Hlavní obsah

Řidič lovil pokémony za jízdy a boural. Chodec nehodu nepřežil

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hra Pokémon Go je fenoménem dnešní doby, má ale i stinnou stránku. Lidé totiž při hraní sledují místo okolí displej svého chytrého telefonu. A to klidně i za volantem, jak se nyní ukázalo při jedné nehodě v Japonsku. Její následky byly bohužel fatální.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Devětatřicetiletý Japonec se podle herního serveru Kotaku přiznal, že hrál titul Pokémon Go během řízení. Tím, že se nevěnoval plně dění okolo vozu, přehlédl ve městě přechod a srazil na něm starší pár, který zrovna vozovku přecházel.

Bilance této nehody je tragická. Chodec svým zraněním na místě podlehl, jeho partnerka je s těžkými zraněními hospitalizována v nemocnici.

Není to zdaleka první nehoda, která se stala během lovení pokémonů za volantem. Například v USA se jich stalo již několik a před hraním varují řidiče často i informační cedule na rychlostních silnicích.

Foto: Mark Kauzlarich, Reuters

Hraní Pokémon Go se mezi lidmi šíří jako epidemie

Proti hraní za volantem se snaží bojovat i samotní tvůrci tohoto hitu. Hra je totiž schopna detekovat podle rychlosti rozdíl mezi jízdou a chůzí. V autě se tak lidem zobrazí přes celý displej hláška o tom, že je nebezpečné hrát při řízení. Tento bezpečnostní prvek lze nicméně poměrně snadno obejít, stačí kliknout na volbu „jsem cestující“.

Hra Pokémon Go už podle BBC vystavila nebezpečným situacím řadu jedinců. Někteří lidé si způsobili zranění, když v mnohdy nepřehledném terénu nevěnovali pozornost svým krokům a sledovali displej mobilu. [celá zpráva]

Vstupenka do světa rozšířené reality

Pokémon Go se těší nebývalé popularitě především proto, že hráči musí aktivně hledat pokémony ukryté různě po městě. Stačí spustit aplikaci v chytrém telefonu a podle mapy pak vyrazit na lov.

Upoutávka na hru Pokémon GoVideo: Niantic

Samotný odchyt pak probíhá prostřednictvím zabudované kamery v mobilu nebo tabletu. Přes displej mobilního zařízení totiž ve skutečném prostoru uživatelé virtuální příšerky vidí. Hra tedy staví na principu tzv. rozšířené reality. Na displeji telefonu je schopna vykreslit virtuální předměty v reálném prostředí.

Za vývojem titulu Pokémon Go stojí vývojářské studio Niantic, které získalo licenci od společnosti Nintendo.

Reklama

Výběr článků

Načítám