Hlavní obsah

Zemřel Masaya Nakamura, otec legendární hry PacMan

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 91 let zemřel Masaya Nakamura, který byl známý jako otec svého času velmi populární hry PacMan. V pondělí o této smutné události informovala herní společnost Bandai Namco Holdings, u jejíhož zrodu právě Nakamura před více než šesti dekádami stál.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V 91 letech zemřel tvůrce PacMana Masaya NakamuraVideo: Reuters

 
Článek

Nakamura zemřel již v neděli 22. ledna, oficiálně to však podnik potvrdil až tento týden.

Agentura Bloomberg připomněla, že společnost Namco vznikla v roce 1955. Nakamura tehdy na videoherní průmysl ani nepomyslel, začínal daleko skromněji. Na střeše jednoho japonského obchoďáku pronajímal za úplatu dva robotické koně.

Snaha zaujmout mládež

Spíše než kolotoče však tehdy mladého japonského podnikavce táhlo vše, čím by se mohl zalíbit tehdejší mládeži. Celkem rychle si tak našel cestu k videoherním automatům, jež se mimochodem na tomto císařském ostrovním státu ve východní Asii stále těší ještě obrovské popularitě.

Foto: Reuters File Photo, Reuters

Masaya Nakamura (uprostřed)na snímku z roku 2005, kdy došlo ke spojení podniků Namco a Bandai.

Byl to právě PacMan, se kterým se podařilo podniku v roce 1980 prorazit na celosvětové úrovni. Rázem tak podnik konkuroval takovým hitovkám, jako byl svého času titul Space Invaders.

Sluší se nicméně připomenout, že žluté kolečko s tváří kličkující v bludišti a vyhýbající se barevným duchům nevytvořil přímo Nakamura. Autorem tohoto titulu vývojář Toru Iwatani. Za otce kultovního PacMana je i přesto považován Nakamura, neboť tehdy jako hlavní vizionář společnosti Namco sklízel všechny úspěchy – a nutno podotknout i neúspěchy – podniku.

Nejúspěšnější hra v historii

PacMan je podle Guinnessovy knihy rekordů nejúspěšnější automatovou hrou v celé historii. A jak místo heren v posledních desetiletích stále roste obliba hraní doma u televizorů, zdá se, že už toto prvenství hře nikdo neuzme.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Ukázka ze hry PacMan

Fenomén PacMana dávno překonal obrazovky herních automatů. Jde o symbol někdejší popkultury, který je často připomínán ve filmech i seriálech.

Nakamura byl v čele podniku i během příchodu dalších zajímavých titulů – například Ridge Racer, žádný z nich však již nedosáhl takového věhlasu jako PacMan. Právě on je tak vcelku po právu spojován s hlavním úspěchem celého podniku.

V roli vrchního poradce totiž vydržel až do roku 2005. Tehdy došlo ke sloučení společnosti Namco s podnikem Bandai, čímž vznikl daleko větší herní obr. Nakamura tak považoval své životní dílo za hotové a funkce se sám vzdal.

O hře PacMan

PacMan je populární herní postavička už od dob osmibitů.

Roztomilé žluté kolečko s doširoka otevřenou tlamou pobíhá po bludišti a požírá vše, co mu přijde do cesty. Zároveň musí uprostřed bludiště utíkat před nepřátelskými strašidly.

Sluší se podotknout, že titul byl v uplynulých desetiletích tak populární, že vznikl nespočet nejrůznějších klonů. Zahrát PacMana si je díky tomu možné na displejích mobilů i televizních obrazovkách, a to v jednoduché 2D i propracovanější 3D verzi.

Reklama

Výběr článků

Načítám