Hlavní obsah

Zájem o videohry roste, čínský Tencent může slavit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Čínské internetové společnosti Tencent Holdings Ltd. vzrostl v prvním čtvrtletí letošního roku zisk o 65 procent na 47,77 miliardy jüanů (155 miliard Kč). Hospodaření podpořil prudký růst počtu uživatelů videoher této firmy v Číně i v zahraničí. Společnost, která je podle tržeb největší herní firmou na světě, to uvedla v dnešním prohlášení.

Foto: Aly Song, Reuters

Logo společnosti Tencent (ilustrační foto)

Článek

Výsledky překonaly očekávání analytiků dotazovaných agenturou Refinitiv, kteří čekali zisk jen 35,45 miliardy jüanů. Výnosy stouply o 25 procent na 135,3 miliardy jüanů a rovněž překonaly očekávání. Tržby z internetového hraní stouply o 17 procent.

Výsledky přicházejí v době, kdy čínské úřady zesílily rozsáhlé zásahy proti internetovým gigantům v souvislosti s jejich monopolním chováním a již udělily pokutu 2,75 miliardy USD (57,4 miliardy Kč) konkurenční firmě Alibaba.

Překonal i Facebook. Herní gigant Tencent patří mezi nejhodnotnější společnosti na světě

Hry a herní systémy

Agentura Reuters minulý měsíc uvedla, že čínští regulátoři firmě Tencent řekli, že bude muset zaplatit pokutu, která může činit až více než deset miliard jüanů, bude se muset vzdát exkluzivních hudebních práv a prodat část hudebního majetku. Tencent zatím záležitost nekomentoval. Tencent Music, firma pro streamování hudby kontrolovaná Tencentem, tento týden uvedla, že čelí zvýšené kontrole ze strany čínských regulátorů.

Tržby z videoher se na celkových tržbách firmy podílejí 32 procenty. Firma minulý týden představila více než 60 nových herních titulů. Plánuje také spustit mobilní verzi své hry League of Legends (Liga legend).

Česká stopa

Letos v únoru získal Tencent menšinový podíl v českém herním studiu Bohemia Interactive. V návaznosti na strategickou investici však studio i nadále funguje samostatně pod vedením stávajícího manažerského týmu a majoritní podíl zůstává v rukou dosavadních českých majitelů.

Díky více než 20 letům v herním průmyslu má Bohemia Interactive na trhu řadu produktů pro různé platformy, jako Arma, Dayz, Vigor a Ylands. Strany se dohodly podmínky transakce nezveřejňovat.

„Jsme rádi, že prohlubujeme naše vztahy s Tencentem, jednou z nejvýznamnějších internetových i herních společností na světě. Těšíme se, že budeme pracovat na našich současných i budoucích projektech s podporou silného partnera, který nás po mnoho let zná a chápe náš jedinečný přístup k vývoji on-line her. Tímto krokem se zařazujeme po bok špičkových světových herních studií, ve kterých působí firma Tencent jako strategický investor. Jsou jimi například Epic Games, Paradox Interactive, KLEI entertainment a mnoho dalších,“ řekl Marek Španěl, CEO Bohemia Interactive.

Foto: Bohemia Interactive

Ukázka ze hry Arma 3

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám