počkat.

Cooler Master GTR: herní křeslo ukrývá celý počítač

Společnost Cooler Master se zabývá výrobou počítačových skříní a dalších komponent, jako je například účinné chlazení. Do Tchaj-peje na veletrh Computex si však tento výrobce přivezl úplně jinou lahůdku – herní křeslo, které ukrývá celý počítač.

Foto: archív výrobce

Cooler Master GTR

Novinka zvaná Cooler Master GTR vypadá už na první pohled velmi futuristicky, celá konstrukce se totiž pne až do výšky 1,5 metru a kovová konstrukce zabere prostor o velikosti 2x2 metry. Je to dáno tím, že nedílnou součástí křesla jsou tři velké displeje. Ty mohou mít úhlopříčku 30 až 36 palcům případně může být u tohoto stroje použit jeden 50palcový monitor.

Novinka byla navržena ve spolupráci se společností GTR Simulator, primárně je stavěna na hraní automobilových simulátorů. Tomu koneckonců napovídá i použité křeslo, které jako kdyby zrovna vypadlo z nějakého závodního speciálu. Stejně tak nicméně novinka poslouží i pro práci, především tedy pro jedince, kteří jsou zvyklí pracovat na více obrazovkách najednou.

Do speciálního křesla může být osazena prakticky libovolná počítačová sestava. Počítá se nicméně s tím, že tento kolos budou pohánět ty nejvýkonnější stroje na trhu, které jsou zpravidla osazeny procesory Intel Core i9, alespoň 32 GB operační paměti a grafickými kartami GeForce RTX 2080 Ti. Volba přesné konfigurace nicméně záleží vždy na přání jednotlivých uživatelů.

  • Cena a dostupnost: Kdy se začne zajímavá novinka od společnosti Cooler Master prodávat, není zatím jasné. Lze nicméně očekávat cenovku pohybující se v řádech několika stovek tisíc korun, byť to zatím výrobce oficiálně nepotvrdil.

Nvidia Studio: extrémně výkonné notebooky pro práci

Na grafiky, fotografy, střihače videí, youtubery či například webdesignéry cílí nové notebooky, které nabízejí certifikaci Nvidia Studio. Právě ta zaručuje, že nové laptopy budou schopné splňovat nejvyšší výkonnostní nároky. Nová platforma, kterou budou nabízet prakticky všichni velcí výrobci notebooků, si odbyla premiéru na veletrhu Computex.

Hned při premiéře bylo představeno 17 RTX Studio notebooků od sedmi největších výrobců PC. Všechny nové stroje obsahují grafické karty GeForce RTX, které se chlubí technologií ray tracing – dovedou tedy vykreslovat světla a stíny v reálném čase. Chlubí se navíc podporou umělé inteligence, která by se měla podílet na celkově vyšším pracovním tempu.

Foto: archív výrobce

Ukončení podpory se týká grafik v noteboocích od společnosti Nvidia.

Výrobce přitom tvrdí, že nový standard boří hranice mezi stolními PC a notebooky. „Nové RTX Studio notebooky jsou perfektním nástrojem pro tvůrce, kteří během svých cest potřebují výkon na úrovni stolních počítačů,“ prohlásil Jason Paul, generální ředitel GeForce softwaru a technologií ve společnosti Nvidia.

Notebooky obsahují grafické karty Quadro RTX 5000, 4000 a 3000, stejně jako GeForce RTX 2080, 2070 a 2060. Grafické karty RTX akcelerují tvorbu obsahu od úprav videa po 3D rendering s výkonem až 7x větším než MacBook Pro. Notebooky s Quadro RTX 5000 nabídnou 16 GB grafické paměti, což je v kategorii notebooků aktuálně nejvyšší hodnota. Díky tomu bude možné využít pokročilých pracovních postupů s využitím více aplikací a použít velké 3D modely, což by jinak v přenosném zařízení nebylo možné.

Velká část těchto notebooků nabídne 4K displej a technologii Max-Q, která spojuje vysoký výkon s kompaktními rozměry – má totiž speciálně upravený systém chlazení i samotného grafického čipu.

Stroje nabídnou také softwarovou sadu Studio Stack, která poskytuje tvůrcům digitálního obsahu nejlepší možný výkon i spolehlivost při práci s kreativními aplikacemi. Zahrnuje například nástroje pro vývojáře aplikací, které jsou určeny k akceleraci renderingu, úprav a zpracování videa, 2D vektorové animace a dalších funkcí.

  • Cena a dostupnost: RTX Studio notebooky budou dostupné od června od předních výrobců, mezi něž patří Acer, Asus, Dell, Gigabyte, HP, MSI a Razer. Ceny základních modelů budou startovat těsně pod hranicí 40 000 Kč.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám