Hlavní obsah

Co umí počítač za 220 tisíc korun? Je možné jej rozložit mobilem

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herní počítače se dnes dají sehnat s trochou ústupků už za částky okolo 20 000 korun. Co se ale stane ve chvíli, kdy se rozhodnete za sestavu utratit 11krát více? Získáte extrémně výkonný stroj, který bude jen těžko hledat konkurenta. Přesně takový stolní počítač Novinky.cz otestovaly.

CZC PC Gaming Transformer v akciVideo: Novinky

 
Článek

Hned na úvod si dovolíme malé zamyšlení. Je jasné, že sestavu za 220 000 Kč si nekoupí každý. Počet prodaných kusů za rok bychom pravděpodobně napočítali na prstech jedné ruky.

Sestava využívající komponenty, které z velké části patří ke špičce na trhu, ale jasně ukazuje, co je s dostatkem finanční hotovosti možné postavit. Za výše zmiňovanou sumu je možné pořídit například sestavu Transformer, která pochází z dílen CZC.cz.

Ta jasně ukazuje, že utrácet je možné v současnosti nejen za špičkový výkon, ale klidně i za – na první pohled – naprosté zbytečnosti. Prakticky čtvrtinu pořizovací ceny totiž netvoří výkonné grafické karty nebo snad nějaký ultrarychlý procesor, ale obyčejná počítačová skříň.

Mobily do ruky 

I když slůvko obyčejná není v tomto případě na místě. Jak již samotný název napovídá, skříň má totiž velmi unikátní konstrukci, kterou je možné transformovat. Zjednodušeně řečeno se s pomocí mohutných vzpěr dokáže celá skříň sama rozložit a zase složit. Stačí stisknout příslušné tlačítko ve přední části.

Případně je také možné stáhnout aplikaci do mobilního telefonu a skříň rozkládat a skládat na dálku pomocí mobilního telefonu. Stačí sestavu připojit ke smartphonu prostřednictvím bezdrátového standardu bluetooth.

Foto: archív výrobce

Takto vypadá otevřená sestava.

Pro většinu smrtelníků to bude naprostá zbytečnost, ale techničtí hračičkové budou před strojem dlouhé dny vysedávat a neustále jej skládat a zase rozkládat. A samozřejmě se chlubit komukoliv, kdo půjde okolo. Zkrátka i dospělí muži potřebují své hračky, a je jedno, jestli jde o motorku, sporťák nebo počítačovou skříň, která se dokáže rozložit a složit sama.

Nejde však pouze o efekt, celý systém má i svou funkční stránku. Zcela rozložená sestava se totiž promění v podstatě na stůl, díky čemuž je možné snadno vymontovávat a měnit jednotlivé komponenty. V praxi se tak může hodit jedincům, kteří často mění grafické karty či jiné hardwarové díly.

Daní za líbivý vzhled je prašnější prostředí uvnitř skříně. Prostřednictvím mezer v konstrukci se zkrátka drobná smítka dostanou do útrob snáze než u klasické skříně.

Výkon na prvním místě

Když už si někdo takto drahý počítač koupí, pravděpodobně to nebude jen kvůli vzhledu – ale také kvůli jeho výkonu. A toho má Transformer na rozdávání.

Pracovní tempo udává procesor Intel Core i7-6900K, jehož osm jader je taktováno na 3,2 GHz. Dokážou se ale v případě potřeby automaticky přetaktovat na 4 GHz. Tento čip navíc podporuje technologii Hyperthreading, takže uživatel v praxi pracuje celkem se 16 vlákny.

Základní desku i grafické karty do sestavy dodala společnost Asus. Konkrétně jsou zde použity dvě grafiky ROG Strix GTX1080, které jsou zapojeny v režimu SLI. Jádro každé karty pracuje na frekvenci 1607 MHz a má k dispozici 8 GB grafické paměti s frekvencí 10 000 MHz.

Pro úplnost dodejme, že sestava má k dispozici 64 GB operační paměti typu DDR4, 400GB SSD disk pro operační systém, 1TB SSD disk pro práci s nejčastěji používanými daty a klasický pevný 8TB disk pro archivaci důležitých souborů. To vše běží pod operačním systémem Windows 10.

Existují i výkonnější

Zběhlejší čtenáři patrně již po přečtení hardwarové specifikace tuší, že výkon celého tohoto červenočerného monstra je obrovský. Stroj stačí i na hraní na třech 4K monitorech při těch nejvyšších detailech a v nejvyšším možném rozlišení. A to platí i pro ty nejnáročnější tituly, které jsou aktuálně na trhu.

Foto: archív výrobce

CZC PC Gaming Transformer

Příliš se sestava nezapotí ani ve chvíli, kdy budete chtít střihat videa ve vysokém rozlišení či editovat obrovské množství fotek. Systém je zkrátka na současnou generaci tak naddimenzovaný, že by jednotlivé komponenty měly stačit pro práci či hraní ve velmi svižném tempu ještě několik dlouhých let.

Samozřejmě se to může zdát někomu zbytečné. Ale jak bylo řešeno už výše, Transformer si neklade za cíl stát se prodejním bestsellerem. Snaží se především předvést, co všechno je v dnešní době možné.

Abychom ale testované sestavě nekřivdili. Například při počítání nějakých extrémně náročných výpočtů můžete skutečně využít všechen nabízený výkon naplno, třeba pokud se rozhodnete dolovat bitcoiny.

Pikantní na tom celém je, že pro podobné účely se se dnes na zakázku běžně staví dokonce ještě výkonnější sestavy, zpravidla využívající komponenty určené pro servery místo klasických počítačů. Jejich výkon – a často také cena – je logicky ještě vyšší.

Pro lepší představu o výkonu celého stroje přidáváme výsledky nejrůznějších testů a samozřejmě i dosažené výsledky v různých hrách:

Testy výkonu:
Battlefield Hardline - 1920 x 1080: 217 fps
Battlefield Hardline – 3840 x 2160: 82 fps
Alien Isolation – 1920 x 1080: 236 fps
Alien Isolation – 3840 x 2160: 138 fps
Far Cry Primal – 1920 x 1080: 144 fps
Far Cry Primal – 3840 x 2160: 82 fps
Fallout 4 – 1920 x 1080: 127 fps
Fallout 4 – 3840 x 2160: 111 fps
Grand Theft Auto V – 1920 x 1080: 153 fps
Grand Theft Auto V – 3840 x 2160: 94 fps
3DMark 11 – P Score: 30 712 bodů
3DMark 11 – X Score: 16 438 bodů
3DMark FireStrike – default: 22 216 bodů
3DMark FireStrike – extreme: 14 818 bodů
CompuBench 1.5 (Bitcoin mining): 102,7 mHash/s

Extrémně tichý chod

Už výše jsme psali, že Transformer jasně ukazuje, co všechno si počítačový fajnšmekr může v dnešní době pořídit. A to neplatí jen o výkonu, ale také o chlazení, které zpravidla bývá největší slabinou extrémně výkonných herních sestav. V případě testovaného kousku to však neplatí.

Zdroj i grafické karty totiž až do určité teploty totiž fungují zcela pasivně. Procesor je pak chlazen vodou, takže o jeho práci také nevíte. I když výkon sestavy trápíte různými testy či přímo hrami, hladina hluku se zvedne jen nepatrně.

Přestože je Transformer aktuálně jedním z nejvýkonnějších počítačů na světě, je v praxi tišší než většina kancelářských sestav. Vysoký výkon se ale vcelku pochopitelně podepsal na spotřebě. Ta se při běžném zatížení pohybuje okolo 120 W, při hraní her ale stoupne klidně až na trojnásobek.

Foto: archív výrobce

Detailní pohled na použité komponenty

Resumé

Testovaná sestava tak trochu ukazuje, jak se v posledních letech mění trh se stolními sestavami. Poptávka po nich neustále klesá, většímu zájmu se těší stále častěji notebooky či tablety. Z desktopových PC se tak pomalu stává artikl, který vyhledávají pouze opravdoví fajnšmekři.

Takový výkon jako testovaný kousek totiž uživateli žádný notebook nenabídne. Na druhou stranu nabízený výkon ani většina lidí v praxi nevyužije, a to ani při hraní her.

Co říci závěrem? Když si odmyslíme líbivé pouzdro, představuje Transformer extrémně výkonný počítač, který stačí i na ty nejnáročnější úkony. A když zrovna nebudete chtít pracovat ani hrát? Můžete vzít mobil a začít rozkládat a zase skládat… I když to může být za 220 000 korun trochu drahá hračka.

Anketa

Kolik jste ochotní utratit za stolní PC?
Méně než 10 000 Kč
10,9 %
10 001 až 20 000 Kč
33,8 %
20 001 až 40 000 Kč
34,4 %
Více než 40 001 Kč
10,6 %
Stolní PC bych si nekoupil
10,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1419 čtenářů.

Technické parametry

Testovaný model: CZC PC Gaming Transformer Powered by ASUS ROG

Procesor: Intel Core i7-6900K (3,2 GHz, TB 4 GHz, 20MB Cache, HyperThreading)

Operační paměť: 64 GB DDR4 3000 MHz Kingston HyperX Predator

Grafická karta: 2x ASUS ROG STRIX-GTX1080-O8G-GAMING v režimu SLI

Úložiště: 400GB SSD PCIe Intel 750 Series, 1TB SSD Samsung 850 Pro a 8TB HDD Seagate Surveillance

Skříň: In-Win H-TOWER ROG, zdroj 850 W SuperNOVA 850 P2 80Plus Platinum

Rozhraní a porty: WiFi ac, Bluetooth, USB 3.1 type-C

Chlazení: Systém vodního chlazení Fractal Design Kelvin S36

Operační systém: Windows 10 Home

Rozměry: 617 x 502 x 322 mm

Hmotnost: 40 kg

Cena: 220 000 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám