Hlavní obsah

Jak vybrat nejlepší počítačovou sestavu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačové sestavy jsou každoročně jedním z nejvyhledávanějších vánočních dárků. Nabídka na trhu je ale tak široká, že i oboru znalý člověk se v ní může snadno ztratit. Poradíme, na co si při výběru dávat pozor.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Před Vánocemi se na trhu objevily desítky nových počítačových sestav. Zatímco ceny nejlevnějších sestav startují už u hranice okolo pěti tisíc korun, nejvýkonnější modely se prodávají klidně i za desetkrát vyšší sumu.

Ještě před návštěvou obchodu je tak vhodné se rozhodnout, k čemu budeme sestavu používat, což víceméně rozhoduje i o její ceně. Základní počítače s pětitisícovou cenovkou jsou totiž vhodné jen pro kancelářskou práci a brouzdání po internetu, sestava za 10 000 si už zpravidla dovede obstojně poradit i s multimediálním obsahem.

Takové stroje už zpravidla v dnešní době mají rychlé čtyřjádrové procesory z nabídky společností AMD a Intel. V jejich výbavě často nechybí ani samostatné (dedikované) grafické karty, které kromě hraní her dovedou také připojit k počítači najednou několik monitorů s Full HD rozlišením.

Není výkon jako výkon

Samostatnou grafiku ale rozhodně nepotřebuje každý, výkon integrovaných čipů, které jsou levnější a spotřebovávají méně elektrické energie, je v dnešní době daleko vyšší než před pár lety. Takové čipy v sobě ukrývají například i procesory Intel Core třetí generace.

Konkrétně se jedná o model 4000, který doznal vylepšení ve zvládnutí 3D grafiky. V praxi výkon integrovaného jádra odpovídá těm nejlevnějším dedikovaným kartám. Skutečně tedy stačí pro hraní i moderních her, s maximálními detaily a rozlišením u náročných akčních 3D titulů by však hráči neměli počítat.

Důležitou roli v každé počítačové sestavě hraje operační paměť. Kvůli náročnějším operačním systémům i programům jí je potřeba stále více. Do většiny nových počítačů se proto dnes montují moduly o velikosti alespoň 4 GB. Navrch mají také SSD jednotky, které jsou proti klasickým pevným diskům výrazně rychlejší – tomu ale také odpovídá jejich pořizovací cena, je až desetkrát vyšší.

Prémiové funkce a nezvyklé tvary

Většina lidí má domácí počítač zažitý jako černou nebo šedou bednu, která se ukrývá pod pracovním stolem. To už ale v dnešní době není dávno pravda. Moderní sestavy nemusí být o moc větší než obyčejná knížka, jiné modely se zase ukrývají přímo v monitoru.

Kromě vzhledu se sestavy od sebe liší také funkcemi. Například platforma Ivy Bridge nabízí technologie Secure Key a OS Guard, které slouží k lepšímu zabezpečení osobních dat a identity. Secure Key sestává z generátoru čísel, který vytváří náhodné číselné kombinace a těmi posiluje šifrovací algoritmy. OS Guard je zase účinnou obranou proti přímým útokům, při nichž hacker vzdáleně převezme kontrolu nad cizím systémem.

Zajímavá je také technologie Intel WiDi, se kterou jednoduše připojíte bezdrátově monitor či televizi ke svému počítači. Přenášet je přitom možné jedním kliknutím myši kromě obrazu i zvuk. V praxi funguje celá technologie velice spolehlivě a bez výpadků signálu.

HP Pro 3500 MicroTower: zacíleno na multimédia

Počítačová sestava HP Pro 3500 MicroTower se snaží oslovit především multimediálně založené domácí uživatele, kteří se například při střihu videa nechtějí nechat omezovat výkonem PC. Srdcem novinky je energeticky šetrný procesor Intel Core i3 3220 s frekvencí 3,3 GHz. K dispozici jsou 4 GB operační paměti typu DDR 3. Obrazové funkce obstarává grafický čip Intel HD Graphics 2500.

Foto: HP

HP Pro 3500 MicroTower

Verze s dedikovanou kartou se nenabízí, ale je ji samozřejmě možné dokoupit zvlášť. Ve výbavě počítače od Hewlett-Packardu nechybí ani DVD vypalovačka či čtečka paměťových karet. Nechybí ani 500GB pevný disk. Celá sestava běží pod novým operačním systémem Windows 8.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: sestavě by více slušela rychlá SSD jednotka
  • Cena: 11 000 Kč

Apple Mac Mini: malý, ale šikovný

Společnost Apple letos představila novou generaci svého nejmenšího počítače Mac Mini. Ta je zhruba o polovinu menší než předchozí generace. Nabízeny jsou celkem tři různé hardwarové konfigurace, z nichž nejlevnější startuje na 16 000 a nejdražší vyjde na 26 tisíc korun.

Foto: Apple

Apple Mac Mini (2012)

Jako cenově nejvýhodnější se zdá prostřední varianta, která za cenu 21 000 Kč nabídne 2,5GHz procesor Intel Core i5, 4 GB operační paměti a grafický čip Intel HD Graphics 4000. Nechybí ani 1TB pevný disk a podpora bezdrátových standardů Wi-Fi a Bluetooth.

Miniaturní počítač Mac Mini je vybaven operačním systémem Lion, který obsahuje proti předchozí verzi přes 250 nových funkcí a vylepšení, jako je například podpora multitouch ovládání, tedy rozeznávání více dotyků najednou prostřednictvím touchpadů a dotykových myší od Applu, či podpora zobrazení aplikací přes celou obrazovku.

  • Klady: operační systém Lion je velice rychlý
  • Zápory: vyšší cena proti konkurenci s ohledem na výbavu
  • Cena: od 16 000 Kč

Acer Aspire Predator: nejvýkonnější herní dělo

Jednou z nejvýkonnějších a logicky také nejdražších domácích počítačových sestav na tuzemském trhu, které cílí na počítačové hráče, je model Aspire Predator G5910. Ten zaujme hned na první pohled, protože jeho skříň je vyvedena v atraktivní barevné kombinaci černé a oranžové.

Foto: Acer

Acer Aspire Predator G5910

Není to rozhodně ale jenom vzhled, co uživatele u této vlajkové lodi stolních počítačů od Aceru zaujme. Sestava je totiž vybavena aktuálně nejvýkonnějším procesorem Intel Core i7-3770K s frekvencí 3,5 GHz, který může díky technologii Turbo Boost dosahovat taktu až 3,9 GHz.

Hraní i těch nejnovějších her s vysokými detaily a snímkováním pak slibuje dedikovaná grafická karta nVidia GeForce GTX580 s 1,53 GB vlastní paměti. Ve výbavě sestavy nechybí ani 16 GB operační paměti, 128GB SSD, pevný disk s kapacitou 2 TB a BluRay mechanika. Ta ale média pouze čte a neumí BluRay vypalovat.

  • Klady: jedna z nejlepších sestav na trhu
  • Zápory: absence blu-ray vypalovačky
  • Cena: 43 000 Kč

ASRock Vision: poradí si s 3D obrazem

Sestava ASRock Vision 3D vypadá na první pohled jako obyčejný nettop, ale ve skutečnosti se jedná o velice výkonné PC, které je zabaleno ve velice kompaktní skříni. Srdcem počítače je rychlý procesor Intel Core i3 370M, který je taktován na frekvenci 2,4 GHz.

K dispozici má sestava také 4 GB operační paměti, 500GB disk a výkonnou grafickou kartu nVidia GeForce GT 425M. Aby bylo možné na sestavě sledovat 3D obraz, je nutné dokoupit polarizační brýle. Ty dokážou rozdělit obraz pro každé oko zvlášť. Tak se vytvoří trojrozměrný vjem. Technologie ale nepracuje se všemi televizory, pouze s těmi, které mají vyšší obnovovací frekvenci (alespoň 100 Hz).

  • Klady: výkon sestavy
  • Zápory: 3D brýle nejsou součástí balení
  • Cena: 14 800 Kč

Asus ET2411: počítač ukrytý v monitoru

Šetřit místo na stole se snaží společnost Asus se svým počítačem ET2411, který patří do kategorie takzvaných all-in-one řešení. To znamená, že všechny nejdůležitější hardwarové součástky, jako procesor, grafická karta nebo reproduktory, jsou umístěny v monitoru. Kromě klávesnice a myši tak už k němu není potřeba nic přikupovat.

Foto: Asus

Asus ET2411

Asus ET2411 je vybaven procesorem Intel Core i5-3770S taktovaným na 3,1 GHz, který se při použití náročnějších aplikací dokáže díky technologii Turbo Boost sám přetaktovat až na 3,5 GHz. Jako grafickou kartu výrobce vybral model NVIDIA GT 630M. K dispozici je pak 1TB pevný disk a 6 GB operační paměti. Monitor má úhlopříčku 23,6 palce, rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů a je navíc dotykový. Jednoduše tak na něm můžete psát prstem nebo speciálním perem stejně jako na papír.

  • Klady: sestava nezabírá na stole příliš místa
  • Zápory: výměna většiny komponent je možná pouze v servisu
  • Cena: 24 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám