Hlavní obsah

Dva různé světy ohebných displejů: Když každá skládačka umí něco jiného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihokorejský Samsung láká na dva nové smartphony s ohebnými displeji, se kterými chce díky agresivnějším cenovkám zaujmout daleko širší skupinu zákazníků. Obě novinky přitom krásně ukazují, jak jsou možnosti využití ohebných panelů rozmanité, každý z přístrojů totiž cílí na úplně jinou skupinu zákazníků.

Skládací chytrý telefon Galaxy Z Fold3 5GVideo: Novinky

 
Článek

Modely Galaxy Z Fold3 a Galaxy Z Flip3 jsme měli možnost testovat zhruba dva týdny. A i když je jejich společným pojítkem ohebná obrazovka, fanoušci jednoho z modelů by si patrně nekoupili nikdy ten druhý. Jde totiž o diametrálně odlišné přístroje a od prvního do posledního šroubku jiné přístupy ke konceptu ohebných displejů.

Z Flip3 je tou menší z představených novinek. V praxi skládací konstrukci využívá k tomu, aby v kapse nezabíral tolik místa. V podstatě má tedy rozměry klasického smartphonu, který ale v půlce přehnete na polovinu.

Skládací chytrý telefon Galaxy Z Flip3Video: Novinky

Snadno se vejde do každé kapsy

Vzhledem k tomu, jak se rok od roku displeje chytrých telefonů zvětšují, je toto řešení velmi praktické. Už se nemusíte otravovat s rohem telefonu trčícím z kapsy, se kterým zavadíte několikrát denně o různé překážky. Trojkový flip se snadno vejde i do opravdu malých kapes.

Obávat se nemusíte ani toho, že byste jej museli neustále otevírat a zavírat, což by jistě nebylo pohodlné. Proti předchůdci má totiž trojka daleko větší informační displej, který dovede zobrazit všechny důležité informace, a to včetně předpovědi počasí.

Vnější obrazovka nabízí úhlopříčku 1,9 palce, vnitřní ohebný panel pak 6,7 palce. Ten se navíc chlubí vysokou obnovovací frekvencí 120 Hz, což je ideální pro hraní her. Přehyb uprostřed displeje je daleko méně nápadný než u předchůdce, i když jej pochopitelně po přejetí prstem cítíte.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Z Flip3 5G

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Z Flip3 5G

Skládací konstrukce je polohovatelná

V rozloženém stavu můžete displej telefonu různě polohovat, snadno tak půlku obrazovky během focení či videohovorů proměníte ve stojánek. Systém je odladěn na ohebnou obrazovku tak dobře, že obraz z fotoaparátu automaticky posune na horní část displeje, ovládací prvky nechá pak na spodní.

Naživo navíc telefon vypadá ještě lépe než na propagačních materiálech výrobce. Je to bez nadsázky designový skvost, který je skoro až škoda zahalovat nějakým krytem. Z pohledu bezpečnosti je to ale rozhodně žádoucí.

I když to Samsung v žádném oficiálním prohlášení nepřiznal, lze předpokládat, že díky atraktivnější cenovce bude Z Flip3 tou populárnější z obou novinek. Cena je u něj totiž výrazně nižší než u předchůdce, cena klesla z 42 999 Kč na 26 999 Kč v případě základního modelu s 8GB pamětí a 128GB úložištěm. Verze s 256GB úložištěm pak vyjde na 28 999 Kč.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Z Flip3 5G

Galaxy Z Fold3 cílí na náročné

Tím se dostáváme i k jednomu důvodu, proč Galaxy Z Fold3 cílí na úplně jinou skupinu uživatelů. Je sice také levnější než předchůdce, ale citelně dražší než Z Flip3. Větší z novinek je v České republice možné zakoupit za 46 999 Kč (12/256 GB), respektive za 48 999 Kč (12/512 GB). Předchůdce přitom startoval cenu základního modelu v době uvedení na trh na částce 54 999 Kč.

Už po prvních pár týdnech po zahájení prodeje nicméně bylo jasné, že také Z Fold3 si své zákazníky najde. Zájem o některé barevné varianty byl totiž tak obrovský, že jsou v současnosti vyprodané. To nicméně platí také o některých verzích modelu Z Flip3.

Galaxy Z Fold3 vypadá ve složeném stavu téměř jako obyčejný smartphone, má však užší obrazovku a baculatější tělo. Je to dáno tím, že se může snadno rozložit, díky čemuž zpřístupníte větší dotykový panel uvnitř. V podstatě tak máte hybrida mezi klasickým mobilem a počítačovým tabletem.

Nahradí i tablet

Větší obrazovku je možné v praxi velmi dobře využít k vyšší produktivitě, kdy velký 7,6palcový displej využijete k zobrazení více aplikací najednou. Perfektně také na této obrazovce vypadají hry, a to nejen díky 120Hz obnovovací frekvenci. V praxi totiž vidíte daleko větší herní plochu, než jinak bývá u smartphonů s tradiční konstrukcí běžné.

Výkonu má navíc testovaný kousek více než dost, takže můžete počítat s maximálními detaily i v populárních titulech, jako jsou PUBG či Fortnite. Srdcem telefonu je totiž Snapdragon 888, což je jeden z nejvýkonnějších procesorů současnosti.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Z Fold3 5G

Novinkou je u modelu Galaxy Z Fold3 podpora dotykového pera S Pen. Velkou obrazovku je tedy možné využít nejen k pohodlnějšímu psaní, ale také ke kreslení.

Skládací konstrukci je podobně jako u modelu Z Flip3 možné používat při různých náklonech, kdy část telefonu slouží jako podstavec.

Pro úplnost dodejme, že vnější displej nabízí úhlopříčku 6,2 palce, je tedy skutečně zhruba stejně velký jako u běžných smartphonů. Pro běžnou práci je tak více než dostatečný.

Zájem o skládačky od Samsungu je vysoký. Některé modely jsou vyprodané

Mobil

Důraz na odolnost

Na kvalitu zpracování byl celkově kladen velký důraz. Oba přístroje mají v těle Armor Aluminum, což má být nejtvrdší hliník v celé historii řady Galaxy. Samozřejmě nechybí ani odolné krycí sklo Corning Gorilla Glass Victus.

Za pozornost stojí i nová ochranná fólie z PET a vylepšený systém vrstev na displeji, takže je hlavní displej obou modelů údajně o 80 % odolnější než u předchozích verzí. Výrobce tvrdí, že displej by měl bez újmy zvládnout minimálně 200 tisíc přehnutí, což odpovídá zhruba pěti rokům používání.

Oba telefony jsou také voděodolné.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Z Fold3 5G

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám