Hlavní obsah

Nový PlayStation Pro nebude stačit na hry ve 4K, přiznali tvůrci

Novinky, ort

Společnost Sony se zkraje září pochlubila hned dvěma novými televizními konzolemi. Výkonnější PlayStation Pro měl být přitom podle tvůrců připravený na éru 4K obrazu. Jak samotní tvůrci nyní přiznali, s hraním v ultra vysokém rozlišení však nemají hráči u většiny titulů počítat.

BEZ KOMENTÁŘE: PlayStation 4 ProVideo: archív výrobce

 
Článek

„PlayStation 4 Pro je plně připraven na éru hraní ve 4K,“ chlubili se zástupci společnosti Sony při oficiální premiéře nové televizní konzole. Naráželi přitom na to, že novinka má nabízet výrazně vyšší výkon než aktuálně prodávaná čtyřka, protože je vybavena výkonnějším procesorem a přepracovanou grafickou kartou.

Připomeňme, že původní PlayStation 4 byl stavěn na hraní ve Full HD, tedy v rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. Standard 4K přitom nabízí rozlišení 4096 x 2304 obrazových bodů.

Foto: archív výrobce

Sony PlayStation 4 Pro

Šéf herní divize společnosti Sony Andrew House však nyní v rozhovoru pro server Digital Spy potvrdil to, čeho se obávali vývojáři už při premiéře – výkon nebude pro hraní ve 4K dostatečný, alespoň co se týká většiny her.

„Většina her bude upscalovaná. Obraz tedy bude přepočítán z nižšího rozlišení na vyšší,“ prohlásil House. To jinými slovy znamená, že kvalita obrazu bude sice citelně vyšší než v případě Full HD, zároveň ale nebude tak dobrá jako v případě plnohodnotného 4K standardu.

BEZ KOMENTÁŘE: Hry na PS4 ProVideo: PlayStation

Ve 4K poběží jen některé hry

Ve skutečném rozlišení 4K poběží pouze některé hry, které nejsou tolik náročné na výkon jednotlivých komponent, a zároveň různé filmy a videa.

U druhé novinky – PlayStationu 4 Slim – se nepočítá se 4K obrazem vůbec. Ta totiž staví na totožných součástkách jako původní čtyřka, pouze jednotlivé komponenty ukrývá v líbivějším a kompaktnějším těle.

Více se o obou nových PlayStationech dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Sony PlayStation 4 Slim

Nejvýkonnější konzole na světě

Pravděpodobně první televizní konzolí, která bude skutečně připravena na hraní ve 4K, bude chystaný model od společnosti Microsoft. Ten nese prozatím kódové označení Scorpio a podle tvůrců by mělo jít o vůbec nejvýkonnější televizní systém na světě.

Přesné hardwarové parametry americký softwarový gigant neprozradil, zveřejnil pouze snímek procesoru, který by měl onu vysokou rychlost zajišťovat. Výkon by měl dosahovat hodnoty 6 teraflopů, což by mělo bohatě stačit pro hraní v rozlišení 4K. Na to přitom zatím není připravena žádná ze zavedených konzolí.

Viceprezident herní divize Microsoftu Phil Spencer potvrdil, že podrobnosti o modelu Scorpio budou prozrazeny v dohledné době. Na jeho uvedení si přesto hráči budou muset počkat ještě více než rok, zahájení prodeje je totiž naplánováno až na Vánoce v roce 2017. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Microsoft zatím zveřejnil jedinou fotografii – srdce nové konzole Scorpio.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám