Hlavní obsah

Sázka na virtuální realitu se Valve vyplatila, zájem o brýle je obrovský

Novinky, abr

Společnost Valve oznámila již loni před Vánocemi, že očekávané pokračování hry Half-Life: Alyx bude určeno výhradně pro systémy virtuální reality. I díky tomu před Vánocemi raketově rostla poptávka po setu pro virtuální realitu Index, jak vyplývá z dat společnosti SuperData.

Ukázka ze hry Half-Life: AlyxVideo: archív tvůrců

 
Článek

Před Vánocemi, konkrétně v posledním kvartálu loňského roku, se poptávka po helmě Valve Index více než zdvojnásobila. S více než 100 tisíci prodaných kusů tak bylo Valve světovou trojkou v prodejích, hned po PlayStationu VR a helmě Oculus Quest.

Valve Index se v Česku zatím oficiálně neprodává, v zahraničí je k dostání za 540 eur, tedy v přepočtu za 13 550 Kč. Uvedená cenovka však platí pouze za samotný headset, celá sada i s ovladači a dalším příslušenstvím vyjde na 1070 eur (26 600 Kč).

Moderní grafika a hodně paměti. Half-Life: Alyx na starších počítačích nepoběží

Hry a herní systémy

Co umí brýle Index?

Trojrozměrný vjem vytvářejí u tohoto modelu dva displeje – jeden pro každé oko, přičemž rozlišení jedné obrazovky je 1440 x 1600 obrazových bodů. Zajímavé je také to, že obrazovky nabídnou obnovovací frekvenci až 144 Hz, díky čemuž by měl být výsledný obraz krásně plynulý.

Headset může na první pohled připomínat lyžařské brýle, které však mají neprůhledné hledí. Proti modelu pro lyžaře je ale novinka daleko masivnější, navíc má vepředu hned dvě kamery. Ty slouží ke snímání prostoru okolo hráče. Jsou v podstatě schopné obraz zvenku promítnout přímo do virtuálního světa uvnitř.

Foto: archív výrobce

Headset má integrované směrové reproduktory.

O sledování pohybu samotné helmy se starají základní stanice s technologií SteamVR Tracking 2.0, která by měla být přesnější než u konkurenčních řešení. Stanice jsou pochopitelně součástí základní sady, stejně jako dva bezdrátové ovladače, které obsahují tlačítka i dotykové senzory.

Záležet si dal výrobce i na kvalitě zvuku. U každého ucha je tak malý směrový reproduktor s frekvenčním rozsahem 20–24 000 Hz. Pokud uživatelé raději upřednostní sluchátka, mohou je připojit prostřednictvím konektoru jack 3,5 mm, nebo bezdrátového standardu Bluetooth.

Foto: archív výrobce

Valve Index

O hře Half-Life: Alyx

Zmiňovaná hra Half-Life: Alyx by měla vyjít příští měsíc. Novinka je dějově zasazena mezi události prvního a druhého dílu. Jak již samotný název napovídá, hráči se převtělí do role hlavní hrdinky Alyx Vance, v titulu nicméně nebude chybět ani její otec Eli.

Po incidentu v Black Mesa je planeta okupována mimozemskými silami Combine. Alyx a Eli musí pomoci hrstce odvážných lidí ve výzkumu, aby matičku Zemi společnými silami zachránili.

Fanoušky série čekají souboje, průzkumné mise po zdecimovaném světě a celá řada hádanek - pokud se je nepodaří rozluštit, neposunou se hráči dál.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Half-Life: Alyx

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám