Hlavní obsah

Slavné české videohry lákají i po letech

Češi mají na kontě celou řadu zajímavých videoher. Nejde přitom pouze o moderní tituly, jako jsou Beat Saber či Kingdom Come: Deliverance. Zajímavé videohry začaly vznikat i na přelomu tisíciletí, některé baví dodnes.

Tvůrci lákají na hru Polda 7Video: archív tvůrců

 
Článek

Typickým zástupcem nestárnoucí klasiky je český Polda, kterého bychom se měli dočkat ještě během letošního roku v sedmém dílu.

Už nyní je přitom jasné, že o novinku bude nebývalý zájem. Tvůrci totiž loni vybírali peníze na dokončení hry prostřednictvím serveru Hithit a herní fandové jim poslali více než 1,4 milionu korun. Původní záměr byl přitom vybrat pouze 400 tisíc korun, nakonec se ale na bankovním účtu tvůrců sešlo 3,5krát více.

Podle tvůrců bude sedmý díl graficky v podobném duchu jako šestý. „Účast na projektu přislíbil vynikající výtvarník Karel Kopic. V předchozím díle si mnoho z vás stěžovalo na přílišnou jednoduchost, budeme se proto snažit, aby tento díl trochu více potrápil vaše mozkové závity,“ prozradili tvůrci již dříve.

„Příběh se bude točit okolo mimozemského letadla a festivalu zvaného Celebritycon. To je místo, kde se schází mnoho světových celebrit. Budeme je tedy parodovat a dělat si z nich legraci. Nakonec Pankrác opět vyřeší složitý případ a zachrání svět,“ uzavřeli tvůrci.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Polda 7

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Polda 7

Polštářové bitvy

Minulý týden ohlásili také tvůrci ze studia SleepTeam, že chtějí vydat novou verzi Bulánků. Peníze opět vybírají prostřednictvím crowdfundingové kampaně, tedy od samotných hráčů. I když chtěli na dokončení hry pouze půl milionu, tisíce fanoušků jim poslaly už během prvních pár dní miliony korun. V pátek to bylo více než pět milionů korun. Přispívat bude přitom možné až do poloviny června.

Bulánci se internetem začali šířit jako lavina zkraje roku 2002. Nebývalé popularitě se titul těšil i díky tomu, že byl nabízen zadarmo.

Slavná česká hra znovu ožije. Fanoušci poslali na nové Bulánky už dva miliony

Hry a herní systémy

Každý z hráčů se ujal jednoho E.A.P. či chcete-li extrémně agresivního polštáře. Přestože grafika byla velmi jednoduchá a hrálo se v uzavřené aréně, která se akorát vešla na celou obrazovku počítače, srdce hráčů si tento titul rychle získal. Přece jen kdo by nechtěl postřílet se samopalem nebo brokovnicí v ruce všechny nepřátelské polštáře.

Věhlas tohoto titulu dokonce přesáhl i české hranice, v roce 2003 vznikla anglická verze zvaná Combat Pillows, která však již byla placená a neobsahovala češtinu. Přestože hru tvůrci neustále vylepšovali, a pokusili se dokonce i na portaci pro chytré telefony, postupně se na Bulánky zapomnělo.

Bulánci 2.0 na StartovačiVideo: archív tvůrců

Trailer k první verzi BulánkůVideo: archív tvůrců

To chtějí tvůrci nyní změnit. „Bulánci 2.0 nebudou jen stará klasika v novém povlečení, ale přineseme i řadu novinek a vylepšení. Vy, kteří jste si oblíbili multiplayer, se máte na co těšit! Čekají na vás týmové přestřelky i dobývací mód, kde bude lítat peří. I milovníci singleplayeru si přijdou na své,“ konstatovali tvůrci s tím, že hra by měla být hotová v příštím roce.

Slíbili zároveň, že novinka bude hratelná na prakticky všech aktuálně nabízených platformách. Na polštářové bitvy z pohodlí svého gauče si ale budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Foto: archív tvůrců

Bulánci 2.0

Foto: archív tvůrců

Bulánci 2.0

Prorazili v zahraničí

Řada tvůrců přitom se svými hrami prorazila i v zahraničí. Světovému věhlasu se například těší rytmická hra Beat Saber, která je určená výhradně pro virtuální realitu. Hráč se převtělí do role futuristického šermíře, který s pomocí světelných mečů seká kostky pohybující se do rytmu na obrazovce. Cílem je úspěšně se prosekat celou skladbou až k samotnému konci. Pokud ale minete více kostek, hra končí.

Hra byla tak populární, že celé studio Beat Games, které za hrou Beat Saber stálo, koupil v roce 2017 Facebook.

Za jednu z nejlepších českých her, která slaví velký úspěch i v zahraničí, je označován také titul Kingdom Come: Deliverance. Nejedná se o žádné fantasy s draky a kouzly, ale o drsný středověk, který vás vtáhne na cestu středověkou Evropou v čase nejistot a nepokojů.

Korunu zdědil jeden z Karlových synů Václav. Na rozdíl od svého otce je Václav naivní, sebestředný a nectižádostivý panovník. Jeho polorodý bratr a král maďarský, Zikmund zvaný Liška ryšavá, Václava vnímá jako slabocha. Zikmund, předstíraje dobrou vůli, se vydává do Čech a svého bratra unáší. Jelikož je trůn bez panovníka, Zikmund nyní může Čechy vydrancovat a zmocnit se jejich bohatství.

Upoutávka na hru Beat SaberVideo: Beat Games

Upoutávka na hru Kingdom Come: DeliveranceVideo: Warhorse Studios

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám