Hlavní obsah

Jaký chytrý telefon vybrat pro studenta

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před pár lety si školáci telefon pořizovali především proto, aby mohli být v kontaktu se svými rodiči a přáteli. Doba ale pokročila a studenti mají na mobilní přístroje daleko vyšší nároky. Poradíme, jak se v nabídce vyznat a jak vybrat ten nejlepší telefon.

Foto: Profimedia.cz

Článek

I přes klesající ceny se výbava nových telefonů stále rozrůstá. Prakticky za standard lze dnes považovat vestavěný fotoaparát nebo slot na paměťové karty, který dovolí telefon používat také jako MP3 přehrávač. Většina telefonů také v dnešní době dokáže pracovat s rychlým 3G internetem nebo se připojit k domácí internetové síti pomocí bezdrátového standardu WiFi.

Dotykové displeje vedou

I ty nejlevnější mobily mají dnes barevné displeje. Hitem letošních Vánoc budou ale jednoznačně přístroje s velkými dotykovými panely. Oblibu dotykových displejů rozpoutala společnost Apple s iPhonem. K této technologii se ale poslední dobou kloní stále více výrobců.

Kromě displeje slouží k ovládání mobilů také klávesnice. Vedle klasických modelů s numerickými tlačítky se vyrábějí také telefony, které jsou vybaveny praktickou QWERTY klávesnicí. Ta vychází z tradičních počítačových klávesnic.

Psát všemi deseti prsty na ní kvůli drobným rozměrům ale nejde. Stejně jako počítače i mobily mají vlastní operační systémy. Trhu aktuálně kralují Android a iOS od Applu. Nezanedbatelnou pozici na trhu má také Symbian od Nokie. S tím se ale do budoucna příliš nepočítá, protože finský výrobce plánuje na své telefony nasadit systém od Microsoftu.

Windows na PC i mobilu

Přístroje s Windows Phone 7 (WP7) se zatím neprodávají nijak valně. To by ale Microsoft chtěl změnit ještě v letošním roce díky systému na chytré telefony Nokia a nové verzi operačního systému, který přinese letos na podzim stovky nových vylepšení.

Nová aktualizace nazvaná Mango přinese rychlejší a snadnější komunikaci. Například konverzace prostřednictvím SMS, MMS a e-mailů probíhá v přehledných vláknech. Ke kontaktům se automaticky stahují informace ze sociálních sítí a chatovat je možné i bez použití rukou díky vestavěnému převodníku řeči na text a obráceně.

Součástí aktualizace jsou i vylepšené aplikace. „Nástroj App Connect ve verzi Mango umožňuje pokročilé vyhledávání a stahování aplikací. Vylepšené Live Tiles pak o aplikacích poskytnou aktuální informace, a to bez nutnosti je otevírat, protože okénka mohou být větší a obsahovat více informací. Nová funkce multitaskingu pak uživatelům umožňuje rychle přepínat mezi aplikacemi jednoduchým podržením tlačítka Zpět,“ vyzdvihl přednosti novinky René Keyzlar, manažer mobilních řešení Microsoftu.

Mango bude obsahovat také plnohodnotný webový prohlížeč Internet Explorer 9, který podporuje HTML5, a u výkonných telefonů dokonce i hardwarovou akceleraci grafiky pro výkonnější prohlížení stránek ve vysokém rozlišení.

HTC Titan: nové Windows v akci

HTC Titan je nástupcem HTC HD7, který běžel na starší verzi mobilních Windows 7. Novinka již obsahuje očekávanou aktualizaci Mango a nabídne dotykový displej s úhlopříčkou 4,7 palce, který má rozlišení 800 x 480 bodů. Nový operační systém bude pohánět jednojádrový procesor Qualcomm Snapdragon o frekvenci 1,5 GHz. Vybaven bude také grafickým čipem Adreno 205 a 512MB operační pamětí.

Foto: Novinky

HTC Titan

Interní uživatelská paměť je 16 GB. V zadní části telefonu, kterou si můžete prohlédnout v galerii článku, je osazen 8MPix fotoaparát s duální LED diodou. Videa umí nový model nahrávat v HD rozlišení 720p. Ač je telefon plošně velký, jeho šířka je pouhých 9,9 milimetru při váze 160 gramů. Ve vybavení nechybí Wi-Fi, AGPS ani Bluetooth.

  • Klady: vysoký výkon
  • Zápory: zatím se neprodává
  • Cena: cca 14 000 Kč

Sony Ericsson Xperia Play: zaměřeno na hráče

Telefon Xperia Play od společnosti Sony Ericsson je vybaven procesorem ARM7 Scorpion, který je taktován na 1 GHz. Pro ukládání dat je k dispozici 400MB vestavěná paměť. Nechybí ani slot na paměťové karty.

Dotykový čtyřpalcový displej s rozlišením 480x854 pixelů doplňuje výsuvná klávesnice. Místo QWERTY kláves pro pohodlnější psaní se zde ukrývá herní ovladač, který je podobný joysticku od playstationu.

Foto: Novinky

Sony Ericsson Xperia Play

O hry pro Xperii Play rozhodně nouze nebude. Již nyní totiž pro novinku vyvíjejí herní tituly společnosti Sony Computer Entertainment, Digital Legends, Electronic Arts, Gamehouse, Gameloft, Handy Games či například Trendy Entertainment.

  • Klady: lepší herní mobil v současnosti neexistuje
  • Zápory: kvůli výsuvnému hernímu ovládání je telefon baculatější
  • Cena: 7200 Kč

Samsung Galaxy S II: nejtenčí smartphone na planetě

Samsung Galaxy S II patří k těm nejtenčím a zároveň nejvýkonnějším smartphonům na světě. Telefon má rozměry 125 x 66 x 8,5 mm – tenčí smartphone byste na trhu hledali jen velice těžko. Velmi příjemná je také hmotnost zařízení, která činí 116 g.

Novinka je vybavena dotykovým 4,27palcovým kapacitním displejem S-AMOLED, který nabízí rozlišení 800x480 obrazových bodů. Jeho hlavní předností by měla být dobrá čitelnost i za ostrého slunečního svitu, tedy v situacích, které činí problém většině konkurenčních modelů.

Foto: Novinky

Samsung Galaxy S II

K dispozici je i procesor Samsung Exynos taktovaný na 1,2 GHz, 1024 MB operační paměti a 32GB prostor pro uložení dat, který je možné dále rozšířit pomocí paměťových karet typu microSDHC. Telefon pohání mobilní operační systém Android 2.3.

  • Klady: atraktivní vzhled
  • Zápory: kvůli tenkému profilu se nemusí telefon každému dobře držet v ruce
  • Cena: 10 000 Kč

LG Optimus 7: mobilní Windows v akci

Mobil Optimus 7 od společnosti LG je určen především pro začátečníky. Nabízí velice intuitivní a jednoduché ovládání. Vybaven je operačním systémem Windows Phone 7.

LG Optimus 7 má 3,8palcový dotykový displej s rozlišením 800x480 obrazových bodů, který dokáže zobrazit 16 miliónů barev. V jeho výbavě nechybí ani 5MPix fotoaparát, 16GB vestavěná paměť, Wi-fi, či Bluetooth.

Foto: Novinky

LG Optimus 7

Za zmínku stojí také šikovné doplňkové programy, které výrobce k telefonu dodává zdarma. Ty umožňují například snadnou tvorbu panoramatických fotek, a to dokonce v úhlu až 360°. Samozřejmostí je pak podpora práce s kancelářskou sadou Office i snadná synchronizace s PC.

  • Klady: nízká pořizovací cena
  • Zápory: průměrný fotoaparát
  • Cena: 7000 Kč

iPhone 4: nejprodávanější telefon současnosti

Chytrý telefon s logem nakousnutého jablka se prodává již více než rok. Po celou dobu patří k nejpopulárnějším přístrojům na planetě. Zajímavé je, že jeho prodeje nijak výrazně neklesají ani nyní, když už je zřejmé, že za pár měsíců se začne prodávat pátá generace. iPhone 4 je vybaven 3,5palcovým displejem s rozlišením 940 x 640 obrazových bodů. To je čtyřikrát více než u předchozí verze 3GS.

Foto: Novinky

Dynavix pro iPhone

Srdcem telefonu je procesor Apple A4 s taktem 1 GHz. K dispozici má 512 MB operační paměti. Na těle telefonu nalezneme dvě videokamery. Jednu nad displejem pro videotelefonáty a druhou na zadní straně. Ta má rozlišení pět megapixelů, automatické ostření, pětinásobný digitální zoom a vestavěný LED blesk, který může být během nahrávání videa nepřetržitě zapnutý.

  • Klady: výborný displej
  • Zápory: brzy se začne prodávat nová verze
  • Cena: 12 000 Kč (16GB verze); 14 500 Kč (32GB verze)

Nokia 500: cena na prvním místě 

Nokia 500 je smartphone cílený hlavně na mladé uživatele. Má zaoblený design a možnost výběru ze základních barev černé a bílé (přijde na trh až na konci roku). Zadní vyměnitelný kryt může mít barvu dle představ uživatele. Stylovka od Nokie je 14 mm široká a její váha je 93 gramů. I z toho lze vyčíst, že materiálově bude plastová.

Jako první smartphone se Symbianem bude mít procesor o frekvenci 1GHz. Ten by měl podle výrobce výrazně zrychlit odezvu telefonu, k čemuž má přispět i 256 MB operační paměti. Interní paměť bude mít 2 GB s možností rozšíření o dalších až 32 GB pomocí microSD karty. Dotykový displej s úhlopříčkou 3,2 palce má rozlišení 640 x 360 bodů a umí zobrazit až 16 miliónů barev. Stejně jako u ostatních Nokií i u modelu 500 bude finský výrobce nabízet bezplatnou navigaci.

  • Klady: nízká cena
  • Zápory: s operačním systémem Symbian Nokia do budoucna nepočítá
  • Cena: 5000 Kč

Motorola Milestone: klávesnice pro pohodlnější psaní

Hlavní předností telefonu Motorola Milestone je výsuvná klávesnice s takzvaným rozložením QWERTY. Ta je v podstatě zmenšenou verzí klasické klávesnice z notebooku. Kvůli drobným klávesám na ní ale není možné psát všemi deseti prsty. Kromě klávesnice je možné telefon ovládat také dotykovým 3,7palcovým displejem s rozlišením 480 x 854 obrazových bodů.

Foto: Novinky

Motorola Milestone

Co se výkonu týká, nepatří model Milestone ke špičce. Procesor je taktován na 550 MHz a k dispozici má 256 MB operační paměti. Vestavěný fotoaparát má rozlišení 5 megapixelů a disponuje vestavěným bleskem i funkcí automatického ostření. Telefon pracuje se systémem Android.

  • Klady: výsuvná klávesnice zjednodušuje psaní
  • Zápory: slabší výkon
  • Cena: 6000 Kč

Emgeton Flexaret Mini: telefon a fotoaparát v jednom

Pro nadšené fotografy je určen chytrý telefon Emgeton Flexaret Mini. Disponuje totiž 12megapixelovým fotoaparátem s trojnásobným optickým zoomem a xenonovým bleskem. Díky tomu dokáže zastat prakticky všechny funkce digitálních kompaktů.

Foto: Novinky

Emgeton Flexaret Mini

Mobil je vybaven třípalcovým displejem s rozlišením 240 x 400 obrazových bodů a vestavěnou pamětí o velikosti 70 MB, kterou je možné dále rozšířit pomocí microSDHC karet až o 32 GB. V ostatních parametrech se přístroj nijak výrazně neliší od běžných multimediálních telefonů s cenou okolo pěti tisíc korun. Má Wi-Fi, Bluetooth i FM rádio. Samozřejmostí je možnost brouzdání na internetu díky internetovému prohlížeči Opera Mini.

  • Klady: kvalitní fotoaparát
  • Zápory: výsuvný objektiv se při pádu může snadno poničit
  • Cena: 4500 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám