Hlavní obsah

Co umí moderní bezdrátové špunty

Novinky, mif

Nebývalé popularitě se v poslední době těší sluchátka z kategorie True Wireless. Jde o malé bezdrátové špunty, u kterých není dokonce kabelem spojeno ani pravé sluchátko s levým. Cenové rozdíly mezi jednotlivými modely ale mohou být propastné, neboť každý výrobce sází na něco jiného.

Foto: archív výrobce

Hammerhead True Wireless

Článek

Jedním z nejnovějších modelů je Honor Magic Earbuds. Tato sluchátka se tak trochu podobají konkurenčním peckám od Applu, jsou ale citelně levnější – stojí 2790 Kč. Navzdory nízké cenovce nabízí řadu pokročilých funkcí.

Řeč je například o certifikaci IP54, díky čemuž se sluchátka hodí pro sportovce – nevadí jim vítr, déšť ani pot.

Microsoft chce ovládnout svět sluchátek

Hardware

Sluchátka podporují Bluetooth v5.0, díky čemuž by měla nabízet vyšší stabilitu signálu a v neposlední řadě také delší výdrž než modely se starším bezdrátovým standardem. V praxi sluchátka vydrží pracovat na jedno nabití 3,5 hodiny. S nabíjecím pouzdrem, které je součástí balení, se však výdrž prodlouží až na 13 hodin.

Každé sluchátko má integrované 3 mikrofony s technologií redukce šumu ANC. Telefonní hovory jsou tak hlasitější a čistější, neboť je okolní ruch dokonale tlumený.

Foto: archív výrobce

Honor Magic Earbuds

Nejlepší od Applu

Apple má v nabídce bezdrátových pecek více, tím nejlepším modelem je AirPods Pro. Výrobce si je cení na 7290 Kč, což je historicky nejvyšší suma, jakou si americký počítačový gigant za bezdrátová sluchátka naúčtoval.

Novinka nicméně ve srovnání s předchozími modely nabízí celou řadu vylepšení. Sluchátka mají například vůbec poprvé v historii amerického počítačového gigantu gumové nástavce. Novinka tak již nespoléhá pouze na plastovou konstrukci, ale uživatel si může zvolit ze tří různých velikostí nástavců, které mu vyhovují nejvíce.

Připlácí se za pokročilé funkce a vyšší odolnost.

Dalším velkým vylepšením je integrace funkce aktivního potlačení okolního ruchu. Díky tomu by měla mít sluchátka velmi dobrý přednes i v rušnějším prostředí. Chybět nicméně nebude ani funkce propustnosti, díky níž si uživatelé budou moci do sluchátek pustit prostřednictvím zabudovaných mikrofonů to, co se děje okolo nich – pochopitelně i s hudbou.

Špunty stavějí na čipu Apple H1, který má zajišťovat stabilnější propojení s iPhonem, nižší latenci a v neposlední řadě také až dvakrát rychlejší přepínání mezi spárovanými zařízeními. Potěší také podpora hlasových povelů pro virtuální asistentku Siri.

Foto: archív výrobce

AirPods Pro

Pro herní nadšence

Především na herní nadšence pak cílí s cenovkou 3149 Kč sluchátka Razer Hammerhead True Wireless. Tyto pecky se totiž chlubí velmi nízkou latencí 60 ms, což znamená, že budete zvuk slyšet vždy v reálném čase – to by měla být podle výrobce cenná konkurenční výhoda při hraní.

Nové pecky nabízejí frekvenční rozsah 20 Hz až 20 kHz s citlivostí 91 +/- 3 dB a impedancí 32 Ohmů, samozřejmostí je také redukce okolního šumu pro nerušený poslech či hraní.

Špunty Hammerhead True Wireless se připojují přes Bluetooth 5.0, a to až do vzdálenosti 10 metrů. Vydrží hrát 4 hodiny, 12 dalších hodin s nabíjecím krytem, nabíjejí se 1,5 hodiny. Případní zájemci za ně zaplatí 3149 Kč.

Foto: archív výrobce

Hammerhead True Wireless

Netradiční design podle Microsoftu

Zaujmout s vlastním modelem se snaží také Microsoft, byť Surface Earbuds se prodává zatím jen v zahraničí. Sluchátka se vyznačují netradičním designem – na svém konci mají rozměrný kruh, který zaplní prakticky celý ušní otvor, a i z dálky je při nošení nepřehlédnutelný.

Toto netradiční designové řešení má ale své praktické využití. Jednak jsou sluchátka díky tvaru konstrukce schopna lépe odfiltrovat nežádoucí ruchy okolí, jednak placatá část slouží k ovládání. Jde totiž o dotykovou plochu, která je schopna rozeznat různá gesta.

Pohlazením či poklepáním sluchátek je tak možné přepnout na další či předchozí skladbu, stejně tak upravit hlasitost nebo pozastavit a opět spustit přehrávanou skladbu.

Kdy a za jakou cenu se novinka bude nabízet v Česku, není zatím jasné.

Foto: archív výrobce

Microsoft Surface Earbuds

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám