Hlavní obsah

Co umějí moderní počítačové tablety

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pulty tuzemských obchodů se v nadcházejících měsících chystá celá řada nových tabletů. I loňské modely ale mají stále co nabídnout. Poradíme, na co si dát při výběru pozor.

Foto: mif, Novinky

Mezi hlavní lákadla nových tabletů patří dlouhá výdrž baterie, často přesahující deset hodin, i kompaktní rozměry. (Ilustrační foto)

Článek

Celá řada nových tabletů se ukázala předminulý týden na největším veletrhu mobilních technologií Mobile World Congress (MWC). Na něj se sjeli výrobci ze všech koutů světa. Přednosti nových tabletů jsou nepopiratelné.

Mezi hlavní lákadla patří dlouhá výdrž baterie, často přesahující deset hodin, kompaktní rozměry, což ocení lidé především na cestách, a pohodlné ovládání pomocí dotykového displeje.

Na veletrhu nicméně jednotliví výrobci často opakovali, že minulé generace tabletů byly určeny především na zábavu a že na práci se příliš nehodily. Jednoduše nenabízely takový výkon jako klasické notebooky.

Byť mohou obyčejné laptopy působit ve srovnání s tablety jako neohrabané krabice, přinášejí i další výhody – například plnohodnotnou klávesnici, která je přece jen pro psaní vhodnější než dotyková obrazovka.

Nízká cena, extrémní výkon

Moderní tablety však nouzi o výkon již rozhodně nemají. Celá řada modelů navíc spadá do kategorie tzv. hybridů. Jde o zařízení 2v1, u kterých je displej prakticky vždy dotykový a díky speciální konstrukci je zařízení možné různě překlápět a otáčet nebo z něj vytvořit tablet. U některých modelů je dokonce možné klávesnici zcela odpojit.

Prakticky všechny nové tablety ale spadají do vyšší cenové kategorie, prodávat se budou za 10 či 20 tisíc korun. To jsou však již stroje určené pro opravdové profesionály.

Běžným smrtelníkům tak velmi dobře poslouží i loňské modely, které jsou zpravidla citelně levnější. Ceny těch nejdostupnějších tabletů dnes začínají už těsně nad hranicí jednoho tisíce korun, u hybridů je to pak od necelých pěti tisíc korun výše.

Nejlevnější modely jsou zpravidla vybaveny systémem Android, narazit je ale také možné na modely s Windows.

Alcatel Plus 12: internet kdekoliv

Novinka od společnosti Alcatel, která si odbyla premiéru na veletrhu MWC, je plnokrevný hybrid. Model Plus 12 se snaží zkombinovat to nejlepší ze světa notebooků a počítačových tabletů. Klade si přitom za cíl udržet uživatele neustále on-line, v jeho útrobách tak nalezneme slot pro vložení SIM karty, díky čemuž je možné využívat rychlé LTE přenosy.

Foto: archív výrobce

Alcatel Plus 12

Zajímavé je to, že výrobce umístil modem tak trochu netradičně do odnímatelné klávesnice. Ta má tak vlastní procesor Cortex A7, který pracuje na frekvenci 1,2 GHz, a 128 MB operační paměti, díky čemuž může sloužit v podstatě jako malý router. A to i v případě, kdy není připojena k tabletu.

Stroj má 11,6palcový displej s rozlišením Full HD. Kromě něj je možné ovládat hybrid také pomocí zmiňované klávesnice, pokud ji připojíte. Hybrid Plus 12 má dostatek výkonu pro multimédia i kancelářskou práci, což je zásluha procesoru Intel Celeron N3350. Výbava dále čítá 4 GB operační paměti, 64GB úložný prostor, čtečku otisků prstů a například i 5megapixelový fotoaparát.

  • Klady: vlastní LTE modem v klávesnici
  • Zápory: prodávat se začne až v létě
  • Cena: 13 500 Kč

Lenovo Yoga Tablet 3: unikátní technologie AnyPen

Yoga Tablet 3 od společnosti Lenovo láká především na technologii AnyPen. Díky ní je možné ovládat dotykovou obrazovku tabletu prakticky čímkoliv – vidličkou, propiskou či obyčejnou tužkou. To se může hodit, když máte špinavé ruce nebo potřebujete přesnější ovládání.

Foto: archív výrobce

Lenovo Yoga Tablet 3

Jak jsme se přesvědčili v praxi, pomocí obyčejné tužky se dá na displeji velmi pohodlně, a hlavně přesně kreslit. Rozměry tabletu Yoga 3 jsou víceméně dány osmipalcovou IPS obrazovkou, která se pochlubí rozlišením 1280 x 800 pixelů.

Pracovní tempo zařízení určuje procesor Qualcomm Snapdragon Quad Core APQ8009, jehož čtyři jádra jsou taktována na 1,3 GHz. K dispozici je dále 1 GB operační paměti.

  • Klady: technologie AnyPen
  • Zápory: testovanému modelu by slušelo více operační paměti
  • Cena: 4900 Kč

Xiaomi Mi Max: mezi mobilem a tabletem

Stroj od společnosti Xiaomi je plnohodnotným chytrým telefonem, ve skutečnosti však model Mi Max připomíná spíše tablet. To je dáno především displejem, jehož úhlopříčka je 6,44 palce a rozlišení 1920 × 1080 obrazových bodů.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi Max

Právě kvůli použití takto velkého dotykového panelu narostly rozměry na 173,1 × 88,3 × 7,5 mm. Výkon udává osmijádrový procesor Snapdragon 652, u kterého jsou čtyři jádra taktována na 1,8 GHz a další čtyři na 1,4 GHz. Novinka se dále pochlubí 4 GB operační paměti a 128GB úložným prostorem. Nechybí ani slot na paměťové karty.

V prodeji je nicméně ještě osekaná verze, která není sice tak výkonná, ale o to je zase levnější. Ta běží na čipu Snapdragon 650 a má 2 GB operační paměti. V ostatních parametrech se odlehčená verze nijak neliší.

  • Klady: velký displej je dobře čitelný
  • Zápory: někomu již mohou připadat rozměry příliš veliké
  • Cena: 5800 Kč (základní verze); 10 500 Kč (vrcholný model)

Samsung Galaxy Book: tak trochu jiná knížka

Jedním z největších lákadel veletrhu MWC byly nové počítačové tablety Galaxy Book od společnosti Samsung, které jsou určeny pro profesionály a stavějí na operačním systému Windows 10.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Book

V podstatě tak budou schopné konkurovat i extrémně tenkým a lehkým notebookům – a to i díky odpojitelné klávesnici, která bude sloužit zároveň jako pouzdro. K dostání budou dvě různá provedení, která se budou lišit především použitou obrazovkou. Menší model sází na úhlopříčku 10,6 palce, větší pak na 12 palců.

Součástky uvnitř tabletů jsou do značné míry odlišné, avšak v obou budou pracovní tempo udávat procesory z rodiny Kaby Lake. Novinky by tak měly být schopné konkurovat klasickým notebookům i svým výkonem. Vraťme se ale na chvíli ještě k použitým obrazovkám. Ty budou schopné přehrávat videa v HDR kvalitě (High Dynamic Range).

Sluší se připomenout, že tento standard přitom nenabízejí v dnešní době ani některé televizory, je výsadou spíše těch prémiových TV. Ty dokážou pracovat s vysokým kontrastem a maximálním jasem, nečiní jim tedy problém zobrazit graficky náročné scény, ve kterých se prolíná velmi světlé a velmi tmavé pozadí. A nově to umějí také tablety od Samsungu.

  • Klady: HDR displej, vysoký výkon
  • Zápory: s ohledem na výbavu patrně pořizovací cena překoná hranici 20 000 Kč
  • Cena: zatím nestanovena

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám