Hlavní obsah

Zmatky u Microsoftu. Jak se bude jmenovat nejvýkonnější konzole na světě?

Novinky, rim

Společnost Microsoft ještě před koncem roku tak trochu nečekaně odhalila podobu nové televizní konzole, která se bude v příštím roce pyšnit titulem nejvýkonnější na světě. Zveřejněn byl také název – jak se ale nyní ukázalo, vše bude nakonec trochu jinak…

Foto: archív výrobce

Xbox Series X

Článek

Nová televizní konzole od amerického softwarového gigantu, která bude nástupcem aktuálně nabízeného modelu Xbox One X, se podle původního ohlášení měla jmenovat Xbox Series X. Tak koneckonců o novince referovala prakticky všechna světová média poté, co novinku Microsoft odhalil na Game Awards 2019 v americkém Los Angeles.

Tento název naznačoval, že novinka bude jen první vlaštovkou a že přijdou další televizní konzole této řady, které pravděpodobně nebudou tolik výkonné, ale zato budou levnější. To koneckonců potvrdili i zástupci Microsoftu na dotaz serveru Business Insider.

Mrakodrap, lednice či odpadkový koš. Nejvýkonnější konzole je terčem vtipálků

Hardware

Ti samí ale také uvedli, že název novinky není Xbox Series X, i když se to tak může z produktových materiálů zdát. Ve skutečnosti se bude novinka jmenovat prostě jen Xbox. A zmiňované označení Series X má jen upozorňovat na možný pozdější nástup dalších verzí této konzole. Bližší informace o dalších novinkách však zástupci podniku zatím nezveřejnili.

V tuto chvíli se tak počítá pouze s novým Xboxem. Ten zaujme na první pohled svým netradičním vzhledem. Doposud totiž konzole od amerického softwarového gigantu prakticky vždy připomínaly DVD a Blu-ray přehrávače, které bylo možné snadno umístit do stolku pod televizor.

Series X je daleko rozměrnější a má tvar věže tyčící se směrem vzhůru. Sluší se nicméně podotknout, že konzoli bude možné položit vedle TV i naležato. I přesto ale zabere více místa než současná generace.

Foto: archív výrobce

Xbox Series X

Vysoký výkon

Větší proporce jsou dány patrně výkonnými součástkami uvnitř. Srdcem konzole má být procesor AMD Ryzen s nejnovější architekturou Zen 2, doplněna bude o grafické jádro AMD Radeon Navi s pamětí typu GDDR6.

Konzole bude podporovat rozlišení až 8K, nicméně většinu her bude možné hrát pravděpodobně pouze ve standardu 4K. Rozlišení 8K bude určeno pro multimédia.

Sony a Microsoft změří síly, poperou se o hráče

Hardware

Zástupci amerického softwarového gigantu prozradili také to, že konzole bude zvládat snímkovací frekvenci až 120 fps. Podporována bude také variabilní snímkovací frekvence.

Vylepšení se má týkat také SSD jednotky. Nový Xbox dá tedy vale zastaralým pevným diskům, díky čemuž bude například spouštění her rychlejší až 40krát. Svižnější by měla být také odezva celého systému.

Na bližší informace o novém herním systému od Microsoftu si budeme muset ještě počkat. Xbox Series X se totiž v prodeji objeví až v rámci vánoční sezony 2020.

BEZ KOMENTÁŘE: Xbox One XVideo: archív výrobce

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám